Kaupunkilainen%20tuedituslehti.jpg

 

Lahden kaupungin tiedotusta eli viestintää hoitaa yhdeksän ammattihenkilön joukko. En oikein tiedä, mitä se tekee. Ohessa on pieni kuvavälähdys kaupungin neljä kertaa vuodessa ilmestyvästä KAUPUNKILAINEN-tiedotuslehden kansisivusta. Siis neljästi vuodessa me asukkaat saamme kaupunkimme tiedot nähtäväksemme. Kaupunkilainen-lehdessäkin valtaosan aineistosta on tehnyt ja kirjoittanut viestintätiimiin kuulumaton toimittaja - ei kaupungin omat viestintähenkilöt. Mitä yhdeksänhenkinen viestintämme sitten työkseen tekee?

 

Kaupungilla on omat nettisivunsa, jotka löytyvät linkistä osoitteessa  https://www.lahti.fi. Kaupunki kertoo, että Lahti.fi on Lahden kaupungin virallinen verkkopalvelu. Lahden kaupunki omistaa sivuston tekstien ja kuvien tekijänoikeudet, materiaalien luvaton käyttö on kielletty.

Hieman oudoksumme nyt vasta tänä talvena sivujen toimittajien luomia sääntöjä siksi, että vain näiltä verkkosivuilta löytyvät useat lain edellyttämät kaupungin järjestämät palvelut, niiden ajankohdat, henkilökunta sekä kohderyhmät. Kaupungin viestinnän tarkoitus ei siis olekaan tiedon leviäminen, vaan sen kaikinpuolinen panttaaminen. Tietosuojakäytännön, vapaan tiedonsaannin ja sananvapauden kannalta tilanne on vähintään outo tässä demokratialla toimivassa kaupunkiyhteisössä.

 

 

Mennäänpä siis kaupunkimme tietopalvelun moderniutta katsomaan.

  1. Kun ensin nappaamme tietokoneeseen haun https://www.lahti.fi, meille avautuu verkkopalvelusivujen ensimmäinen sivu.
  2. Valitkaamme seuraavaksi sivun oikeasta yläreunasta kolmesta sanasta teksti YHTEYSTIEDOT. Nyt sivulla lukee yhteystietohakemisto, jossa kerrotaan olevan 1730 yhteystietoa.
  3. Seuraavaksi sivulla lukee J---- V----nen, Peruskoulun rehtori, hänen puhelinnumeronsa ja sähköpostiosoitteensa. Emme tunne koko henkilöä eikä meillä ole hänelle nyt asiaa. Miten tästä eteenpäin.

Tuntuu, ettei tämän luettelon laatijoilla ole ollut tarkoituskaan auttaa epätietoisia ottamaan yhteyttä kaupungin palveluihin.

Itse taidan soittaa tälle rehtori J---- V----selle ja kysyä neuvoa, miten tästä yhteystietohakemistosta löytäisin jonkun asiaani liittyvän henkilön, sillä nimeltä heitä tai asiaa hoitavaa henkilöä en tunne, vaikka selaisin läpi kaikki 1730 yhteystietoa.

 

Tämäkin osuus kaupunkimme verkkopalvelussa on susi.

 

Lis%C3%A4liite.jpg