Galleria Uusi Kipinä on uskaltautunut antamaan hieman tilaa omille taiteilijoilleenkin. Niinpä vanhat tutut osaavat taiteilijat laadukkailla töillään koristavat Gallerian neljän huoneen seiniä kevyinä, kauniina maalauksina, valokuvaotoksina, vaativina vedoksina tai sekatekniikkatöinä sekä veistoksina permannolle istutettujen tasojen patsaiden ansaittua kuvallisen viestinnän ikuisuutta.

 

12.2. - 1.3.2020

 

Kipin%C3%A42020%20u.jpg

 

Tuntuu, että suomalaisen talven 2020 eräänlainen epämääräisyys, hangeton, lähes tähdetön ja sadetihkuinen vuorokausimaisema olisi vallannut liiankin monet näyttelyn teokset. Vai miksihän pitää teosten selityspontimiksi lainata Jean-Paul Sartrea tai muita kuuluja ranskalaisfilosofeja sekä semiotiikan suuria ajattelijoita - siksikö, että teokset näyttäisivät taiteilijan tarkoittamilta töiltä?

 

Onneksi pari vankkaa perustaiteilijaa pystyy ilman jaaritteluja saamaan katsojat havainnoimaan, pohtimaan ja selittämään, nauttimaankin töistä oman tuntemuksensa ja järkeilynsä avulla.

 

Tiina%20Salmi%202020.jpg

 

Tiina Salmi, Melkein, 2020, polymeerigravyyri, fotoetsaus, akvatinta

 

Tiina Salmi on heistä toinen. Hän on jo vuosikymmeniä ollut vedosten ja abstraktien kuvasommitelmien taitaja. Niinpä nytkin tuttuja spontaaneja, mutta tarkkaanrajattuja kuvien ja värien suurta sommittelutaitoa on mukava katsella yksi huoneellinen - vieläpä huolella valituissa ja työstetyissä kehyksissä. Vahinko jälleen, että lasin tuoma kiilto pilaa monet työt.

 

 

Satu%20Loukkolan%202020.jpg

 

Satu Loukkola, National Gallery, yksityiskohta öljy kankaalle 2019

 

Satu Loukkola on taas omimmillaan niin taidemaalarina kuin kuvanveistäjänä. Lämpimäntuoksuiset maalaukset seinillä vievät pari sukupolvea ajassa taaksepäin. Työt ovat sekä kauniita että puhuttelevia, kuin suoranaisia suurikokoisia sukupolvien ja monen suvun tutun tunnistettavia hauraita, kasvi- ja kansatieteellisiä herkkiä koruja.

Loukkolan useat veistokset eri materiaaleista tuntuvat ideoiltaan ja kokonaisilmeiltään suurenmoisilta,  monipuolisuudessa, erityissanomissa, luontomukaelmissa, huipputekniikoissa.

 

Ehkäpä Sakari Piipon töiden niin kovin realistinen kameraotoshuone ja teosten media-poliittinen aihemaailma antaa sitten arjen vastineen näyttelyn muuten lapsuuden pilvisiin muistoihin, metsänpeittoisiin epätodellisuuksiin, filosofisiin abstraktioihin ja herkkätunnelmaisiin vedostöihin.

 

 

GALLERIAUUSIKIPINÄ

Avoinna ti-pe 12-18 la-su 12-16 Kymintie 1, Lahti

Kulma: Satu Loukkola – Kukkii
Kenno: Sakari Piippo – Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä
Kymi: Annukka Visapää – Metsänpetossa
Kirnu: Tiina Salmi – Tehdyt

Vapaa pääsy !

 

Lis%C3%A4liite.jpg