Pala%20turmeltumatonta%20Lahtea%20Munsta

Näkymä vielä turmeltumatonta Lahtea Mustankallionmäeltä

 

Synnyinkaupunkini Lahden kasvot alkavat olla turvonneet amerikkalaisen muodottomiksi, pöhöttyneen rumiksi, tunnistamattomiksi. Ne ovat paenneet omista lähtökohdistaan - hallitsevista Salpausselän harjuista, Vesijärvestä, idyllisistä ennen toimineista kaupunginosista, vanhoista harvinaisista tyylirakennuksista, puukortteleista ja ennen kaikkea luonnostaan ja harmoniastaan - kaiken mahdollisen kopioivaksi rumaksi ja vastenmieliseksi asuinsijaksi. Tuon muodottomuuden täydentää koko Lahdenseudun jatkuva tuhoaminen, kaivaminen, turhan infrastruktuurin rakentaminen, loputon konemelu, pöly ja keskeneräisyys jatkuakseen loputtomiin.

 

Keskustaeheytt%C3%A4misty%C3%B6t%20kohti

Keskustan eheytystyöt kohti Vesijärveä kestävät vuosia.

 

Kunnallispolitiikkamme on ryöstäytynyt käsistä näiden kasvojen pakkomielteisessä muuntelussa. Jopa kaupunkimme yli kuusikymmentä tytäryhtiötä on siirretty täysin monopolisoituina kuin yksinvaltiaat omiin salattuihin kokouksiinsa yhtiölainsäädännön turvin päättämään asioista: meille kaupunkilaisille tärkeistä maksuista (mm.sähkö+vesi) ja heille lahjoittamistamme kiinteistöistä (Vesitorni), rakentamisistaan ja toimistaan. Rehellistä, aitoa demokratiaa ei enää tässä Lahti-kaupungissa löydy päätösten taakse.

 

Muovitettu%20leikkipuisto.jpg

Toriparkin kannen päälle rakennettu muovinen leikkipuisto

 

Seuraukset ovat lohduttomat. Vasta nyt järjettömien kaupunginvaltuuston äänestyspäätösten jälkeen ohitietunneleita ainakin seuraavat kaksi vuotta räjäyteltäessä koko Launeen kaupunginosan asukkaat ymmärtävät tuhon tulleen sen elämälle. Vasta nyt Lahden toriparkin kannen päälle rakennellun muovisen leikkipuistomauttomuuden eettisen tylsyyden ja teknisen steriiliyden ymmärtää tyhmempikin ja tilalle kaipaa aitoa puistoa sekä aina terveellistä luontoa. Vaan mitenkäs sen palautat betonikannen päälle? Keskustaa kehittämään kun on taas löytynyt ihminen muualta kuin Lahdesta - tämä henkilövalintatapa on lahtelaistapa saada kaaos jatkumaan ikuisesti, kuin sääntö kaupunkimme kehittämiselle. Tyhmiä me olemme, mistään tai mitään me emme tunnu oppivan.

 

 

Lahden%20ammattikorkeakoulu.jpg

Lahden ammattikorkeakoulu tänään

 

Entisestä kaupunkiamme työllistäneestä Iskusta (Iskuinvest Oy) on muotoutumassa todellinen rahankiskuri-vuokraisäntä kaupungillemme - kohta se syö viimeisetkin verorahamme huippuvuokrillaan vanhasta tehdaskiinteistöstään, jonka se on valtiorahoin sisustusrakentanut ammattikorkeakouluksi. Eikä se riitä. Sama perheyhtiö on tuhoamassa muutakin aitoa lahtelaisidylliä, mm. rauhaisaa lapsirikasta omakotialuetta rakennusbisneksin, muuttaakseen kymmenine pienasuntoineen, poikkeusluvin korotettuine kerrostalokorkeuksineen omakotialueen rauhattomaksi ja alueen lapsille vaaralliseksi.

 

Aasian kehitysalueiden kansoja nykyisin työllistävä Luhta on johtajiensa tuumin jo pitkään myös ollut siirtämässä bisneksensä rakenteluun. Myös sen omistamia keskustakortteleita on piirrelty pienten asuntojen rakentelemiseksi ja julkistettu muutama vuosi sitten tavoitekin: rakentaa kaupunkiin pari kolme pilvenpiirtäjämäistä 20-30 -kerroksellista pytinkiä neliöiden maksimoimiseksi vaikka taivaisiin saakka vuokrausbisnekselle.

 

Tämä Lahti-kaupunkihan on kunnallispoliittisesti täysin altavastaaja näiden rahakroisosten pientenkin henkäysten alaisuudessa. Kaikki mitä tarjotaan raharikkaiden kädestä oitis kritiikittä hyväksytään. Näissä rakennusprojekteissa hääriivät myös vapaamuurariveliarkkitehdit.

 

Kyllä Lahden kaupunki tarvitsisi kaupunginarkkitehdin, jolla olisi näkemystä, kykyä ja niiden tuomaa arvovaltaa ymmärtää kaupungin ainutlaatuinen imago, sen kauniskasvoinen ydin ja sen lämmin sielu. Nykyinen kaupunginarkkitehti on näköalaton, kenen tahansa narusta sätkyteltävä marionettinukke.

 

Eikö kummallekaan entiselle vankalle suuryritykselle, perheyritykselle kaupunkimme luontoa ja ominaislaatua kunnioittavampi vaihtoehto olisi riittänyt. Miksi vain rahankiilto on näiden suuryritysten aikaisemmin eettisten omistajien silmissä.

 

Lis%C3%A4liite.jpg