Murhamysteeri%20%C3%A4%C3%B6.jpg

Murhan%20viem%C3%A4%C3%A4%20cg.jpg

Lahden Nuorisopalveluiden DraamaLaBin esitys Murhan viemää toi Lahden Vaahterasalin lavalle taiteilijoittensa itse kirjoittaman, suunnitteleman, puvustaman, naamioiman ja lavastaman jännitysnäytelmän, jossa katsoja pääsi seuraamaan yllättäviä käänteitä sisältävää kartanon isännän murhatutkintaa.

Lahtelaisittain esityksen harvinainen ansio on näin valmis, hieno omavalmisteinen teatterityö muutamassa kuukaudessa - näytelmä, jonka kokonaisuus on kypsää, nautittavaa teatteri-ilmaisua ja persoonallista näyttelijätyötä, toimivan jännittävän hirtehistä rikostarinan tulkintataitoa kiinnostavimmillaan.

Tosin tyylikkäässä ohjelmalehtisessä esityksen ohjaaja erittelee teoksen pelkäksi viihteeksi, jollaista esittäjät itse olivat työrupeamaansa teatteriurakastaan toivoneet. Toive kuitenkin toteutui meille katsojille teatterillisesti yli taiteilijoittensa odotusten. Murhamysteeristä tuli maukkaan seurattavaa ja mielenkiintoista teatteritaidetta - brittinäytelmätyylinen dokkariteos sisuksiltaan ja vaikutukseltaan sekä nerokkaan juonensa ratkaisulta viimemetrien käänteisiin saakka.

Kyllä tämä esitys on suurenmoista teatteritaidetta, joksi viihtymisen ainakin itse luen ammattimaisena teatterikatsojana. Olennaistahan teatteritaiteen jatkuvuuden kannalta on, että sen esityksissä myös viihtyy koko esityksen keston ajan - jopa virkistyy, saati että katsoja mieleltään kenties jalostuukin.

Roolitöissä rikosetsiväpari - dominoivan machomainen muhkeaääninen Poilock ja aistikkaan kultturellinen, väliin kuin salaisuuksia kuiskaileva Bonnie - on jo sinänsä jännitystarinan elementti, joka luo mainiota, nautittavaa vastakkaisten luonteenlaatujen elävähehkuista ilmapiiriä koko esitykseen. Hermostunut, nopeareaktioinen Hovimestari antaa teokselle rikollismaista epävarmuutta ja kartanon Huoltohenkilö käytännön työläisenä koko interiöörin tuntevana sekä kartanon Kokki oman työnsä suvereenina taitajina kumpikin ammattinsa täydellisinä osaajina tarinaan hienot karikatyyrit ammateistaan ja nöyrinä käskyläisinä suhteestaan kartanoonsa. Kartanon rouva Madame on kuin maailman prototyyppi äkkirikastuneesta, rahalla kaiken maailmassa saavasta alaistensa ja miehensä käskyttäjästä, kuin näyte täysin maailman itsekkyyden täyttämästä ruhtinattaresta - taitava näyttelijätyö sekin. Nyt kuitenkin murhan kohde on hänen miehensä ja kartanon maineen suojelemiseksi kartanonrouva vaatii asian selvittämistä ilman julkisia viranomaisia, luvaten etsiville työstä suuren palkkiorahan. Tarvitaanko tällaiseen kartanon interiööriin enää muuta kuin tämä kuvattu yhteisö  persoonallisuuksineen ja tapahtunut murha: näytelmä on hyvin kirjoitettua, luonneanalysoitua näyttelijätaidetta jo pelkällä kuuden esittäjänsä henkilögallerialla.

Suurenmoista taidetta se on myös tutkimuksineen ja kuulusteluineen juonikiemuroiden koko ajan mutkistuessa.  Esitys nostaa ajatusten mutkikkuuksien ja ratkaisemattomien asioiden sanattomaksi tulkiksi yllättäen mystisen tanssin, joka kuin alkaa riivata kaikkia kartanon murhaan liittyviä henkilöitä. Mysteerin koreografia on ammatillisesti niin taianomaisen  vaativa ja mielikuvituksellisen jännittävä, että koko näyttelijäkunta heittäytyy yksilöllisillä illuusioillaan sen pauloihin kuin tarinan jännitystä yhä henkeäsalpaavammin meille lisäten. 

Kun taatusti kukaan katsojista ei arvaa esityksen loppuratkaisua jännityksen vain tihentyessä, vaaditaan - kuten hyvässä taiteessa aina - katsojan hoksaamistaidon ja älynystyröiden jatkuvaa stimulointia jännitteen säilymiseksi loppuun saakka. Sen tämä teatteriryhmä taitaa loistavalla yhteisnäyttelemistaidollaan - ja tietenkin taitavalla ohjauksella. Lavastus, videotaustat, puvut, naamiointi ja tehosteisto vertautuvat korkeatasoisen kelvolliseen teatteriosaamiseen kaikki. 

 

Arvio kirjoitettu Lahden Vaahterasalin ensi-illasta 3.12. 2022. Kuvitus - skannaus näytelmän käsiohjelmasta.

Jäljellä olevat esitykset:

To 8.12.22 klo 14.00  Pe 9.12.22  klo 20.00 ja Su 11.12.22 klo 19.00

Lippuvaraukset ja tiedustelut:

044018 7235 tai

[email protected]