Lahti etunenässä, mutta oikeastaan koko Suomi alkaa olla tänään homeessa. Asunnot ja kansalaisten laajassa päivittäisessä käytössä olevat homeiset tilat ovat terveysriski, joka saa jokaisen meistä huolestuneeksi. Yhteisistä tiloistamme vastaavat viranomaiset halutaan vastuuseen ja asian vaatimiin nopeisiin toimenpiteisiin: välinpitämätön ja vetkutteleva suhtautuminen homeeseen Lahdessa on häpeällistä ja ala-arvoista viranomaistoimintaa terveytemme kustannuksella.

Homeen selvittäminen alkaa olla jokaisen kansalaisvelvollisuus. Pääsin eilen mukaan seuraamaan tarkastusta, jossa home selvitettiin pienintä mahdollisuutta myöten. Kysymyksessä oli myynnissä oleva kiinteistö, jonka ostaja ja myyjä yhteistuumin halusivat selvittää iäkkään kiinteistön terveellisyyden homeen osalta. Pian uusi lainsäädäntö edellyttää ennen kauppaa kiinteistöstä tehtävää ja laadittavaa kirjallista kuntoselvitystä.

Paikalle oli kutsuttu maineikas tarkastaja, jonka homeenselvittämistaidot olivat jo tuottaneet merkittäviä tuloksia: mm. suuret kouluyksiköt Asikkalan Vääksyssä ja Hollolan Salpakankaalla olivat osoittautuneet saman hometarkastajan syynissä täysin homeisiksi. Nyt ne on jo terveydelle vaarallisina, kelvottomina purettu.

Tarkastajan nimi on Velho. Velho-koira on jo useamman vuoden tarkastanut työkseen Lahden ja ympäristökuntien rakennuksia selkein, kiistattomin tuloksin. Ei siis ihme, että Velhon työaika on jo pitkälti eteenpäin moneksi viikoksi varattu.

Welho1-normal.jpg

Seurasimme Velhon työtä. Hiljaisen käskyn työnjohtajaltaan saatuaan se kulki talon huoneesta toiseen ja merkitsi mahdolliset tarkistusta vaativat paikat: nuuhki ääneti tilat lattiasta kattoon, toisinaan pysähtyi, useimmin ilmoitti katseellaan ja joskus teki jopa pienen tassuaskelen epäilemällään kohdalla. Väliin se pyörähti kulkusuunnassaan täysin takaisin ja varmisti oman home-epäilynsä vielä kerran. Näin kuljettiin huone huoneelta talon molemmat kerrokset. Takkapuiden kohdallakin se pysähtyi - niissä kun on aina hitunen hometta. Kertaakaan se ei murahtanut, mikä olisikin ollut merkki vakavasta homeongelmasta. Kaikkiin Velho-tarkastajan merkitsemiin paikkoihin työnjohtaja laittoi pienen värillisen teipin merkiksi. Kun noin parinkymmenen minuutin tarkastuskierros oli tehty, korthalsingriffonpoika Velho pääsi ansaittua vapaa-aikaansa viettämään.

Velhon työnjohtajan kanssa ostaja ja myyjä kiersivät seuraavaksi pohjapiirustusten kanssa koko kiinteistön sisätilat uudelleen, pysähtyivät värillisten teippien kohdalla, merkitsivät kohdat piirustuksiin ja selvittivät mahdollisen homeen lähtökohdat, sen vakavuusasteen ja korjausmahdollisuudet.

Tulos tällä kertaa oli hyvin selkeä: vain pieniä huomautuksia, kuten korvaus- ja poistoilma-aukkojen pienuudesta johtuvat liiat tiiviydet, mahdolliset aikaisemmat pikku kondenssivesikosteudet. Yleiskunnoltaan talo osoittautui Velho-tarkastajan tuloksena varsin hyväksi eikä pelättäviä vakavia homevaurioita kiinteistöstä löytynyt.

kyn%C3%A4-normal.jpg

Kun Lahden kaupungin Tilakeskuskuksen insinöörit suoraan Kaupunginhallituksen alaisina viranomaisina ovat jahkailleet ja vatvoneet jo usean vuoden kaupunkimme hometutkimuksia tuloksetta, suosittelen Velho-tarkastajan käyttöä. Kokemuksesta voin nyt kertoa, että tässä tarkastuksessa ja tuloksen syntymisessä ei jahkailla eikä vatvota vuositolkulla, vaan tehdään työ ripeästi, perusteellisesti sekä kunnianhimoisesti meidän kaikkien terveydeksi.

 

Eduskunnan kannanotto homeongelmaan 2.5.2013:

http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templates/50.htx?id=5749

Lahden kaupungin homeongelmasta:

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/04/lahti-koulukaaoskaupunki