Kiasmassa on jo kuukauden verran saanut hämmästellä Itämerenmaiden taiteen uusimpia virtauksia. Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Venäjän ja Suomen yhteinen Itämeri liittää maat maantieteellisesti, mutta samalla vähäsuolaisella merivedellä matkoin, merenkäynnein, kalastuksin, luontokokemuksin, erilaisin bisneksin ja nyt ajatuksin nykytaiteella kuusi maata ja niiden taiteilijat.

 

Kiasma%20kaljat%C3%B6lkkilaiva.jpg

Karel Koplimets, Viro   Case NO 13. Waiting for the Ship of Empties

 

Näyttelyn luonnonsuojelullisesti puhuttelevin on sosiaalisen median avulla aikaansaatu ympäristöteos, virolaisen Karel Koplimetsin kaljatölkeistä koottu viisimetrinen alus. Koplimets keräsi Helsingistä sosiaalisen median kautta noin 5 000 Virosta ostettua oluttölkkiä ja rakensi niistä lautan. Elokuussa 2016 hän matkasi lautallaan Porkkalasta Tallinnaan: matka kesti kahdeksan tuntia perämoottorin voimalla. Teos on ollut esillä Tallinnan Kumu-museossa. Nyt lauttateos on ostettu kansallisgallerian kokoelmiin. Taiteilija on useissa töissään tutkinut juuri Suomen ja Viron välistä lauttaliikennettä ja teos kruunaa hänen teemansa – teoksen näyttöruudulta voi seurata Koplimetsin matkaa ja ajelua merellä.

 

Ehkä vaikuttavimmin näyttelyteokset avartavat lähihistoriansa suurilla yhteiskunnallisilla muutoksilla meidät suomalaiset ymmärtämään Baltianmaiden taiteen voiman kaiken ahdistuksen keskellä olleen uutta luovaa modernismia, joka nyt pääsee vapauteen ja luomisvoimallaan ihastuttamaan ja väkevästi puhuttelemaan.

 

KIasma%205.jpg

Tanya Akhmetgalieva Venäjä Syndrooma nro5

 

Tanya Akhmetgalieva on luonut ölyvärimaalausmaisen teoksensa neulalla ja langalla kirjomalla. Vaikutelma on epätodellisuudessaan kuin ahdistavan patoutuman  kuvallinen esitys, koskettava.

 

Näyttelyn taiteilijat ovat nyt myös sisäistäneet ajatuksen yhteisestä ajatusmatkasta merellä, menosta ja paluusta, merelle ja meren takaa sekä avautuneet kertomaan pysähtyneisyydessä kokemistaan patoutumista sekä haaveistaan. Oikeastaan tärkein kuitenkin on ollut taiteiljoiden viestittää omaa arkeaan, aherrustaan, kahlittuja fantasioitaan ja elämänpohdintojaan ja niiden tuomaa elämänsisältöä tarjoamalla ne meille, taiteensa kuluttajille ennennäkemättöminä taide-elämyksinä.

 

Jenny%20Ympp%C3%A4ril%C3%A4.jpg

Jenni Yppärilä, Suomi  Terkkari

Jenni Yppärilän kolmiulotteiset maalaukset ovat pienoismallin tapaisia öljyvärimaalauksia. Teokset kuuluvat jo monta vuotta kestäneeseen teemaan, jossa Yppärilä on ikuistanut Suomen kunnista löytyviä rakennuksia ja julkisia paikkoja, joissa ihmiset viettävät aikaansa, tulevat ja menevät. Kohteet valikoituvat keskustelemalla paikallisten ihmisten kanssa ja seuraamalla, missä ihmiset kokoontuvat. Yppärilä tutkii sitä, miten identiteettimme ja sosiaaliset suhteemme kietoutuvat tiettyjen paikkojen ympärille. Tässä Terkkari-teoksessa (2013) Yppärilä tyypillisesti luo alkuperäisteoksen käyttöä kansan muisteluiden, kertomusten ja tarinoiden mukaan muuttamalla rakennuksen perspektiiviä sen sisäänmenojen ja ulostulojen käyttötunnelmista kertomaan.

,KIasma%20laskuvarjo.jpg

Kris Lemsalu, Viro  Star

Kris Lemsalun installaation laskuvarjohyppääjä on kuin toisesta todellisuudesta pudonnut. Hyppääjää kumartaa kaksi koirahahmoa, jotka heijastuvat cd-levyistä ja peilistä valmistetusta lätäköstä. Koirat ovat yhdistelmä Lemsalun keraamisia teoksia, nahkaa, turkista ja villaa.”

 

Koko Kiasman kolmannen kerroksen täyttää tämä yllättävyydessään, toisaalta realismissaan, toisaalta unelmissaan täyden luomisvoiman kyllästämä taide, jonka tekniikka ja ilmaisu näyttävät taiteen mahdollisuudet ja herättävät meidät mielikuvituksensa rajattomalla voimalla, näyttävät usein myös suurten ideoidensa syntymisen pienistä oivalluksista sekä ennen kaikkea visuaalisen voimansa, joka vie katsojan sanattomaksi, ihastumaan, merelle ja meren taakse uusia kokemuksia janoamaan.

 

Näyttelyn taiteilijat:

Tanya Akhmetgalieva, Roma Auškalnyte, Miķelis Fišers, Alexei Gordin, Artor Jesus Inkerö, Alge Julija Kavaliauskaitė, Flo Kasearu, Tiina Ketara, Karel Koplimets, Kris Lemsalu, Inga Meldere, Daria Melnikova, Mindaugas Navakas, Katrīna Neiburga, Jüri Okas, Anna Reivilä, Jaanus Samma, Tea Tammelaan, Maria Toboła, Jaan Toomik, Gintautas Trimakas & Nomeda Urbonienė & Elena Valiukaitė, Gediminas Urbonas, Jenni Yppärilä, Darius Žiūra.

 

Nykytaidetta Itämeren alueelta 9.2.2018 – 24.3.2019

 

http://kiasma.fi/nayttelyt/meno-paluu/

 

Lis%C3%A4liite.jpg