Vaalitentti%202023.jpg

Yleisradion tv-tuotannon tasapuolisuus antaa jokaiselle yhdeksälle Suomen presidentiksi pyrkivälle tasaveroisen mahdollisuuden tuoda ajatuksensa ja itsensä nähtäväksi, tunnettavaksi ja valittavaksi ehdokkaan oman, tunnin pituisen ohjelman, jossa 3 minuutin puheen ja monipuolisen tentin muodossa presidentiksi aikova saa esittäytyä. Televisiossa syntyvä uusi presidentti on tervetullutta suomalaista valtiopolitiikkaa. Tottakai itse vaalissa, ennakkovaalissa** tai varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 28. tammikuuta 2024, jokainen äänioikeutettu kansalainen saa oman ajatuksensa mukaan tehdä demokraattisesti valintansa presidenttiehdokkaista.

Näissä yhdeksässä eri presidenttiehdokkaan tv-ohjelmassa heidän poliittiseen sidonnaisuuteensa en puutu, jollei ehdokas juuri sillä halua ratsastaa presidentiksi. Äänestäjähän voi antaa sille arvoa, jos hän poliittisen taustan katsoo presidentilleen kuuluvan vielä työtä tehdessäänkin.

Mielipidevaikuttajana TV ei jää suinkaan sivuun valintaan vaikuttavista keinoista, vaan muuntuu varmaankin hyvin keskeiseksi välineeksi ihmisten ymmärtää olennainen presidenttiehdokkaan sanomasta, olemuksesta ja luotettavuudesta.

Yhdeksänä päivänä aina yksi presidenttiehdokas saa tunnin pituisen ohjelman. Eilen alkaneessa yhdeksän illan sarjassa joka ilta esiintyy yksi presidenttiehdokkaista klo 21-22. 

Arvonnan perusteella ensimmäisenä oli eilen vuorossa Jutta Urpilainen.

 

Juta%20urpilaijen%20kohtaamisten%20presi

Jutta Urpilaisen tunnin mittainen ohjelma käänsi hänet taatusti mielipidemittauksissa kohti kärkeä, sinne pikahissillä nostaen.

Hänen valmiutensa puhua ja miellyttävä, luonteva hahmonsa ja ajattelunotkeutensa ovat omaa luokkaansa. Yllättävän hyvän, tasavertaisen vastuksen hänestä sai tenttaajaksi seuloutunut, tiukkuudestaan ja asiallisuudestaan televisiomme huipputoimittajista tunnettu Jyrki Hara. Tosin Haran puhe oli äänityksellisesti liian pienellä volyymilla meille katsojille toteutettu eikä hänen vähän kuiskaukselta kuulostavasta tenttauksestaan aina saanut sen vuoksi selvää. Voi sanoa, että Urpilainen selvisi kaikista hänelle tehdyistä kysymyksistä hyvin, selkeällä moitteettomalla ja kuuluvalla puheellaan ja valoisalla olemuksellaan.

Jutta Urpilainen toisi ulkopolitiikkaakin johtaessaan uusia tuulia kohtaamisilla, tekemällä maakuntamatkoja, joissa voisi kohdata suomalaisia ja päästä presidenttinä kohtaamisillaan lähemmäs meitä kansalaisia. Ulkopolitiikan rinnalle hän tällä keinolla toisi sisäistä yhteisyyttä suomalaisiin isänmaamme kaikinpuoliseksi ajatuksellisesti ja yhteiskunnalliseksi eheytymiseksi ja tasa-arvon lujittumiseksi kansakuntana. Kehitysavun yhtenä koko maailman asiantuntijana hän havainnollisti taitavasti esimerkkinä Afrikan ja Euroopan väetönkehityksen valtavaa epäsuhdetta, johon juuri kehitysavun kasvattaminen olisi tuonut edes pientä lievitystä kohta räjähtävään Eurooppaan suuntautuvaan piilomaanmuuttoon.

Ulkonaisesti Jutta Urpilainen on ehdottomasti mitä edustavin ja miellyttävin persoona, jolla on varaa ja kykyä välittää sanomansa myös älyllä ja huumorilla.

