1240161875_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Tiia Mäkinen, Antti Ylikojola, Vera Veiskola, Riku Merisalo

Lahden Kansanopiston Teatterilinja
PETER PAN
Kirjoittanut J.M Barrien aiheen pohjalta Ritva Holmberg
Säveltänyt Jukka Linkola.
Laulujen sanat Jukka Virtanen
Ohjaus Kimmo Virtanen
Laulujen harjoitus ja säestys Ari Niskanen
Koreografia Säde Niemi

Rooleissa: Oona Airola, Anu Heikkilä, Janne Keskikallio, Ville Kiljunen, Paavo Kinnunen, Joonas Kääriäinen, Miika Laakso, Martti Manninen, Riku Merisalo, Sanna-Mari Metsi, Tiia-Mari Mäkinen, Jyri Ojansivu, Riikka Oksanen, Outi Paasivirta, Henna Puolijoki, Marjo Toivonen, Laura Tolvanen, Vera Veiskola ja Antti Ylikojola.

Suositellaan yli 10 -vuotiaille


Kun koko kuluneen vuoden olen saanut kuulla 6-vuotiaan Helmen toistuvia, innostuneita ja monin eri tavoin demonstroituja, väritettyjä ja tosiuskoisia Peter Pan -tarinoita, en isoisänä voinut hiiskahtaakaan lähteväni katsomaan Peter Pania. Ilman Helmeä, Peter Panin ja Helinä -keijun suurta ihailijaa, tekoni olisi ollut suuri, kavala sukupetos. Tytön viikonmittaisen matkan aikana omatuntoni kieroutui helpommin antamaan luvan katsomisoikeuteeni.

 

1239858902_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Näytelmämuotona Lahden kansanopiston Teatterilinjan Peter Pan on moneen suuntaan kokeileva musikaali: sen vaativat liikunta-, kuoro- ja soolo-osuudet hallittiin monipuolisen varmasti – ohjauksen ja koreografian sekä ilmaisun erimuotoiset variaatiot tavoittivat kokonaisuuden ja tekstin sanoman nuoruuden akrobaattisella vaivattomuudella ja valloittavuudella, aidon eläytymisen koskettavuudella.


Kansanopiston Peter Pan imaisi helposti mukaansa hurjalla vitaalisuudellaan, ilveilyllään, liikunnallisella vauhdillaan, fyysisyydellään, esittäjävalmiudellaan.

Riemukkaalla karnevaalillaan se hullaannutti kokemaan tämän välillä ihan pähkähullun, heittäytyvien ja persoonallistakin persoonallisempien roolitöiden, ilotulitteisen fantasian. Teatteri-ilmaisun henkilögalleria oli suoranainen sädehtivä aarreaitta: taitavaa, henkilökohtaista tulkintaa, hauskaakin hullunkurisempaa karrikointia, uusimuotoista, standupmaista näyttelijäkomiikkaa, ennennäkemätöntä ilmaisua loputtomasti.
Dramaturginen alun ja lopun vastakkaisuus säröitti muuten rikasta näyttelijäilmaisua: loppujakson vakavat puheosuudet miltei katkaisivat näyttämölumon, onneksi tiivis jännite kantoi lähes loppuun saakka.
Kavalan taikatempun ihmismielelle teki sovituksen ja toteutuksen kokonaisuus. Alun hurja ja hurmaava show antoi katsojan nauruhermojen hytkyttää vatsat kipeiksi ja riemunkyyneleet kostuttaa vähän väliä silmäluomet suolaisiksi sekä tuudittautua makean naurun hyvään oloon. Kunnes yllättäen  tarinan lopun käänteet ja pistot tulivat kuin tikariniskuina suoraan jokaisen vanhemman, isovanhemmankin rintaan. Kuinka paljon meillä on sittenkään riittänyt aikaa maailman toivon ylläpitäjille, vilpittömyyden sädehtiville enkeleille, lapsille.
Ne alun ilon ja naurun kyynelkosteiset silmäluomet muuttuivat lopun aikuista satuttaviksi itsetutkisteleviksi ja syyllisyyden suolankirpeiksi kyyneliksi. Teatterityön vaikuttavuutta!


1240160658_img-d41d8cd98f00b204e9800998eLahden kansanopiston
Teatterilinjan 25-vuotisjuhlaa vietetään sunnuntaina 19.4. järjestettävällä juhlaseminaarilla.
Teatterilinjan juhlanäytäntönä illalla on lähes samanikäinen (Helsingin kaupunginteatteri 1985) Jukka Linkolan ja Ritva Holmbergin musikaali Peter Pan.

Lahden kansanopiston teatterilinja (näyttämötaiteen linja) on toiminut yhtäjaksoisesti lukuvuodesta 1983-84 alkaen. Teatterilinjan käyneitä on lähes 500. Heistä huomattava osa työskentelee näyttelijänä, ohjaajana tai muussa alan ammatissa. Osa on päätynyt muille aloille. Yhteistä kaikille lienee kuitenkin se, että vuosi Lahden kansanopistossa on ollut heille merkittävä vaihe elämässä.

http://www.lahdenkansanopisto.fi/modules/system/stdreq.aspx?P=220&VID=default&SID=657398170046346&S=2&A=closeall&C=30804

Kansanopiston Teatterilinjan merkityksestä:

http://tarmon.vuodatus.net/blog/438017