Olavi%20Virta-normal.jpg

Suomen kesäteatterien ykköskastiin kohoaa tämän kesän Teatteri Helsingin suomalaista iskelmätähteyttä maulla ja taidolla peilaava ja pohtiva Olavi Virran ainutlaatuisesta persoonasta tehty ja kuviteltu musiikkinäytelmäuutuus Ola. Sen sielua hivelevän tunteikas tarinalegenda, pääroolin vahvasti ja uskottavasti eläytyvä, upean musikaalisesti laulava Juho Vanamo ja Sibeliusakatemian muusikoista koottu taidokkaasti musisoiva orkesteri vaativine sovituksineen, monipuolisine instrumentteineen kruunaavat toteutuksen harvinaiseksi kesäiseksi kulttuuritäysosumaksi.

Heikki Huttu-Hiltusen teksti kartoittaa onnistuneimmillaan kuinka viihteen valtaistuimella hallitaan. Olan tapauksessa valta on ollut Olan ainutkertaisen upea, väkevä, uhoava ja pehmeä  ääni. Tuo Olavi Virran suvereeni ääni tenhoaa vieläkin satoina levytyksinä tunteisiimme. Tarinan eetos peilaa kipeästi myös nykyaikaan, sillä Olan persoonaksi hahmottuu aito, yleisölleen aina kaikkensa antava täydellinen, rakastettava ja ihailtu viihdetaiteilija. Näytelmän tragiikka näyttää, miten viihteen huipulla on yksinäistä sekä yksityiselämässä että bisneksessä. Kun maine vie suurille estradeille, suosion huipulle, aika yksityiselämän hallitaan ei enää riitä, läheisimmätkin pettävät - se sattuu ja luhistaa kuninkaankin. Ohuimmillaan teksti pyrkii turhaankin vitsailemaan managerihahmonsa kautta tarinaa viihteeksi, mutta antaa onneksi katsojalle selkeät, dramaturgisesti vahvat kehykset hahmottaa esiintyvän taiteilijan todellisuutta riipaisevasti ja ah niin supisuomalaisen tutusti. Jari Ålanderin ohjaus luo näytelmän kohtaukset jänteviksi ja helposti seurattavaksi ja tyylikkääksi kokonaisuudeksi.

Esityksen kulmakivi on Juho Vanamon liikuttavan herkkä Olavi Virta -luonnehdinta, sävykäs, uskottava ja koskettavan sisältä eletty roolityö. Hän myös laulaa pehmeällä, kauniilla äänellään upeasti meidät hurmaten, vaivatta äänimagiallaan meidät elämäntarinaansa mukaan temmaten.

Olavi Virta2.jpg

Johanna Heimonen on esityksen toinen musikaalinen herkku, jonka kaunissävyinen ääni suorastaan lumoaa monissa esityksen hienoista virtatulkinnoista.

Useita ohuehkon kehystarinan eri rooleja tulkitsevat Timo Mann, Mona Kortelampi ja Heikki Häkkä kesäteatterille tyypillisesti huumoriksi tarkoitetusti suurennellen, mutta taitavasti karrikoiden. Aito ja taitava teatteriorkesteri esityksessä on jo nykyteatterien huippuextraa. Kun esityksen orkesteri vielä musisoi tutut Olavi Virta hitit - kuten Vihreät niityt, Hurmio, Tulisuudelma, Ennen kuolemaa, Punatukkaiselle tytölleni, Haavekuva - niin hienovireisen lumoavasti ja uusin sävyin soinnutetusti yhdessä solistien kanssa, ei parempaa tunnelmaa enää voi toivoa.

Lähes Helsingin keskustassa, vajaan puolen tunnin kävelymatkan päässä Helsingin Rautatieasemalta, Kruunuhaan Tervasaaressa on luonnonpuitteiltaan suurenmoinen kesäteatteri aitoine merinäkymineen, lokkeineen, laivoineen, amfimuotoisine katsomoineen. Siellä, Teatteri Helsingin kesäteatterissa on nyt tarjolla ikimuistettavaksi teatterielämykseksi kauan odotettu uudenlainen, kulttuurisesti ja viihteellisesti korkeatasoinen kesäteatteriesitys.

 

Teatteri Helsinki

Ola

Käsikirjoitus Heikki Huttu-Hiltunen, ohjaus Jari Ålander, lavastus Kirsi Kunelius, puvustus Maria Hämäläinen, äänimaailma Paavo Malmberg/Niko Laasonen

Rooleissa Juho Vanamo, Mona Kortelampi, Johanna Heimonen, Heikki Häkkä ja Timo Mann

Orkesteri Joonas Mikkilä/Matias Mäntyranta, Lauri Levanto/Mikko Renfors, Jaakko Luoma/Riku Vartianen, Antti Kolehmainen/Joonas Tuhkanen

Valokuvat Kari Likonen  Tekniikka  Suvi Rusanen, Elise Hujanen, Joni Serue, Inka Maijala, Jessica Calonius

Tuotanto Pauliina Alanko

Esitykset Helsingin Tervasaaressa  13.6. - 16.8.2014

http://www.teatterihelsinki.fi/