Kis, kis kippurahäntä,

huomenna mennään Lappeenrantaan.

Mitä sinne tekemähän,

kissanpoikia pesemähän.

 

Näin laulettiin monta vuosikymmentä Suomen maassa, kun lapsia helliteltiin ja palkkioksi pientä hymyä tai jokellusta odoteltiin. Nyt laulua eivät enää laula muut kuin Lahden asukkaat, sillä Lappeenrannasta tulee kaikki, mitä syntymisen autuutta ja ihmettä maailma vain voi Lahdelle antaa..

 

 

1.

 

Luta%20ja%20Lab.jpg

 

Pienessä Lahden kaupungissa on saatu aikaan oikein oma yliopisto liittymällä 20.3.17 valtuustopäätöksellä Suomen pienimpään yliopistoon, Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon.  

 

Rosted-Nissinena.jpg

Summat kuvien yhteydessä ovat henkilöiden Lahden kaupunginhallitustehtävien vuosipalkat.

 

Ei-akateemiset Lahden päättäjät molemmista kaupunginvaltuustomme pääpuolueista (Juha Rostedt kok. ja Jarkko Nissinen sd.) yliopistoon liittymispuheissaan ylistivät, miten tälle yliopistolle keksitään vielä oikein uusi pärähdyttävä nimi - sen tulee tekemään kansainvälisesti pätevä mainostoimisto. Uhottiin vielä, että nimi Lappeenranta tulee siitä kokonaan häviämään.

 

Tasavallan presidentti vahvisti 28.12.2018 lain, jonka mukaan Lappeenrannan teknillisen yliopiston nimi muuttuu. Jatkossa yliopiston virallinen nimi on Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT. Laki astui voimaan kuluvan vuoden 2019 alusta.

 

[Näin eduskuntavaalivuosiin kuuluu, että vaalipiirin oma forssalais-ministerisnainen-eduskuntavaaliehdokas 2019 Sanni Grahn-Laasonen tuppautui Lahdessa päätöksen kissanristiäisissä parilla eri käynnillään nimen vahvistamaan.]

 

Samalla LUT kahmaisi ottolapsikseen Lahden ammattikorkeakoulun ja Saimaan ammattikorkeakoulun (Lappeenranta, Imatra, Kouvola).

Kukaan ei kertonut eikä kerro, mitä tuo nimen tekeminen maksoi meille veronmaksajille, jotka yliopistot veroina rahoitamme.

 

 

2.

 

Viime kuussa reilu viikko sitten 26.3.19 Lappeenrantaan matkasi lahtelaisjoukko, Lahden ammattikorkeakoulun hallinto, uusia kissanpoikia pesemään - ja ristimään.

 

 

Kokouspäivän keskeisiä teemoja nimittäin olivat - Lahden ammattikorkeakoulun ja Saimaan ammattikorkeakoulun fuusiovalmistelutyön tulokset ja mahdollisen uuden ammattikorkeakoulun visio, linjaukset, hallintomalli sekä nimi ja brändi. Lappeenrantaan lahtelaiset matkasivat siis neuvottelemaan.

 

Ihan Helsingistä asti, kansainvälisen bränditoimiston varatoimitusjohtaja oli jo ajat sitten tilattu johtamaan brändinimen synnyttämistä ja hänen kumppaneikseen oli valittu LUTista johtohenkilökuntaa. Kyseessä oli jo kauan jatkunut, pitkän pitkä prosessi, jossa oikein todenteolla nyt brändättiin lopputulosta, että pystyttäisiin uusin kissanpoikanen oikealla, hyvällä nimellä ristimään.

 

 

Tutkimme maallikkoina jo etukäteen, mitä suomalainen lainsäädäntö sekä Suomen valtion ylläpitämä kielenkäyttöä valvova asiantuntijalaitos tulevasta uudesta brändi-nimestä määrää. Arvelimme, että myös Lahden ja tietenkin Lappeenrannassa sijaitsevat LUT-korkeakoulutuksesta vastaavat hallintoelimet ovat ne tarkoin tutkineet.

