Ikoset.jpg

Olli Ikosen esittämät Veikko Lavin, Reino Helismaan, Toivo Kärjen, Tapio Rautavaaran, Juha Vainion ja Kauko Käyhkön kupletit, laulelmat sekä iskelmät menneiltä vuosikymmeniltä sai hymyt hersymään koko Lahden Harjulan setlementin salin seitsenkymmenpäisen kuulijakunnan kasvoille.

Yhteistyössä kelpo säestäjänsä Juha Mäntylän (piano ja harmonikka) kanssa Ikonen loihti leppoisan viihteellisen tunnin tutuista suomalaisen viihdetaivaan menneitten vuosikymmenten lauluohjelmistoista - nostalgia oli selvästi suunnattu tuonne 70-90 -vuotiaille.

Ikosen välitön rupattelu ohjelman laulelmien esittelynä ja konsertin juontona oli sympaattisen huumorintäyteistä tarinointia. Laulut kuultuina ja musisoituina raikkaita, monisävyisiä ja sisältörikkaita, taidokkaitakin - mutta nähtyinä kovin keskeneräisiä esityksiä: edes yhden lauluistaan näyttelijä olisi voinut opetella täysin ulkoa. Nyt itse lavatoteutus oli jatkuvaa vilkuilua nuottitelineessä lojuviin sanoihin, ja antaumuksellinen kuplettinen, eläytyvä tulkinta jäi kovin puolitiehen, eleet maneerisiksi käsien heilautteluiksi tai jalkojen rytmisiksi askelluksiksi. Pieni tarkennus ulkopuolisen ohjaajan kanssa keskeisten hienojen laulujen sävyihin - kuten vaikkapa Ikosen mainioon otteeseen Veikko Lavin syvälliseen Takarivin Taavi -laulelmaan - rakentaisi koko konsertista taiteilijan edellytysten mukaisen, monin verroin tasokkaamman ja elävämmän.

http://www.kiertuenayttamo.fi/esitykset/kayn-monta-tieta-matkallain/

,