Ohjelmassa oli vain pieniä virhesiruja. Yksi oli hänen oman kolmeminuuttisen puheensa ilmiasu paksujen, tummasankaisten lukulasien takaa. Kovin usein hän joutui kirjoittamaansa puhetta lukemaan paperista ja siirtyminen katsomaan kameraa esti liian pitkään hänen silmiensä ja katseensa näkymisen meille katsojille. Mitään tautologista sanastoa tai kapulakieltä hän ei käyttänyt rasitukseksemme, jos ei sellaiseksi oteta yhtä edesauttaa sanahirviötä tai paria itseasiassa konjunktiota.

Kauas presidenttiehdokas Urpilaisen taakse jäivät ehdottomasti myös kaksi politiikan tutkimuksen professoritasolta kelpoisiksi ajateltua, puhetta referoimaan istutettua kriitikkoa Markku Jokisipilä Turusta ja Elina Kestilä-Kekkonen Tampereelta. Heidän kommenteissaan miesprofessorin puheentuottamisesta hieman liian nopealla äänenmuodostustavalla kaikesta ei ehtinyt saada selvää, tosin Jokisipilän ajatuksellisesti selkeät ehdokkaan puheen sisältöarviot saivat ansaitsemansa kiittävät huomiot, kun taas naisprofessori esiintyi tyylikkään rauhallisella puhumistavallaan, mutta kovin ympäripyöreästi vain omien olettamustensa toteutumisia puhujan esityksessä pohdiskelevana kriitikkona.

Tunnin tilaisuutta johdatteleva naistoimittajamme Marja Sannikka tuntui turhan kiireelliseltä ja hermostuneelta, sillä hänen äänensä nousi tilaisuuden alussa liiaksi ylärekisteriin - se ei hänen tapoihinsa ole kuulunut.

 

TODISTUS

Annan skaalassa neljästä kymmeneen (4-10) koulunumerot kymmenkohtaisin perustelu-otsikoin, jotka ovat siis kaikkien yhdeksän ehdokkaan presidenttiohjelmien arviointiperusteet.

Alla ensimmäisen eli Jutta Urpilaisen todistus suoriutumisesta presidenttiohjelmastaan 3.1.2024 klo 21-22.:

1.Arvojohtaminen, joka kertoo arvon määräytymisestä henkilön työskentelynäytöistä suurissa yhteiskunnallisissa tehtävissä, luotettavuudesta, persoonallisista ajatuksista, sympaattisuudesta, aloitteellisuudesta ja keskusteluominaisuuksista, joita me tavalliset Suomen kansalaiset sekä valtionjohtajat muissa maissa hänestä uskovat Suomen presidenttinä löytyvän  10-

 2.Kansanomaisuus, joka kertoo ehdokkaan ajatuksista ja tavoista kokea ja kohdata meitä hallitsemiaan viittä ja puolta miljoonaa suomalaiskansalaista riittävän usein ja aidosti monitasoisista yhteiskuntaluokistamme 

3.Puhetaito, äidinkieli, esiintymisvarmuus kotimaassa 10

4.Edustavuus ja esiintymisvarmuus henkilönä ja presidenttinä ulkopolitiikan johtajana 10                     

5.Kulttuurimyönteisyys 8+

6.Kansainvälisyys ja eurooppalaisuus 10

7.Inhimillisyys ja perhearvot  9

8.Suomi/ Yhdysvallat+Nato/Venäjä -ajattelu  8-

9.Suomi/ Gaza/Israel -ajattelu 8-

10.Suomi/Ukraina -ajattelu 10

 Jutta Urpilaisen presidenttitentin keskiarvo  9,2

.................................................................................................................

xx

Ennakkoäänestykset vuoden 2024 presidentinvaaleissa:

Ennakkoäänestys kotimaassa keskiviikosta tiitaihin 17.-23.1. 2024

Ennakkoäänestys ulkomailla keskiviikosta lauantaihin 17.-20.1.2024

 

Artikkelien henkilökuvat: Valokuvakaappaus presidenttiehdokkaan omasta tv-ohjelmasta.

 

Tänään torstaina tv:n presidenttitentissä on perussuomalaisten Jussi Halla-aho