N
aapurikaupunkimme Hämeenlinnan kaikenlainen kulttuuri on ollut Lahen uutisisssa useita kertoja vuodatuksina. Matkat Hämeenlinnaan ovat tulleet kaupungin kulttuuria kohtaan yhä myötämielisemmiksi seudulla asuvien sukulaisten ja serkkujen sydänlämpöisten kohtaamisten kylkiäisinä.

Viime vuosien talvisten hankien Hämeenlinnassa ihmettelimme serkkuperheen omakotipuutarhan useiden nuorehkojen omenapuiden ennennäkemättömiä koristeita: alaoksistosta roikkuivat kauniisti rusetein kiinnitettyinä pienet rusertavan harmaat, vaaleat ja siniset pussit aistikkaasti sommitelluissa ryhmissä. Omenapuiden läheisyyteen johtivat ihan poluksi urautuneina monetkymmenet jäniksen jäljet läheisestä Aulangon metsiköstä, mutta kääntyivät jyrkästi pois metriä paria ennen puita. Serkun monipolvinen ja riemastuttava luento asiasta avarsi asian ymmärrettäväksi ja myös täällä Lahdessa viimeistään kohta kokeiltavaksi.
Tutun kampaajaparturin kanssa serkulla on jo useamman vuoden ollut diili, jossa kampaaja kerää ja serkku noutaa osan työpäivän hiusleikkausten jätesaldosta. Sitten serkku ottaa vanhat sukkahousunsa ja pussittaa niihin pieniksi pussukoiksi hiuksia sekä ripustaa taatusti uniikit pussukkansa omenapuiden oksiin. Jäniksetkin äimästelevät hedelmäpuiden ainutkertaista koristepukua, mutta omenapuunkuoriherkkua lähestyessään ne heti jänistävät haistaessaan ihmisen hajun. Jäljistä päätellen tuo konsti on äärettömän tehokas.
Serkku on myös viimeaikoina uhrannut sukkahousujänistekniikan alkuperäiseen maksuttomuuteen muutaman euron varojaan toteutuksensa estetiikan kohentamiseksi. Alkuaan rusehtavat koristeet eivät serkkua ja paria naapuriakaan enää tyydyttäneet, vaan isänmaallisen ihmisen puissa riippuvat näinä talvina siniset ja valkeat sukkahousuhiuspussukat kauniisti oksille solmittuina.

Tätä kirjoittaessani neljän hengen serkkuseurue on juuri lähtenyt vastavierailultaan täältä kohti Hämeenlinnaa. Juuri ennen lähtöään toisen serkun mies, myös tunnettu hämeenlinnalainen, pohti asiaa oivaltavasti ihmistutkimuksen näkökulmasta. Olisiko myös hänellä rohkeutta ostaa - tarkemman persoonallisuuskartoituksen uhallakin - siniset ja valkoiset sukkahousut, viedä ne omalle parturilleen ja pyytää housut hiuksia täyteen – puutarhansa omenapuiden menestykseksi.
 
 
http://lahenuutisia.net/blog/3184213/egon-meurosen-viivan-ja-varin-runoutta/

http://lahenuutisia.net/blog/2871685/kulttuurin-elinvoimaa-naapurista/

http://lahenuutisia.net/blog/2947834/naapurikaupungin-kiehtovaa-kulttuuria/