Lahden Diakonian instituutin ja Theatrum Olgan syksyn 2012 patsasperformanssia
http://lahenuutisia.net/blog/3279439/metropolihossotyksen-parasta-antia/


Lahen uutisia on kuluneen vuoden aikana monissakymmenissä taidetilaisuuksissa, lukemattomissa kulttuurikeskusteluissa, kokouksissa, haastatteluissa, radio- ja tv-ohjelmissa saanut olla silmin ja korvin mukana. Jaksan yhä olla hämmentynyt siitä luottamuksesta, jonka yksityiset lahtelaiset näissä tilaisuuksissa sekä kirjeissä, puheluissa ja tapaamisissa ovat kuluneen vuoden aikana  tälle pikkujulkaisulle antaneet mielipiteillään, tiedoillaan ja kannustuksillaan. Vain murto-osa näistä henkilökohtaisista uskoutumisista on yltänyt vuodatukseni kommenttiosastoihin saakka. Kiitän nöyrästi luottamuksesta ja yhteistyöstä: koen todellisen lahtelaisuuden tässä suorapuheisessa muodossa vakuuttavan aitona.


Yhteiskunnallisia sädepilkkuja
Todellisia yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden riemuvoittoja Lahen uutisia todisti vuonna 2011Töyrykadun mökin siedettävällä loppuratkaisulla, jossa tuo ainutlaatuinen rakennuskoru säästyi purkukauhalta meille jälkipolville nähtäväksi: uusi, nuorenpolven kansalaisliike oli syntynyt kaupunkiimme ja saanut tapahtuneen aikaan suurella, uhrautuvalla työllä.


Saman nuorekkaasti lahtelaisuutta ajattelevan kansalaisliikkeen henki johti myös kuluneena vuonna Lahden kaupunginsairaalan Kukkatervehdys-veistoksen säilyttämiseen ja kunnostamiseen – museonjohtajan veistoshävittämispäätöksen pyörtämiseen.
http://lahenuutisia.net/blog/3235118/kukkatervehdys-sai-nimekkaat-tukijat/
http://liekkiyhdistys.wordpress.com/


Nautin myös kaikkien kymmenientuhansien lahtelaisten kanssa siitä määrätietoisesta eri kansalaisryhmien yhteisestä ponnistelusta, jossa lähes neljä vuotta pyrittiin nostamaan Vesijärvimaisemamme sille kuuluvaan arvoonsa ns. Ranta-Kartano -ratkaisussa: tosin Korkein hallinto-oikeus ymmärtämättä todellista lahtelaisuutta mitätöi päätöksellään kuluneena syksynä tuon harvinaisen voimakkaan kansalaisliikkeen pyrkimykset.


Korkein hallinto-oikeus tutustuu Lahdessa Ranta-Kartanon asemakaavaan keväällä 2012.

http://lahenuutisia.net/blog/3188161/tasa-arvoinen-vuoropuhelu-kansalaisyhteiskunnan-tae/

Valtakunnallisessa merkityksessä yhteiskunnan verovaroin ylläpidettävän Päijät-Hämeen koulutuskonsernin yksinvaltainen, työntekijöitään alistava toiminta saatiin kuluneena vuonna jonkinlaisiin aisoihin.Sihteeri Sari Rivallin hellittämätön taistelu työnantajansa mielivaltaa vastaan sai lahtelaisessa käräjäoikeudessa ansaitun voiton ja samaan aikaan myös Hilkka Ahde sai lopun oman pomonsa työpaikkakiusaamiselle.
http://lahenuutisia.net/blog/3141862/ihmisen-vaarinkohtelulla-on-hintansa-2/
http://lahenuutisia.net/blog/3201807/molemmissa-tapauksissa-asiat-ratkesivat-lahes-oikeudenmukaisesti/Taiteellisia häikäiseviä lahtelaissäteitä


Teatteri Vanha Jukon Maa on syntinen laulu, syksyllä 2012
http://lahenuutisia.net/blog/3595849/maa-on-syntinen-laulu/


Teatteri Vanha Jukon vierailija Esa-Matti Smolander Timo K. Mukan elämäkertateosta tulkitsemassa syksyllä 2012

http://lahenuutisia.net/blog/3274487/lahden-taidelauantai/


Theatrum Olgan omatuotantoinen "Leppäkertun pilkkuja, lapsi puhuu, kuuletko"
http://lahenuutisia.net/blog/3738730/leppakertun-pilkkuja-lapsi-puhuu-kuuletko/

