Lahden kaupungin nettisivun tiedote:19.12.2017:

"Kannaksen ja Tiirismaan lukiot päätettiin yhdistää yhdeksi lukioksi 1.8.2020 alkaen. Sivistyslautakunta päätti lukioiden yhdistämisestä kahden äänestyksen jälkeen."

 

LAhtidemokratia-normal.jpg

 

Lahden kaupunki on jälleen saavuttanut yhden välitavoitteensa olla kaikessa Suomen suurin. Kaupungin erityispiirteitä kymmeniä vuosia olennaisesti leimannut Suomen suurin ja komein hiihtostadion on saanut rinnalleen sivistyksellisen revanssin, oppilasmäärältään Suomen suurimman lukion. Ihan lähiaikoina on tulossa vielä kolmas, oppilasluvultaan Suomen suurin peruskoulu, kun Liipolaa ja Launetta parhaillaan yhdistetään.

 

Launeenv%C3%A4ist%C3%B6tilat.jpg

Launeen peruskoulun parakkikylä on tyypillinen lahtelaiskoulu tänään.

 

Mikä tässä asetelmassa sitten on niin kieroa, nurinkurista, täysin sivistymätöntä, järjen ja oikeudentajun vastaista. Tietenkin koko lahtelaistendenssi, nolo kaupunkimme iskulause pyrkiä kaikessa mahdollisessa Suomen suurimmaksi.

 

Sen lisäksi asiantuntijalautakunnista puuttuvat asiantuntijat. Siksi virkamiehet juonitteluillaan ja ansoillaan saavat maallikot tanssimaan päätöskuviot virkamiesten luomin koreografioin ja päättämään suuria, heille täysin tuntemattomia asioita tuosta vain. Lahdessa asioiden suuruusluokatkin ovat aivan sekaisin: tusina maallikkoja päättää suurista toisen asteen opiskelun tuhansia perheitä ja nuoria koskevista linjavedoista. Missä asiantuntijat lukiokysymyksissä, entä valtuuston todellinen valta näin suurissa asioissa?

 

Lukioasian valmistelu häpeällisen valheellista ja ala-arvoista

 

Päätöksen taustaksi johtavat kaupungin sivistyksestä vastaavat virkamiehet - sivistysjohtaja ja lukiojohtaja olivat oivaltaneet virkahissistään varman napin byrokratian yläkertaan valehtelemalla maallikkopäättäjille: muuttamalla suuren, luotettavan valtakunnallisen lukiosaavutusten keväisen tilaston sekä monivuotisen monitieteellisen kasvatustutkimuksen tulokset päinvastaisiksi nämä viranpuolesta, käskystä toimineet virkamiehemme saivat suurlukion näyttämään tulevilta oppimistuloksiltaan toivotulta.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/11/lapsen-oikeuksien-paivana

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/12/sivistymattomasti-sekaisin

 

Heikki Turunen.jpg

Lukiojohtaja Heikki Tiurunen

 

Kun tutkii tarkemmin lukiojohtajan asian valmistelua ja esittelyä, hän paljastuu todella epäluotettavaksi virkamieheksi. Hän oli pyytänyt lahtelaisilta asiaan liittyviltä kouluyksiköiltä sekä yhteisöiltä ja kansalaisyhdistyksiltä lausuntoa Tiirismaan lukion ja Kannaksen lukion hallinnollisesta yhdistämisestä.

 

Suurin kierous ja petos lausunnonantajille piili kuitenkin lukiojohtajan 19.10.17 lähettämästä lausuntopyynnöstä, joka alkaa näin:

 

Tiirismaan lukion ja Kannaksen lukion hallinnollinen yhdistäminen

Arvoisa vastaanottaja

Ystävällisesti pyydämme teiltä lausuntoa Tiirismaan lukion ja Kannaksen lukion hallinnollisesta yhdistämisestä 17.11.2017 klo 15 mennessä.”

 

Lausuntoja saapui määräajassa yhteensä 18 kpl.

 

Hallinnolliselle yhdistymiselle on kirjattu viisi myönteistä vastausta:

 

Kannaksen lukion opettajakunta (ei allekirjoittajaa)

Kannaksen Lukion opiskelijakunta, lausuja Kiia-Maria Pakarinen

Nastopolin lukion henkilökunta, lausuja Tero Matkaniemi

Lahden Lyseon opettajakunta, lausuja Tero Matkaniemi

Nastopolin lukion henkilökunta, lausuja Tero Matkaniemi

 

Hallinnollista yhdistymistä vastusti 12 kielteistä lausuntoa:

 

Lahden Lyseon opiskelijakunta (sihteerinä oppilaskunnan opettajavalvoja)

Nastopolin lukion opiskelijakunta

Lahden seudun vanhemmat Laseva r.y.

