Urmas1a-normal.jpg

Taiteilija Urmas Orgusaaren näyttelyssä (7.-26.8.2014) Tallinnan Vabaduse Galeriissa voi aistia menneen ajan harmoniaa, pitkälle toteutettua plastista muotokieltä ja suurten muotokokeilujen hienoja toteutuksia: ajatusten, ideoiden ja käden uniikkia yhteistyön kauneutta. Tämä joviaali, sydämellinen taiteilijapersoona on valmistunut Tallinna Kunstiakadeemiasta 1969, erityisalanaan nahkataide, opettanut Tartu Kunstikoolissa (1969-72) ja on vuodesta 1975 alkaen edelleen Tallinna Kunstikoolin pedagogi sekä aktiivi taiteilija. Juuri 70 ikävuottaan täyttävä Urmas Orgusaar akvarellistina ja piirtäjänä on esitelty jo kymmenissä näyttelyissä ympäri Eestin.

Urmaksen%20ty%C3%B6t2-normal.jpg

Ikaros 1985 (Tallinna Kunstihoone)

Orgusaar on pystyttänyt näyttelynsä yhdelle Tallinnan keskeisimmistä näyttelytiloista kuin kertomukseksi Eestin taidesuuntausten menneistä vuosikymmenistä ja samalla omasta taiteilijataipaleestaan. Näyttely kertoo nahkataiteen tärkeästä merkityksestä Eestissä ja sen keskeisen taiteilijan tuloksista monin eri töin, joista suuri osa on yksityisomaisuutta tai Tarbekunstimuuseumista näyttelyä varten lainattuja.

Nuoremmalle eestiläispolvelle nahkataide, kuten kirjankannet, rasiat, laukut, seinäreliefit, on lähes tuntematonta ja vanhemmalle vuosien saatossa jo unohtunut. Tänään Orgusaaren työt tuntuvat ainutlaatuisen kiehtovilta: tällainen menneitten vuosikymmenten rekonstruktio on jotakin aivan uutta, romanttista, hämmentävää ja ihastuttavaa, siksi näyttelyn avajaisissa Orgusaaren laaja oppilaspiiri, taiteilijakollegat, ystävät ja muu yleisö, lukumääräisesti vähintään taiteilijan ikävuosien verran, täytti gallerian.

Urmas3-normal.jpg

Seinälaatat 1976

Näyttely puhuttelee tänä päivänä harvinaisuudellaan, herkillä, korumaisilla taideluomuksillaan, taiteilijan perusteellisella materiaalin suvereenilla käsittelytaidolla, jotka erehtymättömän herkkä sommitteluajattelu muuttaa plastiseen muotoon unohtumattomaksi klassiseksi taiteeksi.

Onnittelumme!

http://www.eaa.ee/vabaduse/Galeriist.html

http://www.nahakunst.ee/orgusaar.html