Nakkivalta%20murskaa-normal.jpg

Lahdessa puhaltavat kylmät kevättuulet. Vappupäivän lämpölukemat Lahden kauppatorilla jäivät viiteen celsiukseen. Lahden Mieskuoro lauloi silti kaikin sydämin Vapun kunniaksi "..sinut löysin kerran ystäväin" eli Moskovan Valot kauniin tummaäänisen Raine Makkosen baritonsoolon kaikuessa vilpittömän puhtaasti aina sielunsyvyyksiimme saakka.

Lahden torin henki

954572.jpg

Lahden maankuulu tori sitä reunustavine tyylikkäine historiallisine rakennuksineen on ainutlaatuisten kuukauden ensimmäisen keskiviikon markkinoineen jo maailmankuulu. Siellä käyvät peruslahtelaiset, ympäristökuntalaiset ja matkailijat ihmettelemässä ihmisten hyörinää ja puheensorinaa. Kaupanteko, joka menneiden vuosikymmenten aikana oli ollut ihmisen arjen sujumiselle, syömiselle sekä vaate- ja tarvekaluhankinnoille välttämätöntä, on enää vain näennäistä, lähinnä rihkaman kauppaamista ja ostamista. Tosin kevään taimimyynti ja kalastajien tuorekalojen tarjonta ovat vieläkin voimissaan saati makuelämyksen kannattelema Kaakkois-Suomesta matkaavien viipurinrinkelien tavoittaminen markkinoilta.

 

Valtiopäivävaalit ovat juuri taaksejäänyttä elämää, Lahden äänestysprosentti oli jälleen maan alhaisimpia ja tulos Lahden edustavuuden kannalta surkea. Erityisesti lahtelaisten kokoomuskansanedustajat katosivat eduskunnasta.

Seuraavassa kerron tuoreen tapauksen lahtelaisuudesta ja samalla valaisen yhtä niistä monista syistä, miksi emme luota viranomaisten ja päättäjien lahtelaistyyliseen asioiden hoitoon ja puoluekonsensusvaltaan kaupungissamme.

 

Rivilahtelaisen kohtelu

Edessäni on esimerkkinä kolmenvuodentakaiset päätösasiakirjat kaupungin yhdestä, keskustasta katsoen syrjäisimpään, Nikkilän kaupunginosaan rakennetun omakotitalon rakennusluvasta. (Lupatunnus 2001-687).

Loivaharjaisen talon omistaja oli tilannut koko talotoimituksen talovalmistajalta ja sai tilaamansa mustan peltikaton sijasta tummanruskean. Asemakaavamerkintä edellytti mustaa kattoa. Naapurit eivät tehneet asiasta minkäänlaista edes suullista huomautusta. Kävimme mielenkiinnosta tuolloin katsomassa alueen taloryhmän eivätkä meidänkään silmämme erottaneet rinnakkaisten mustien ja tummanruskeitten kattojen värejä: virhe oli siis näkymätön. Asiaa käsiteltiin useasti kaupunkimme rakennuslupabyrokratiassa ja lopulta lautakuntapäätöksen ratkaisussa vaadittiin omakotirakentajaa määräaikaan mennessä vaihtamaan katon väri mustaksi. Koska muovipinnoitettua peltikattoa ei voinut maalata, se piti kokonaan vaihtaa.

 

Kaupunginvaltuutetun yksinoikeus

Nakkivalta%20murskaab-normal.jpg

Tänään kunnallispolitiikan, sen demokraattisen oikeudenmukaisuuden voi kaupunkilainen konkretisoida torimme itäkulmassa: komean Suomen Pankin talon kulmaukseen on ilmestynyt nakkikioski kohentamaan kaupunkimme kulttuurista ilmettä. Tämän kioskikulttuurin aikaansaajana on kokoomuskaupunginvaltuutettu Jari Salonen liikeyrityksineen.

Torille, kaupungin ydinkeskustaan, kaiken kansan nähtäväksi, uljaaseen, perinteiseen kulttuuriympäristöön, kaupunginvaltuutetun liiketoimintaan liittyvään nakkimyymälärakennukseen ei tarvita lainkaan lautakuntatasoista rakennuslupaa, ei demokraattista päätöksentekoa, ei naapurien kuulemista. Riittää kun rakennuslupaviranomainen konsultoi keskustelemalla oman virastonsa lakimiehen kanssa asiasta, lupavirkailija tekee yksin lupapäätöksen ja näin kioski saadaan huoletta vesineen, viemäreineen pystyttää torille. Lautakuntaa eli meidän kaupunkilaisten päätösvaltaa saati naapurien mielipidettä asiassa ei kunnioiteta tai tarvita kaupunginvaltuutetun rakentamislupakäsittelyssä Lahdessa.

Sinänsä kaupunginvaltuutettumme sitkeä yritystoiminta, takavuosien mutkikas ja kivinen yrittäjämenneisyys tai hänen nakinmyyntinsä meille lahtelaisille jääkööt jokaisen lukijan oman arvomaailman punnittavaksi. Sen sijaan luottamuksemme kunnallispoliittiseen päätöskoneistoon ja tapaan, jolla demokratia häikäilemättömästi sivuutetaan kaupunginvaltuutetun osuessa kohdalle, on tuomittavaa, häikäilemätöntä, yksipuolista, kaupunkilaisia ja äänestäjiä loukkaavaa.

Näin murskataan loputkin tasa-arvosta saati poliittisesta lahtelaisuskottavuudesta kaupunginvaltuutetun nakittaessa koko kansanvallan Lahdessa.

 

 kynä.jpg

PS 

Ohjeita erilaisille lupahakemuksille lahtelaisittain

1)     Jos olet kaupunginvaltuutettu tai aiot sellaiseksi, niin tuppaudu osallistumaan aktiivisesti sen alueen kaavatyöskentelyyn, jossa aiot toimia. Muuta kaavaa siten, että kaava mahdollistaa toimintasi, varsinkin liiketoimintasi alueella.

2)     Saadaksesi 40 neliön suuruiselle kioskille pystytysluvan, hae aluksi lupaa 60 neliön suuruiselle kioskille. Näin saat lahtelaistavan mukaan a) päättäjäviranomaisen tekemään muodollisesti hakemuksellesi erilaisen, mutta tarkoittamasi 40 neliön suuruisen kioskin rakennusluvan sekä b) uskoteltua meille kaupunkilaisille, että kyllä viranomaisemme osaavat tehdä tiukentavia päätöksiä.

3)     Anna hakemuksellesi aina mahdollisimman ylevä nimi, kuten esimerkkitapauksessamme nakkikioskille torigrilli.

4)     Muista, että ohjeet eivät koske tavallista veronmaksajalahtelaista.