Suomen valtio jakaa perinteisesti vuosittain lastenkulttuurin taloudellisia huomionosoituksia. Tänään, Lapsen oikeuksien päivänä, useimmat vuoden 2012 tunnustuksista koettiin hyväksi jakaa asuinalueidensa ympäristöön pitkään vaikuttaneiden kulttuuristen ilmiöiden luojille.

Kotkan teatterin näyttelijä Jouni Jalarvo sai ansaitusti Taiteen keskustoimikunnan tämänvuotisen lastenkulttuurin valtionpalkinnon. Hänen Viiru ja Pesonen -näytelmänsä ovat esimerkki teatterin tenhosta ja tehosta suoraan kuluttajille. Jalarvon Viiru ja Pesonen on vuosikymmenet käsite kymenlaaksolaisten koulujen teatterielämyksissä. Sain olla Jouni Jalarvon kanssa jo 1980 -luvun taitteessa oppimassa lastenteatterin syvintä olomuotoa, kiertäessämme näytelmäproduktiolla vuoden suomalaisia kouluja. Jalarvo on sympaattinen ihminen, vaatimaton luonne, mutta kunnianhimoinen hieno taiteilija.

Lastenkirjailija Tuula Korolainen palkittiin vaikuttavasta ja pitkäkestoisesta julkaisutyöstään myös lastenkulttuurin valtionpalkinnolla.

Kaksi muuta, Opetus- ja kulttuuriministeriön,  tunnustusta jaettiin hieman yllätyksellisestikin - toinen niistä Lahteen: Pro Puu sai Lasten päivän tunnustuksen pitkäjänteisestä taidekasvatustyöstään, joka merkittävältä osaltaan on suuntautunut myös lapsiin. Vesijärven sataman mainioissa toimitiloissa tämän toiminnan monimuotoisuus on päivittäin edelleen koettavanamme.
Toinen Lasten päivän kulttuurihuomionosoitus annettiin aika tuntemattomalle, paikalliselle Mikkelin Poikateatterille. Huomionosoitus on kuitenkin merkittävä esimerkillinen signaali suomalaisten poikien kulttuurisen asennoitumisen rohkaisemiseksi ja kunniaksi. Huomionosoitukset jakoi kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.


http://www.minedu.fi/OPM/Kulttuuri/lastenkulttuuri/lastenkulttuuripalkinnot/?lang=fi

http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=370026