Chydeniuksen%20Kaj.jpg

 

Kaj Chydeniuksen lumoava sävellähde vaikuttaa ehtymättömältä. Rakkauden kaivo -lauluillassa pulppusi ilmoille kolme tämänvuotista sävellystä ja saimme nauttia viidestä maailmankantaesityksestä tuon ihmelähteen musiikillisesta raikkaudesta mielemme ja sävelellisen ajatusresonanssimme virkistäen. Yrjö Kaijärven lyriikka tuntuu juuri tänään säveltäjälle omakohtaisen läheiseltä: konsertista välittyi muidenkin vanhojen runoniekkojen Kaarlo Sarkian, Samuli Kustaa Bergh-Kallion sekä uuden tuttavuutemme Jukka Siirosen runous elämän rakastamisen intohimoisin värein.

 

Kaj Chydeniuksen taiteilijaolemukseen iän tuomaa jo hieman hiipuvaa fysiikkaa vastapainottaa ihailtava, entistäkin voimallisempi ja tuotteliaampi säveltäminen, hurjaakin ilmaisullisempi, suvereeni pianon käsittely sekä teostensa johdattelijana aina rakastettava chydeniusmaisen ekonominen, terävähavaintoinen, kypsän sydämellinen elämänhuumori.

 

 

Teatteri Vanha Jukon näyttelijät Minja Kosken ja Jussi-Pekka Parviaisen säveltäjä oli valinnut maailmankantaesitysten sekä koko laajan lähes kaksitusinaisen ohjelman tulkeiksi.

Kymmenkunta konsertin duettoa oli valtaosaltaan vuorolaulumaista kerrontaa, vähemmän stemmamaista duettolaulua. Teatterillisesti Bergh-Kallion teksti Sirkka oli hauska, värikäs ja valmis esitys, nautinnollisen raikas tuulahdus menneen ajan runouden taitavasta uudesta sisällön kuosittamisesta, illan hullunriemukkain sävellys ja sen maukkaan eläytyvä tulkinta. Jukka Siirosen tekstin Ovi, jota ei näy koin illan yhtenä kauneimmista sävellyksistä ja tulkintakokonaisuuksista. Parhaimmillaan konsertin duetoissa Kosken kultametallisen voimakas äänimateriaali ja Parviaisen lämpimän matala baritoni rinnastuvat kauniiksi yhteissoinniksi.

 

Minja Kosken laulajaolemuksessa on varmuutta ja voimaa, äänialaa, ilmaisuskaalaa suurillekin estradeille - ehkä sävyjen kovuutta jo liikaakin, vaikka alkujen niiaukset esityksiä kotoisesti pehmentävät. Kansanballadimainen Siirosen Tyttö ja Pihlaja, herkkätunnelmainen Kaijärven Kuusi hautaa viehättivät sielukkailla, keskittyneillä esityksillään.

 

Jussi-Pekka Parviaisen laulusta välittyy luontaista sympaattista herkkyyttä, kuten Sarkian tuttu Älä elämää pelkää koruttoman eleetön ja taitavasti jäsennelty komea esitys tai Siirosen kauniit Kirje kaupunkiin ja Mä tiedän -runojen koskettavasti eletyt kokonaistunnelmat.

 

Me, etuoikeutettu lahtelaisyleisö, olimme tästä omaperäisestä ja tuoreesta musiikista innoissamme, runsain kättentaputuksin mielihyvämme ilmaisten ja konsertin jälkeen pitkin loppuiltaa saamaamme sävelrikkautta ja hyvää oloa tallentuneina muistumina maistellen.

 

 

Teatteri Vanha Juko

Rakkauden kaivo on Minja Koskelle ja Jussi-Pekka Parviaiselle valmistettu Chydenius-ohjelma, joka on nimensä mukaisesti rakkausaiheinen lauluilta. Illan juontaa ja säestää  Kaj Chydenius. Esitykset: ma 14.9 klo 19 ja ke 23.9. klo 19.

http://teatterivanhajuko.fi/