Lahden kaupunginteatteri tuntuu löytävän yhä uudenlaisia aloituksia ja ideoita näytäntökausiensa mielenkiintoiseksi käynnistämiseksi.

 

Teatterikauden%202019%20avajaisia.jpg

Lahden kaupunginteatterin Juhani-sali 20.8. 2019 klo 17.55

 

Ilta-aikaan klo 18.00 on mitä parhain aika houkutella koko kansa - nuoret, vanhat, työlliset, työttömät, lapset, eläkeläiset - maksuttomaan teatterin tulevan syksyn ohjelmiston esittelytilaisuuteen. Suuri lähes tuhatpaikkainen Juhani-sali oli täynnä meitä sekä vähän että paljon kulttuuriuteliaita. Entiset arkipäivien iltapäiväesittelyt rajasivat katsojakunnan mahdollisuudet (työlliset ja koululaiset) - nyt päästiin kaikki oikeisiin teatterin syyskauden avajaisiin.

 

Kaikkiaan syysnäytäntökauden aikana saamme kokea teatterimme neljä omaa ensi-iltaa, kaksi teatteriyhteistyön pohjalta syyskauden ohjelmistoon sisältyvää mielenkiintoista vierailuesitysnäytelmää sekä lisäksi teatteritalomme näyttämöillä neljä erilaista vierailevaa taiteilija-esitystä ja Pikkukakkosen joulukonsertit.

 

Teatterinjohtajamme Ilkka Laasonen johdatteli illan joviaalin luontevaan tapaansa.

 

Lahden%20teatterisyksy19%205.jpg

Osa reilusta tusinasta Lahden teatterin teatterikaverista haastateltavana

 

Monelle katsojalle illan yksi anti oli kuulla Lahden kaupunginteatterissa jo viidettä vuotta toimivasta Teatterikaveri-ideasta.

 

Siinä vapaaehtoiset, teatteriorientoituneet teatteriharrastajat tuovat maksutta katsojille ennen esitystä tietoa esitettävästä näytelmästä. Idea toimii siten, että lippua ostaessaan tai hankkiessaan katsoja ilmoittaa lipunmyyntiin haluavansa kokeilla teatterikaveri-ideaa. Kolme varttia ennen esitystä häntä tai seuruetta odottaa pari kolme teatterikaveria teatterin ala-lämpiön sovitussa tarjoilupöytäsyvennyksessä. Teatterikaverit esittelevät tulevan näytelmän ja vastailevat sen sisältöön, kirjoittajiin, ohjaajiin ja esittäjiin liittyviin kysymyksiin kohta alkavasta näytelmästä keskustellen. Teatterikaveri-tapahtuma kestää noin puoli tuntia ja sen jälkeen on katsojalla vielä aikaa itsekseen viettää noin vartti esitystä odotellen.

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/avolava-yleisotyo/teatterikaverit

 

 

 

Lahden%20teatterisyksy%2019%201.jpg

Ilkka Laasonen ja Aleksis Meaney

 

Robert Louis Stevensonin Aarresaari-klassikkokirjan tarinan kantaesityksen sovittaja-ohjaaja päärosvo Aleksis Meaney paljasti haastattelussa skotlantilaiset sukujuurensa ja ehkä juuri sieltä löytyy jostakin vuosisatojen takaa joku merirosvokin.

 

Joka tapauksessa koko näytelmä lähtee Mauri Kunnaksen piirroskäsikirjoituksesta samasta tarinasta. Niinpä eläimet täyttävätkin tämän tarinan jännityksen, hauskuuden ja vauhdin juuri maurikunnasmaisella huumorilla. Viisivuotiaista ylöspäin tämä seikkailu sopii varmasti kaikille, vakuutti ohjaaja.

 

Hieman liiankin vauhdikasta, piirrosmaista ja mölytäyteistä lastenteatteria saimme nähdä näytelmän lyhyestä trailerista teatterin suurelta valkokankaalta.

Teos on myös visuaalisesti komeaa katsottavaa merirosvojen seilatessa Pienen näyttämön merellä, vakuutti teatterinjohtaja ennakkoon näkemäänsä esitystä. Ensi-ilta Eero-näyttämöllä on lauantaina 31.8.2019.

 

 

 

 

 Lahden%20teattyerisyksy%2019%202.jpg

Lahja ja Onni - Anna Pitkämäki ja Timo Välisalo

 

Lokakuun 9.päivä Juhani-näyttämölle tulee Tommi Kinnusen kirjaan perustuva näytelmä Neljäntienristeys. Paula Salmisen näytelmäksi dramatisoiman esityksen on sovittanut ja ohjannut Aino Kivi.


