SIDOS%20kuva.jpg

 

Leena Keizer ja Mika Seppälä tuovat Lahteen teatteri-ilmaisun harvinaisen ääripään, liike- ja elekielen, suurta konkretiaa ja fantasiaa niin yhteisvoimallisen kauniisti, plastisesti, nöyrästi, todesti, taiturillisesti tanssien, että teoksesta muotoutuu monispektrinen kahden ihmisolennon herkkyyden ja kosketuksen puhutteleva kokonaisuus - läheisyyden ja luottamuksen aito sanoma.

 

Minne me ihmislajina toistemme kosketuksen, pienen hipaisun, sylin, katseen ja luottamuksen olemme vuosituhansien kehityksessä tai oman lyhyen elämämme aikana kadottaneet. Ihmisolennon luontainen akrobatia, mutkaton toisen läheisyys on tässä esityksessä äärimmäisin pienin sekä suurin vedoin luotu kuin maalaus, harvinainen elävä fresko.

 

Duo Oten Sidoksessa homo sapiensin tuhansien vuosien kehitys kuvastuu meistä vastakkaisina irvipeilikuvina. Teoksen olennainen, toisen ihmisen läheisyys, luottamus, herkkyys ja vahvuus saa sanattomat kunnioituksensa ja etääntyy meissä liikkumattomissa, mässäilevissä, istuvissa, töllöttävissä, fakkiutuneissa tunneköyhtyneissä nykyihmisissä jo täysin tavoittamattomiksi elämän ihanteiksi ja haavekuviksi.

 

Tulkinnassa tajuntamme syvyysulottuvuuden viimeisetkin pidäkkeet avaa Joni Rajamäen livemusiikki, joka varsinkin melodiallisella osuudellaan varioi liikekielen, kahden ihon ja kehon kosketusta herkästi kuin kaukaa toisista galakseista säteitä teokseen helistäen.

 

Superteatterissa, sen intiimissä lähikoskettavuudessa kahden taiteilijan fyysinen kokonaisläsnäolo, taiturillinen, taikamaisen sirkuksellinen ilmaisuyhteys elää vaikuttavan todelliseksi - vaikka toisinaan takapenkeissä edessä olevien katsojapäiden lomasta kaikkea hurmaavaa lattia-akrobatiaa ei pystykään nauttimaan.

 

Sidos liikauttaa katsojan omat tuntemukset hereille joko suoraan akuutista tunne-elämästä tai viimeistään sielun piiloista. Taideteoksena Sidos on hieno, kuin toisiinsa kiinnikasvaneiden taiteilijoiden saumaton, akrobatian, tanssin ja taituruuden täydellisyys.
 

Tällainen nykytanssi on olemukseltaan rajaton ja jokaisen itse koettava, itse tulkittava, itselleen tilitettävä, sillä kylmäksi, osattomaksi, kokemusta vaille sen katsomisesta ei jää meistä yksikään.

 

 

SIDOS

Konsepti ja koreografia: Duo Ote (Leena Keizer & Mika Seppälä)
Musiikki: Joni Rajamäki
Valosuunnittelu: Joni Kallio

Valokuva Anna Halla

 

Arvio esityksestä Superteatterin lavalta 29.9.2019

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/03/pienen-superteatterin-suuri-taysosuma

 

Lis%C3%A4liite.jpg