J%C3%A4ttil%C3%A4inen.jpg

Kuva pari viikkoa sitten esitetystä TV-elokuvasta

 

Aleksi Salmenperän ohjaama ja Pekko Pesosen käsikirjoittama draamaelokuva Jättiläinen perustuu tositapahtumiin. Elokuva kertoo valtavan, uutta bioliuotusprosessia käyttävän kainuulaisen Talvivaaran nikkelikaivoksen perustamisesta ja ympäristölupaviranomaisten toiminnasta. Nuori virkamies Jussi (Joonas Saartamo) saa käsiteltäväkseen kaivoksen ympäristöluvan. Hän alkaa epäillä, että häneltä salataan olennaisia tietoja. Jussi joutuu vastakkain kaivosmoguli Pekka Perän (Jani Volanen) ja hyvä veli -verkoston kanssa.

 

Kohta parin vuoden ikäinen suomalaiselokuva Jättiläinen näytti kerrankin dokumentaariselta huipputyöltä ja edelleen aiheeltaan ajankohtaiselta. Talvivaaran nikkeli-uraanikaivoksen aiheuttamasta ympäristökatastrofista, sen lähiasukkaiden elämän tuhoamisesta toteutui vielä uudella prismalla katsottuna elokuva sen taustalla toimineesta suuresta puhalluksesta. Olennaiset totuudelliset asiatiedot ovat toissijaisia bisneksen ja valtion tuhatmiljoonaisten satsausten pyörittäessä myllyä setelimäärien ehtymättömällä voimalla. Elokuva hengitti tunnelmaa kasvokuvillaan, kohtauksillaan, dokumentaarisella ankkuroinnillaan ajan suomalaisministereihin ja median välittämään, sille syötettyyn tietoon asioista..

 

On kuitenkin harmi, että juuri kaiken kansan nähtävillä olevassa elokuvamuodossa, televisiossa, tuo hieno elokuva pilaantui täysin tekniikkaansa. Monestakaan repliikistä, jotka usein olivat katseiden merkityksen takana, ei saanut puheesta ja sen ajatuksesta mitään selvää. Televisio teki suuren yhteiskunnallisen karhunpalveluksen tälle hienolle dokumentille. Missä kuuloasiantuntija, missä puhetaitoekspertit silloin kun koko kansalle tarjotaan mielenkiintoista, sisällöllisesti meitä suomalaisia veronmaksajia äärimmäisen kiinnostavaa ja kansakuntamme epäonnistuneesta, valtiokoneistomme rahoittamasta jättirikastumisesta kertova totuuselokuva, hyviksi tunnettujen tähtinäyttelijöittemme kehnosti valvotulla puheilmaisutaidolla tuhoten.

 

Suomalaisten puhetyöntekijöiden ammattitaito on taantunut muminaksi, sönkötykseksi, loppujen nielemisiksi ja täydellisen epäselväksi siitä mitään ymmärtää. Myös elokuvallinen äänitekninen toteutus on puhetta välittäessään täysin unohtanut käsitteen selvyys. Onko asialle enää mitään tehtävissä?

 

 

PS

Kaivostakku.jpg

 

Ahtium Oyj hakeutui 6.3.2018 konkurssiin. Kyseessä on entinen Talvivaaran Kaivososakeyhtiö. 

Talvivaara haettiin lopullisesti konkurssiin. Suomi-valtiolla – sen vastaavilla ministereillä - on rahaa maksaa viulut meidän veronmaksajien pussista. Sitä vastoin 80000 pienosakkaiden Talvivaara-osakkeiden tuotto-uskoista tavallista suomalaista jää ilman satoja miljooniansa katkerina tyhjätaskuina nuolemaan näppejään

 

Lis%C3%A4liite.jpg