Kirjoita kirje!

Jo 14. kerran järjestettyyn, valtakunnalliseen Kirjoita Kirje -kilpaan osallistui yli 1300 nuorta peruskoulujen yläasteilta, lukioista ja toisen asteen ammattioppilaitoksista sekä kansainvälisistä Suomi-kouluista ja suomea toisena kielenä tarjoavista oppilaitoksista eri puolilta maapalloa. Kilpailun tarkoitus on kohentaa nuorten kirjallisia vuorovaikutustaitoja. Mittelö on suosituin maassamme vuosittain järjestettävä, aineistopohjainen kirjoituskilpailu. Nyt kirjoitettiin lukuisin eri tavoin kielestä ja identiteetistä niin kavereille, vanhemmille, julkkiksille kuin edesmenneillekin.

424619.jpg

Kuvassa maailmanlaajuisen Kirjoita kirje -kilpailun palkinnonsaajat Kalevalanpäivänä 2007.

Äidinkielen opettajain liiton, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Suomen Postin järjestämässä kilpailussa kaikkiaan 20 nuorta ja heidän opettajansa saivat (28.02.2007) palkinnoiksi kunniakirjat, rahaa ja arvoreput. Suurin osa kirjeistä toteutettiin suomeksi, osa myös ruotsiksi ja saameksi. SKS kokoaa syyslukukaudella 2006 käydyn kilpailun sadosta kirjan.

Kolme Lahest

Kahdenkymmenen voittajan joukosta löytyy kolme lahtelaista. Sarjasta peruskoulun S2- (=toisena kielenään suomea lukevien) ja Suomi-koulujen 13–16-vuotiaat oppilaat eri puolilla maapalloa palkituiksi tulivat Dao Thi Gam, Salinkallion peruskoulu, Ekaterina Jashkova, Tiirismaan koulu ja Jevgenia Kutilainen, Tiirismaan koulu. Myös voittaneiden oppilaiden opettajat palkittiin. Palkitut ovat todistaneet vaikean kielemme opiskelun olevan opiskelemisen arvoista. Onnea heille ja heidän opettajilleen!

Nythän on niin että itseasiassa olen huolestunut

On ajallemme enteellistä, ettei yhtäkään Lahden koulujen suomea äidinkielenään puhuvaa ja kirjoittavaa opiskelijaa löydy palkittujen joukosta. Eikö suomenkielemme enää ole mitään kännykkäkielemme ja tekstiviestiemme morse-muodon vallattua meidät? Emmekö todella arvosta mainiota kieltämme? Jokapäiväiset mallimme lehdistön kielenkäytössä ja erityisesti television puhetyöläisillä ovat surkeita. Lainaan tähän harvinaisen tinkimätöntä ja esimerkillisen oivaltavaa kielemme huoltajaa, ESS:n  Erkki Lyytikäistä. Pari pätkää hänen Kalevalanpäivän ESALAIS -palstan jutustaan

Silkkaa hölynpölyä  424789.jpg

…..Haluatko miljonääriksi –visailuohjelma paljastaa karuudessaan sen, mille tasolle yleissivistys onkaan pudonnut. Aukot kilpailijoiden tietämyksessä ovat ammottavia. Hölynpöly täyttää päivämme ja iltamme. …...Mutta mitä kuvaruudusta voisi katsoa? Ei ainakaan Ruben ja Joonas -nimistä niin sanottua haastatteluohjelmaa, jossa nuo itseään kovasti rakastavat hemmot nauravat ensimmäisinä omille, kömpelöille lohkaisuvitseilleen. Rasittavampaa ihmistyyppiä en osaa kuvitella. Nyt kun Joonas Hytönen on hivenen päässyt irti mielisanastaan "tuota", on Ruben onnistunut omimaan sen itselleen. Kahdessa viime ohjelmassa Ruben sanoi 27 kertaa "tuota", kun Joonas hyytyi jo sanottuaan "tuota" 15 kertaa. Voisivatko kyseiset herrat edes kerran seurata sunnuntaisin TV1:n Arto Nybergin sulavaa suomenkielen taitoa? Nyberg ei päästä suustaan kertaakaan niinku, ikään kuin, tuota, elikkä eikä mitään muitakaan muodikkaita täytesanoja, jotka ovat tyyten tarpeettomia.

Jälkikirjoitus 5.3.2007

Perustavan innostuksen suomenkielen saloihin Ekaterina ja Jevgenia ovat saaneet ala-asteen opetuksessaan Vuorikadun koulun venäjä -lukijoiden luokalla. Kannanotto Vuorikadun koulusta on Lahden uutisia  kirjoituksessa Heiluu liiaks tuulis.