447181.jpg

Lahden torin vaalimainokset 13.3.2007. Nuoria eivät lahtelaisehdokkaat tunnu kiinnostavan, vanhoja ei näy senkään vertaa.

Lahen tauti vie äänet

Lahtelaiset kansanedustajaehdokkaat ovat lujilla. Heidän mahdollisuutensa päästä tulevien valtiopäivien 200 kansanedustajan joukkoon ovat entisestäänkin huomattavasti kaventuneet. Lahden kunnallispolitiikassa tehdyt typerät päätökset heijastuvat suoraan eduskuntavaaleihin. Jos kaupunginvaltuutettujen kaupunginhallituskerma on kerran toisensa perään tehnyt kuntalaisia halventavia ja lyhytnäköisiä koulu-, kaava- sekä terveydenhoito- ja hoivaratkaisuja, miten tuollaisilla päättäjillä pitäisi vielä olla oikeus Arkadianmäelle! Kuntalaistenko pitäisi olla pelkkää vaalikarjaa?

Tätä Lahen tautia on podettu ennenkin. Aikaisemmin sillä tarkoitettiin Lahden kahden suurimman puolueen – kokoomus ja sosiaalidemokraatit – yhteiseloa. Sen seurauksena tehtiin aina kaikkea Suomen suurinta: Suomen pisin maantietunneli, Suomen suurin hiihtokeskus, Suomen mahtavin….Konsensuksesta voi järkevässä päätöksenteossa olla apuakin, mutta parin viime vuoden suurissa linjauksissa lahtelainen konsensus on osoittanut sananlaskun - joukossa tyhmyys tiivistyy - todeksi. Kehitys on muuttunut karsimiseksi. Lupaukset petoksiksi. Säästöt todelliseksi tuhlaukseksi. Kuntalaiset, kunnan ammattihenkilöstön asiantuntemus, perheet, lapset ja ikäihmiset on jyrätty ja sivuutettu. Säästöjä ei ole tullut, eriarvoisuus jopa kaupungin työntekijöiden arvottamisessa on maailmanennätysluokkaa.

447424.jpg447422.jpg447419.jpg

Lahen taudin riivaamat: Ulla Juurola (sd), Leena Mantere (Kd), Kirsti Vaara (vihr)

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ulla Juurola vielä puolsi eilisessä (12.03) valtuustokokouksessa kolmelle toimialajohtajalle seitsemänsadan euron kuukausittain maksettavaa bonuslisäpalkkaa. Ihmisen työn eriarvoistaminen tuntuu olevan lahtelaisen sosiaalidemokratian tämänpäivän pääteema. Näin demarit siis sinetöivät omiensakin kannatuksen hupenemisen.

Perässähiihtäjiä riittää

Nykyisin Lahen tautia sairastavat myös kaupunkimme pienpuolueet: jees jees, kyllä kyllä – nyökyttelyperiaatteineen, pienten palkkiovirkojen tai muiden palkkio-odotusten toivossa tietenkin. Eikä jälkeen ole jäänyt valtuuston puheenjohtajisto-kreemikään: myöntyvyydellään ja läsnäolollaan kaupunginhallituksen kokouksissa he ovat allekirjoittaneet vallinneen päätöskulttuurin. Näin valtuutettu-kansanedustajaehdokkaamme ovat samalla tuominneet itsensä äänivyöryjen ulkopuolelle.

Erityisen falskisti ovat kunnostautuneet kristilliset ja vihreät: niitä ei ole päätösten perusteella enää erottanut noista kahdesta suuresta. Kristillisten eduskuntavaaliehdokas Leena Mantere puolusti käsittämätöntä päätöstä: Sapporon talviolympialaisiin lähetettiin Lahden kaupunginjohtajan toimesta jo irtautunut Tarmo Pipatti: hän oli kuulemma korvaamaton markkinoimaan Lahtea! Ja pöh! Parin viime vuoden aikana kaupunginhallituksessa on vihreitten edustajana ollut useimmiten eduskuntavaaliehdokas Kirsti Vaara. Hän on mm.koulutusratkaisupäätöksillään ollut ajamassa eriarvoista  koulua ja pienten koulujen lakkautuksia ja kaavaratkaisuissa ollut päättämässä Salpausselän turmelemisesta (Paavolanrinteen rakentamisesta, Kariston kaavoista ja virkistysalueista). Lahden kaupunginhallituksessa näiltä pienpuolueilta on kadonnut oma linja. Keskusta ja vasemmisto ovat sentään välillä edes esittäneet jotakin poikkeavaa etukäteen sovitusta. Turhaan tietenkin.

Lahtelaisena puolueensa (Kok) pääehdokkaana esiintyy Ilkka Viljanen. Hän lienee jo vuosia sitten varannut kaikki mahdolliset ilmoituspaikat, kaupungilla kävellessä samat kasvot loistavat lähes jokaisesta sähkötolpasta. Ilkka Viljanen pyrkii myös olemaan kaikkien alojen asiantuntija: kaavoitus, terveydenhuolto, perheet, yrittäjyys jne ovat hänen kirjoituksissaan fraasimaisesti esillä. Tosin kun häntä oikaistiin hänen kaavoituskirjoituksensa  kovin hatarista ja virheellisistä tiedoista, hän vastoin tulevan valtiopäivämiehen malttia, tuohtui: näin arvokasta henkilöä ei saa oikaista. No. Lestadiolaiskodin kasvattina hän saa kuitenkin paljon lestadiolaisten ääniä.

447184.jpg

Ilkka Viljasen vaalimökki on juurrutettu kuukausia sitten Lahden torin parhaimmalle paikalle.

Kahvinjuontia ylenantoon saakka

Ei ihme, että ehdokkaiden  äänisaaliin kasvattamiseksi vippaskonstien listaykkönen on jälleen käynnistynyt: viikkotolkkuinen äänestäjien närästykseen saakka ylenpalttinen ilmaiskahvien, soppatarjoilujen ja makkaranpätkäruokintojen aikakausi. Useana päivänä kestitystilaisuuksia on päällekkäin pahoinvointiin saakka: ylenmääräiset kahvikupilliset ja rokat vievät lujemmatkin vatsalaitteet ripulille.

Ketä sitten äänestäisin?

447177.jpg

Lahden kaupunginkirjaston ennakkoäänestyspaikka tänään. Äänestystapahtuman jälkeen, kahden erilaisen kirjekuoren kiinniliimauksen jälkeen äänestäjää jäi vaivaamaan: vaalitoimitsija pudotti kirjekuoren pöydän alla olevaan avonaiseen pahvilaatikkoon! Menevätkö kaikki kuoret varmasti perille keskusvaalilautakuntaan? Miten asiakirjat säilyvät matkan aikana? Entä yön yli? MIssä äänestysuurna?

Lahdessa on vain kourallisen verran noissa kunnalliselämän päätöksissä tahriutumattomia  tai niistä irtisanoutuneita ehdokkaita. Puolueille uskollisten lahtelaisten äänestäjien on tuon kourallisen lisäksi tähyttävä taas kerran vaikkapa Hämeenlinnaan ja Riihimäelle. Kun Lahden ulkopuolelta ehkä löytyy tahriutumattomia ehdokkaita, kansalainen voi vielä äänestää oman ideologiansa mukaan. Voi, jospa Lahen tauti hellittäisi jo seuraaviin vaaleihin mennessä!