Hallintolaki

Hallintolain 9. pykälän mukaan viranomaisten on käytettävä asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Kielilain 35. pykälän mukaan ”viranomaisten tulee toiminnassaan vaalia maan kielellistä kulttuuriperintöä ja edistää molempien kansalliskielten käyttämistä.”

 

Kotimaisten kielten keskus

on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen asiantuntijalaitos.

 

Vaikka lyhenteet olisivatkin käteviä viranomaisten sisäisessä viestinnässä, ne saisivat jäädä sisäiseen käyttöön. Ulkopuolisille ne eivät helposti aukea, ja niiden jatkuva lisääntyminen ja muuttuminen hämärtävät käsitystä siitä, minkä viranomaisen puoleen kansalaisen tulisi missäkin asiassa kääntyä. Tarvitaan asennemuutosta: on tehtävä ja vaadittava ytimekkäitä ja ymmärrettäviä nimiä.”

Tärkeää on, että nimi kuvaa hyvin toimintaa, se on helppo ääntää ja sitä on helppo taivuttaa. Vähiten tärkeää on nimen käännettävyys toiselle kielelle. ”

Viranomaisella on palvelutehtävä, ja se voi täyttyä vain, jos viranomainen on helposti saavutettavissa. Ymmärrettävä nimi on tavoitettavuuden kannalta ensimmäinen linkki viranomaisen ja asiakkaan välillä.”

 

 

Saimme Lappeenrannasta helliteltäväksemme Lahteen LAB-kissanpoikasen.

Nimenä LAB kertoo meille ulkopuolisillekin - nimenantajien käsityksen mukaan - selvästi aukeavan käsitteen, toimintaa kuvaavan, helposti äännettävän ja taivutettavan, ymmärrettävän uuden ammattikorkeakoulufuusion tarkoituksen ja sisällön.

 

Eikä tuo hymy LAB-nimestä tullut nyt hellittävältä poikaselta itseltään, vaan makean naurun muodossa Lappeenrannassa kokoustaneilta itsetyytyväisiltä lahtelaisilta ja lappeenrantalaisilta yliopistohallinnoijilta itseltään.

 

Lutin%20kaksikko.jpg

Yllä organissation keskeiset nimen päättäjät, lappeenrantalaiset  Liisa-Maija Sainio ja Juha-Matti Saksa  

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2018/09/yliopistovaki-nauraa-makeasti

 

 

 

kynä.jpg

Meitä lahtelaisia valistettiin tiedolla, miten näin nerokas brändinimi oikein Suomessa syntyi.

Marco Mäkinen (s.1965) paljastui nerokkuudessaan LABin isäksi. Ei siis tavanomaisen tympeän suomalainen Marko, vaan kansainvälisen seikkailullinen Marco, hän kun on maamme kuuluisimman ralliajajan Timo Mäkisen poika.

Marco on suomalainen yritysjohtaja, joka tunnetaan työstään mainostoimistoalalla. Hän on työskennellyt vuodesta 2013 lähtien TBWA\Helsinki-mainostoimiston varatoimitusjohtajana..

 

Marcon%20kuva.jpg

 

Mäkinen on työskennellyt aiemmin toimitusjohtajana AMG Helsingissä (1997–1999), Ego Taivas Medialabissa (1999–2000), TBWA\PHS Helsingissä (2000–2005) ja SEK-ryhmässä (2005–2007) SEK&Greyssä(2007–2012) ja strategiajohtajanaTBWA\Helsingissä (2012–2013). Lisäksi Mäkinen on vuodesta 2012 lähtien kuulunut Vallila Interiorin hallitukseen.

Mäkisen opiskelut ovat lähes 30.vuoden takaa: hän valmistui vuonna 1990 filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenaan estetiikka ja on suorittanut Helsingin kauppakorkeakoulun eMBA-koulutusohjelman 1991.

 

LAB, LABit

LABin, LABissa, LABista, LABiin, LABilla, LABilta, LABille, LABitta, 

LABini, LABisi, LABinsa, LABimme, LABinne, LABinsa

 

Lätin kielellä: Labrit! (= Hyvää huomenta!), Labdien! (=Hyvää päivää!),     Labu apetiti!

 

 

Lis%C3%A4liite.jpg