Mummot%20punaisissa%203.jpg

Harvoin näin hauskassa, opettavaisessa ja vauhdikkaassa elokuvallisessa ensi-ilta-tapahtumassa olen saanut olla mukana Lahdessa. Hämärässä katsomossa oli tapahtuman filmitähtiä ja filmiteoksen tekijöitä paikalla, maskit peittivät kasvot, mutta raikkaan puheensorinan iloisuuden koin jo teatterin lämpiössä, vaikken puhujia maskien takaa hahmottanutkaan.

Elokuvateatteri Iiriksessä sain oikein suuremmalla valkokankaalla nähdä yhden elämäni komeimmista ja hauskimmista lyhytelokuvista, videon Mummot punasissa. Se on loistava tapaus. Kahdentoista Ikärikkaan 67-94 -vuotiaan esiintymisryhmä Räpätit nostaa uudella vastustamattoman elävällä, iskevällä, taitavalla räppiriimittelyllä, koreografialla sekä hullaannuttavan upealla ensemblellään ja sanoitushuumorikuosituksella keskusteluun tärkeän aiheen:

” Ei pysytä vauhdissa mukana, kun kaikki asiat on koneiden takana
Kela, pankki, Posti HUHUU, me halutaan henkilökohtaista palveluu”

 

Tässä ote sanoituksesta:

 

Punaiset palaa odota vähän,

ettei pääty retkesi tähän.

Venataan aina vihreetä valoo,

tehdään niin kuin konstaapeli sanoo.

Muistetaan aina liikenteessä,

Enskan ja Karpon vanaveessä.

 

Käytetään vilkkuu ja huomataan muut

ni säilyy ehjänä kaikkien luut,

anteeksi tässä menee tovi

mummot punasissa mummot punasissa,

kun saadaan tien yli rollaattori.

*Saako ohittaja törmätä tien reunassa kulkevaan jalankulkijaan.

Minä sanon ei saa.*

Mummot punasissa, mummot punasissa…..

 

*Mukaan filmiin on saatu vielä ihan Hannu Karpo itse pari repliikkiä rytmin sekaan valistamaan.

Kaivakaa ihmeessä tämä ainutlaatuinen lahtelaisteos teknisistä vempeleistänne. Se on reilun kolmen minuutin pituinen kuunneltava ja katsottava – syksyn lahtelaisin, ratkiriemukkain teatteritapaus.

 

(Alla olevaa sinistä linkkiä näpäyttämällä esitys käynnistyy:)

https://www.youtube.com/watch?v=BG7aU5fDt7g

 

Mummot%20liikenteess%C3%A4%201.jpg

Musiikkivideo on syntynyt ylisukupolvisen työryhmän taidonnäytteenä. Kappaleen on tehnyt yhteisömuusikko Laura Kaartinen. Ryhmäläiset ovat ideoineet biisiin sopivan koreografian Eeva Ratalahden ohjauksessa. Myös muut musavideon ideat ovat lähtöisin ryhmän sisältä, vaikka video on Jesse Liimataisen tekemä. Kappaleen äänityksen ja miksauksen takana on Jussi Miettola. Kappale äänitettiin Koulutuskeskus Salpauksen studiossa. Sen tekemistä ovat tukeneet monet paikalliset tahot.

Tällä hetkellä Räpätit-ryhmään kuuluu 12 lahtelaista ikäihmistä. Räpätit on Lahden Lähimmäispalvelu ry:n koordinoimaa Kiinni Elämässä -toimintaa, jota rahoittaa STEA. Toiminnassa kehitetään mm. ylisukupolvisia vanhustyön muotoja, järjestetään ryhmätoimintaa ja tapahtumia sekä retkiä kotona asuville ikäihmisille.

 

Räpätit:

Sisko Hoikkala, Anja Jaatinen, Mirjam Kalilainen, Eira Luonela-Ahonen, Virpi Mononen, Lea Partanen, Ritva Puustinen, Eeva Rinkinen, Eeva Silvennoinen, Annikki Toivonen, Leena Vesala, Irja Vesala  Burleski mummot: Iiris Nykänen, Marja-Leena Suhonen 

Sävellys ja sanoitus Räpättien ideoiden pohjalta Laura Kaartinen

Työryhmän  koordinaattori, manageri  Jonna Piipponen-Karlukowski  

Koreografia Eeva Ratalahti

Burleskimummojen koreogafia   Anu Vehkapuro, Sohvi Vehkapuro

 

Tuottaja Lahden Lähimmäispalvelu r.y.

llpry@lahdenlahimmaispalvelu.fi

 

Lis%C3%A4liite.jpg