Lahden teatteritarjonnassa hienointa on uusiutuva teatteri-ilmaisu. Siitä saavat kunnian Teatteri Vanha Juko omaleimaisella, monipuolisella ohjelmistollaan, Lahden Kansanopiston teatterilinjat komean uuttaluovilla suurproduktioillaan, teatteriestetiikkaa uudistavilla luomuksillaan, Theatrum Olga hallitun kekseliäillä kuvataide- ja teatterituotoksillaan sekä Lahden kaupunginteatteri teatterin perustehtävään pohjautuvilla, katsojaa kunnioittavilla vanhus- ja lapsiteatteritöillään ynnä Tiirismaan lukion uhkarohkea ja onnistunut broadwaymusikaali.


Lahden kansanopiston Lokki syksyllä 2012

http://lahenuutisia.net/blog/3761184/t-ehovin-sydamellinen-lokki/
http://lahenuutisia.net/blog/3144032/sen-synty/


Lahden kaupunginteatterin Aina joskus sattuu, syksy 2012
http://lahenuutisia.net/blog/3276707/aina-joskus-sattuu/
http://lahenuutisia.net/blog/3294228/me-likasika-kuninkaat/
http://lahenuutisia.net/blog/3126167/huimaavan-upea-musikaali-lahden-broadwaylla/
http://lahenuutisia.net/blog/3193678/musiikkiteatteri-voimissaan/

Kuvataiteissa Lahden kaupunginmuseon Jugendnäyttely, Ekolandia-näyttely sekä Elokuvajuliste-näyttely muotoutuivat poikkeuksellisen hienoiksi sisällölliseltä toimivuudeltaan, taidegalleria Uusi Kipinän monet näyttelyt esittelivät lahtelaistaiteilijoiden uutta, ennenkokematonta ja virkistävää ilmaisua, Galleria Aila Seppälän Lito Lemminkäisen näyttely lämmitti lahtelaisuudellaan, samoin Toivo Markun elämäntyönäyttely taiteilijan lahtelaiskodissa. Muotoiluvuosi 2012 ei näkynyt sille kuuluvalla ja siihen satsatulla taloudellisella lahtelaispanoksella kaupungissamme riittävästi.


Jugend-esineistöä Helsingistä ja Pariisista
http://lahenuutisia.net/blog/3166514/tyylitajun-taydellisyytta/
http://lahenuutisia.net/blog/3148831/ekolandia/http://lahenuutisia.net/blog/3292040/elokuvajuliste-avaa-maailmat/


Lito Lemminkäisen viivakäytön mestarin omakuva
http://lahenuutisia.net/blog/3197929/lito-lemminkainen/
http://lahenuutisia.net/blog/3877781/harvinainen-lahtelaisnayttely/

Musiikin rintamalla sen sädehtivintä sisältöä ovat Musiikinlaitoksen keskiviikkokonsertit, joissa uudet lahjakkaat musiikin ammattilaiset esittäytyvät ja virkistävät lahtelaismieliä, sekä Kansanopiston ja Teatteri Vanha Jukon lauluohjelmat. 
Teatteri Vanha Jukon lauluilta: Minja Koski, Kaj Chydenius ja Mikael Saari
http://lahenuutisia.net/blog/3424325/nain-katsella-kauas/
,/http://lahenuutisia.net/blog/3231214/raparperitaivaassa/
http://lahenuutisia.net/blog/3193678/musiikkiteatteri-voimissaan
Parahin lukijani
Vuosi 2012 päättyy. Lahen uutisia -blogialusta kärsi suuren katastrofin tämän vuoden kesäkuussa, kun Alma Median omistama Vuodatus -järjestelmä vaurioitui ja mm. koko kolmen viimeisen vuoden kuvamateriaali tuhoutui. Nyt Vuodatus on saanut uudet omistajat ja tällä hetkellä koko järjestelmää yritetään korjata kuntoon.

Liitän vielä loppukaneetikseni linkin Lahen uutisia -vuodatusten mieluisasta tehtävästä ylläpitää omalta osaltaan kaupunkimme sananvapautta  ja vapaata mielipiteenilmaisua.
Samaan kahleettomaan hengenvetoon Teille kaikille hyvää ja kokemusrikasta vuotta 2013 toivotellen -


 

http://lahenuutisia.net/blog/3137264/ihmisen-vaarinkohtelulla-on-hintansa/