Se on sukupolvitarina 1800-luvun lopulta aina tänne 2000-luvulle saakka. Ohjaajan käsityksenä teos on kolmen sukupolven kertomus suvun toteuttamista elämän perusteista, joita edellinen sukupolvi siirtää seuraaville. Kysymyksessä on aina suvun vahva nainen, joka jättää perinnön nuoremmilleen. Minkälaisen elämän tuo,sukupolvilta toisille siirtyvä tavoista ja periaatteista syntynyt perintö meille antaa, on ilmeinen tekstin tarinan ydin. Näyte 1930-luvulta valokuvaajaksi ryhtyvästä naisesta, äänikulissina saksalainen slager, oli oiva alkutunnelma.

 

 

.

 

Lahden%20teatterisyksy%2019%203.jpg

Hoitaja, tytär ja isä -- Saana Hyvärinen, Raisa Vattulainen ja  Aki Raiskio

 

Isä-näytelmä kertoo tarinaa isästä, jonka muisti on haurastumassa. Muistisairausnäytelmistä tämä Florian Zellerin ranskalaistarina on poikkeava, koska se kertoo tarinan muistisairaan isän näkökulmasta. Ohjaaja Sini Pesonen kuvaa näytelmää moderniksi (Harold Pinter -teatterikäsityksen mukaiseksi) mustan huumorin teokseksi ja hauskan teräväksi, myönteisen lämminhenkiseksi. Kun tutut asiat katoaa, muuttuu tai häviävät tarpeettomiksi, miltä se tuntuu itse isästä, hänen tyttärestään ja isän uudesta hoitajasta.

Näytteeksi tarinan pitkä, surumielinen ja yhtäaikaa räiskyvän yllätyksellinen kohtaus todisti monelle vanhuksia seuranneelle tutun kuvion asian todellisuudesta, sen koomisuuden mutta myös näyttelijähahmojen jo valmiin näyttelijätyön nautittavat luomukset. Ensi-ilta 2.10. 2019 Eero-näyttämöllä.

 

 

 

 

Lahden kaupunginteatterin yhteistyöstä eri teattereiden ja teatteriryhmien kanssa  nyt syyskaudella näimme vielä kahdesta esityksestä pienet katkelmat.

 

Lahden%20teatterisyksy%2019%204.jpg

 

Jo kolmatta kertaa Red Nose Companyn klovnihahmot Mike ja Tim vierailevat teatterimme ohjelmistossa.Tällä kertaa on vuorossa yksi kirjallisuushistoriamme suurimmista opuksista, Don Quijote ja hänen aseenkantajansa.

 

Arvio koko maata kiertävän esityksen ensi-illasta Teatteri Avoimissa Ovissa 24.1.2019:

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/01/ritarillista-klovneriaa

 


 

 

Toinen yhteistyö on lahtelaisille vielä tutumpaa. Viime näytäntövuoden hienojen Musikaali- ja Oscar-gaala -konserttien  keskeiset esiintyjät, kuuluisasta Lahden musiikki- ja draamainstituutista valmistuneet taiteilijat ja heidän perustama Musiikkiteatteri NYT tuo parrasvaloihin Pienelle näyttämölle täysin omatekoisen tuotteen.

 

Opus%20Deus.jpg

 

Matti Hussin, Sini Koivuniemen ja Anni Kajoksen esittämä katkelma esityksestä ja sen teema vallan ytimestä tuntui ensikuulemalta jo oopperaan viittaavalta musiikkikonstruktioltaan vielä liiankin haastavalta tulkitsijoilleen. Siksi se on ehdottomasti valmiina kokonaisuutena nähtävä ja koettava.

 

OPUS DEUS

LAVALLA
Petteri Hautala, Anni Kajos, Panu Kangas, Petri Knuuttila & Sini Koivuniemi
PIANO Matti Hussi
LYÖMÄSOITTIMET Lari Lius

Ensi-ilta 29.10.2019 Eero-näyttämöllä

 

 

 

 

Nunnia%20ja%20konnia%202019%20syksy.jpg

 

Tilaisuuden lopuksi katsomo sai seurata syksyn tulevaa suurta musikaalia Nunnia ja Konnia ja sen ohjaajan Ilkka Laasosen harjoittamistyöskentelyä. Samalla saimme kokea jälleen yhden lahtelaisen kulttuurivahvuuden - Lahden Gospelkuoron laulajien merkittävää osuutta musikaaliteoksen suurena nunnaryhmänä ja teoksen laulumusiikkia ylistävimmästä kohtauksesta. Harjoitustyö tuntui raikkaalta, mutta monilta osiltaan vielä etsivältä ja kokeilevalta.

Ensi-ilta keskiviikkona 4.9.2019 Juhani-näyttämöllä.

 

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/ohjelmisto-ja-kalenteri

 

Lis%C3%A4liite.jpg