Katusirkus%205.jpg

 

Lahden kulttuuritapahtumien määrä on jäänyt kovin rajatuksi koronapandemian puristuksissa. Valtakunnallisesti ajatellen suomalaiskesien festarit, kesäteatterit ja konsertit ovat kovin varoen, huolella, suomalaisen valtiohallinnon säädöksin ja lääketieteen asiantuntevin rajauksin toimineet. Kansa ei ole päässyt normaaliin kulttuurinautinnon kesäiseen vapaudentunteeseen, vaikka aurinko olisi sen tänä kesänä suonutkin.

Siksi monenlaisten taiteilijoiden ja taiteilijaryhmien tuomat taiteentuulahdukset ovat kuin vapaudentunteen onnenkantamoisia tässä kieltäytymisten ja karanteenien kulttuuri-ilmastossa. Alkukesänä alkaneet pienet lahtelaiset intiimit tanssitapahtumat ympäri kaupungin ovat olleet ensiaskeleita ja myönteisiä poikkeustarjouksia kulttuurinälkäämme.

 

Yksi kulttuuritapahtumallinen ilon liekki rantautui ja leimahti täyteen eloon Lahteenkin - jo monet Suomen eteläiset kaupungit tänä kesänä valloittanut Katusirkuskarnevaali  20.- 22. 8. 21.

Lahden Pikku-Vesijärven puiston ilmaisesitykset keräsivät kansaa kesäisenä viikonloppuna harvinaisen määrän katsomaan sirkusartisteista ja heidän numeroistaan koostunutta Sirkusiltamia sekä kahta juonellista sirkusnäytöstä - Ajolähtö ja Tuuliajolla.

 

Kansaa epämääräisine turvaväleineen oli niin paljon, että paikallaolevan poliisiautopartion valvoman tapahtuman maantasalle levitetyn esityslavan monet jonglöörien huipputaitavat esitykset, häikäisevät kolmen taiturin diaboloshowt tai vaikuttava Cyr-rengasohjelmanumero eivät näkyneet kuin lähelle istutettujen muutaman kymmenen tuolin katsojalle ja ensimmäiseen seisomariviin. Siksi vain korkealle ilma-akrobatiaan liittyvät temput joukkoakrobatioineen, kankaineen antoivat sirkustaiteesta näyttävän ja vakuuttavamman kuvan. Suuri yleisö olisi pitänyt asetella kauemmas varsinaisista esittäjistä, suureksi kaareksi, että esitys olisi ollut paljon useamman katsojan täydellisesti koettavissa.

Katusirkusta, sattumalliselle kadulla liikkujalle tarkoitettuja esityksiä, nämä sirkusnumerot eivät suinkaan olleet, vaan täyttä, monipuolista sirkustaitoa, jolle olisi suonut Pikku-Vesijärven puistossa reilun puolimetrisiin korkeuksiin sijatun lavan - näin esitykset olisivat näkyneet satapäiselle yleisölle. Pienemmistäkin syistä näitä lavoja on pysytetty kaupunkilaisten iloksi. Yleisölle maksuttomaksi valmistettu sirkustapahtuma perustui kaikkien artistien vapaaehtoisuuteen, erilaisten rahastojen apurahoihin ja kaupungin maksuttomaan esiintymispaikkaan.

 

Onneksi ennätimme kokea myös jo viime vuodelta valmiin kahden meidän omasta lahtelaisesta Salpauksen sirkuskoulusta valmistuneen sirkustaiteilijan komean 20-minuuttisen esityksen Tuuliajolla.  

Katusirkus%201.jpg

 

Pihla Ojalan & Ilkka Kemppisen sirkusduo suoritti taatusti hengenvaarallisia akrobatianumeroita maassa, telineellä ja ilmassa hauskasti meren tai suurten sisäjärviemme myrskyihin nivottua juonellista tarinaa siitä selviytymisestä kuljettaen. Sirkusvälineenä oli lähes seitsenmetrinen tanko, josta kehkeytyi niin kaukoputki kuin korkea purjeveneen mastokin kertomuksen keskeiseksi mielenkiinnoksi ja jännittävyyselementiksi. Ilkan ja Pihlan pelkät voimavarannot nostella toisiaan päänsä päältä käsiensä ja jalkojensa varassa, toistensa kehojen ympäri ja alta oli jo sinänsä suurta voimankäytön akrobatiaa ihan kansainvälisessä huipputasossa.

Katusirkus%206.jpg

Mastoakrobatia, jossa Ilkka piti tankoa pystyssä käsissään ja Pihla kiipesi sen monimetrisiin korkeuksiin siellä maston huipulla tasapainotemppuillen oli jo vaarallisuudessaan, uhkarohkeudessaan kunnioitettavaa - varmistusvaijereita tai pehmustettuja alustoja ei esityksessä näkynyt.

Katusirkus%202.jpg

 

Itse tarinassa oli henkeäsalpaavan jännityksen vastapainoksi myös suurta huumoria, kun heidän aluksensa myrskyn tiimellyksessä eksyi ja yhteinen suunnantaju purjehduksen päämäärästä moniksi kauhunhetkiksi puuttui.

Ehyt ja täydellinen kahden sirkusartistin yhteistyö oli nautittavaa koettavaa kaikenikäisille, todellista koko perheen raikasta ja ajatukset puhdistavaa kulttuuria, jossa pitkälle harjaantunut taito sulautui hienoksi taiteelliseksi kokonaisuudeksi.

 

Katuesiintymiskokemusta kaksikolla on kertynyt Arctic Ensemble -ryhmän kanssa Japanissa, Englannissa ja Ranskassa. He ovat kiertäneet myös Sirkus Finlandian riveissä. Kolmipäiväisen sirkustapahtuman artisteista valtaosa oli Salpauksen sirkuskoulusta valmistuneita sirkusammattilaisia, mutta myös mm. tamperelaisen Sorin sirkuksen koulimia taitureita tapahtuman ohjelmissa esiintyi.

 

Lis%C3%A4liite.jpg