Tiirismaan lukion henkilöstö

Tiirismaan lukion opiskelijakunta

Tiirismaan peruskoulun oppilaskunta

Tiirismaan peruskoulun opettajakunta

Tipalan seniorit r.y (1. lausunto)

Tipalan seniorit r.y,(2.lausunto)

Tiirismaan koulun vanhempainyhdistys r.y,

Lahden Musiikkiluokkien Tuki r.y.

Lahden nuorisovaltuusto

 

 

Neutraalin, kantaaottamattoman vastauksen antoi Eija Kinnunen, sivistysalan psykologi- ja kuraattoripalveluista

 

 

Yhteenvetona annetuista lausunnoista voi vain ihmetellä Lahden Lyseon lukion rehtorin Tero Matkaniemen lausuntotehtailua. Yhteensä vain viidestä myönteisestä lausunnosta Matkaniemi on allekirjoittanut itse kolme: Matkaniemi on paitsi Lyseon lukion rehtorina, myös sivutoimisena Nastopolin rehtorina antanut molempien henkilöstöjen lausunnot ja vielä opettajakunnan lausunnon. Kaksi muuta myönteistä lausuntoa olivat Kannaksen lukion oma lausunto (nimetön) ja yksi Kannaksen oppilaskunnan lausunto (allekirjoittajana oppilaskunnan puheenjohtaja).

 

Tiirismaan lukion ja Kannaksen lukion hallinnolliselle yhdistämiselle 12 kielteistä lausuntoa ovat ylivoimaisesti hallitsevia perusteellisuudessaan, luku- ja sivumäärältään – yhteisenä ytimenä hylätä hallinnollisen yhdistämisen tuloksena suurlukion opetustuloksiltaan huono vaihtoehto. Lahden pitää ennenkaikkea kilpailla opetuksen laadulla, ei määrällä ja hylätä Suomen suurimman lukion perustaminen.

 

Nyt tuleekin tuo lausunnonantajille virkamiehen asettama ansa, joka paljastuu oikeaksi petokseksi. Paitsi, että lukiojohtaja ei esittelevässä yhteenvedossaan huomioinut lainkaan kielteisten lausuntojen ylivoimaista määrää ja sisältöä saati selkeää ja johdonmukaista ydintä, hän omassa päätösesityksessään esittikin aivan muuta, kuin mistä oli lausunnon pyytänyt.

 

Lukiojohtaja esitti sivistyslautakunnan 19.12.17 kokouksen § 256 päätettäväksi:

Lautakunta päättää, että Kannaksen lukion ja Tiirismaan lukion toimipisteet lakkautetaan ja ne yhdistetään hallinnollisesti yhdeksi lukioksi 1.8.2020 alkaen. Yhdistetyn lukion toimipisteeksi nimetään Kannaksenkatu 20:ssa ja Kannaksenkatu 22:ssa sijaitsevat kiinteistöt.”

Eihän lakkautuksista lausunnon antajille vihjaistu tavuakaan!

 

 

Demokratian irvikuvana on nyt sosialidemokraatti

 

Meille kaupunkilaisille, valitsemillemme eri puolueita ja elämänarvoja edustaville rivivaltuutetuille sekä asioiden lautakuntatyöskentelylle tulos oli säälittävää poliittista ylhäältä sanelua. Itse kaupunginhallituksen korkeapalkkainen päätoiminen puheenjohtaja Pekka Komu (sd) ilmoitti jo päätöstä ennen medialle, että ellei tämänkaltaista suurlukiopäätöstä syntyisi, kaupunginhallitus ottaisi päätöksen itselleen tehtäväksi. Komuko on se ylin lukioasiantuntija tässä kaupungissa? Mitä kansalaisyhteiskunnan demokratiaa tällainen uho ja uhkailu on?

Pelkkää päähän noussutta vallannäyttöä kansanääniltä kuulumattomiin, Kaupungintalolle Norsunluutorniinsa linnoittautuneelta entiseltä, sympaattiselta mieheltä. En olisi uskonut!

 

Sivistyslautakunta päätti asiasta, joka ei sille kuulu

 

Sivistyslautakunta.jpg

Lahden sivistyslautakuntako lukion asiantuntijalautakunta?

 

Lahden kaupungin hallintosäännön mukaan sivistyslautakunta päättää alansa toimipisteiden määrästä ja sijainnista kaupungin talousarviossa määritellyissä puitteissa. On huomattava, ettei peruskoulujen ja lukioiden oppisisällöt, koko ja niiden hallintopedagogiset ratkaisut kuulu lainkaan sivistyslautakunnan tehtäviin.

 

Ketkä sivistyslautakunnan maallikkopäättäjistä ovat lukion oikeita asiantuntijoita? Eikö kouluhallintopäätöksiin kuulukaan luotettavaa ja asiantuntevaa pedagogiikan asiantuntemusta?

 

Häpeän puolestanne Lahti Suomen suurin -hallusinaatioitanne. Päätöksenne Suomen suurimmasta lukiosta on typerä, säälittävä. Sen merkitys Lahden sivistykselle ja nuorille on kohtalokkaan tuhoisa.

 

Lis%C3%A4liite.jpg