Orimattila%20Cabth%207.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/06/riemastuttavaa-teatteria

 

Kulttuurielämässä koin vuoden 2019 mieleenpainuvia teoksia myös Lahden kaupunginteatterin ulkopuolelta. Poimin kymmenistä kokemistani taidenautinnoista muutaman kulttuurisen herkun pääasiassa vuoden teatteriesityksistä.

Yksi vuoden kohokohdista oli Orimattilan Jätinpesän teatteriesitys Minna Canthin Työmiehen vaimo. Sen kokonaistaiteellinen panos oli kesän 2019 suomalaisia kohokohtia. Esityksen ohjaaja ja sovittaja Tapani Kalliomäki on aikanaan Lahden kansanopiston teatterikoulutuksessa opiskellut, sittemmin teatterikorkeakoulutuksen saanut ja jo pitkään Lahden kaupunginteatterissa päätyökseen toiminut näyttelijä.

 

 

 

Muuten teatterikesä taipui viihteeseen, suomalaisten kesän yhteen merkittävään huvitusmuotoon. Nastolan Pisarateatteri yllätti hyvällä tekstillään ulkomaanmatkailumme massaturismin alkua tilittävällä revyymäisellä esityksellä ja sen viihdyttävällä sisällöllä.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/07/pisarateatterin-keihasmatkalla

 

 

Lahdessa on tanssi ottanut jalansijaa harrastamisessa ja ammattimaisissa esityksissä, tosin turhankin harvoin tapahtumin.

Lokatanssit on Meri-Tuuli Risbergin &kumppaneiden valtakunnallisesti lahtelaiseksi leimautunut nykytanssin merkittävin vuosittainen katsastuskoitos, jonne kannattaa aina lokakuun lähestyessä suunnistaa.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/10/lokatanssit-koukutti-sittenkin-pauloihinsa

 

 

SIDOS%20kuva.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/09/sidos-aikaamme-puhutteleva-peilikuva

 

Toinen on pieni kahden hengen lahtelaisihme – akrobatian ja baletin liikekieleksi muuntunut omaperäisen teatteriyhtymä DUO OTEn hurmaava yhteistyö. Sen esitykset ovat laadussaan ja ainutlaatuisuudessaan lahtelaisuudelle suurta kunniaa niittävää esittävää taidetta. Leena Keizer ja Mika Seppälä tuovat Lahteen teatteri-ilmaisun harvinaisen ääripään, liike- ja elekielen suurta konkretiaa ja fantasiaa niin yhteisvoimallisen kauniisti, plastisesti, nöyrästi, todesti, taiturillisesti tanssien, että teoksesta muotoutuu monispektrinen kahden ihmisolennon herkkyyden ja kosketuksen puhutteleva kokonaisuus – läheisyyden ja luottamuksen aito sanoma.

 

 

Aina tahdon unohtaa itsestäänselvyytenä hellimäni jo syntyään aidosti lahtelaisen, maan teatterikentässä kuuluisan Lahden kansanopiston laaja-alaisen teatterikoulutuksen. Sen uudenlaiset teatterinäkemykset rakentavat koko maamme teatteri-ilmaisua rohkeudellaan ja kokeellisuudellaan sekä laventavat samalla nykytanssin merkitystä teatteri-ilmaisun monipuolistamisessa.

Minun%20ikuinen%20el%C3%A4m%C3%A4ni%20b.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/11/lapsen-naurusta-ihmisen-kuolemattomuuteen

Tällä lahtelaiskoulutuksella on ikää jo 36 vuotta, mutta se on pysynyt koko ajan maan ja maailman teatteria uudistavassa tendenssissä, raikkaana ja ennakolta arvaamattomana. Nykyisistä Lahden kaupunginteatterin ammattinäyttelijöistä valtaosa on käynyt tämän kansanopiston teatterikoulutuksen ennen ammattikoulutukseen pääsyään. Siksi kuluneena vuonnakin koko koulutuksen 20 oppilaan vuosikerran vaikuttavuus on tulevaisuudessa nähtävissä teattereissamme.

Viime vuonna 2019 pääsi maan teatteritaiteen näyttelijän ammattikoulutukseen yhteensä 24 opiskelijaa (Teatterikorkeakoulu +Tampereen Yliopiston näyttelijäkoulutus ), joista 11 oli opiskellut Lahden kansanopistossa. Kaikkiaan pyrkijöiden määrä oli yli 1800 !

 

 


 

VANHAN%20PUUKOO.jpg

 

Aitoa nurkkakuntaista lahtelaisuutta puolustaa yhä myös Timo Taulon Ainopuiston teatterin ympärivuotiset ulkoilmaesitykset eri puolilla kaupunkiamme. Esitysten aihevalikoima on äärimmäisen tyylikkäästi lahtelaisuutta kartoittavaa ja vielä ekstrana teatterin kyky löytää esityspaikkoja tuntuu kulttuurihistorialliselta ihmeeltä.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/07/vanhan-puukirkon-tarina

 

 

 

Porali.jpg

 

Lahtelaisen lastenteatterin perinteistä salaperäisyyttä ja kiinnostavuutta suo meille yhä piskuinen Tero Poralin Superteatteri omilla intiimeillä teatteripuitteillaan. Se on tunnollinen, laadukas ja täysin lapsille antautuva teatteriyksikkö, jonne aikuistenkin on hyvä silloin tällöin mennä nauttimaan ja kokemaan aitoa, spontaania satumaista ja huoliteltua näyttämömagiaa.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/10/aikakapselin-avaamattomissa-salaisuuksissa-1

 

 


 

Jukon%20Don%20Juan%202019%203.jpg

Teatteri Vanha Juko on viehättävä teatteri pienin näyttelijäkunnin ja hienoin, modernein teatteri-interiöörein. Se on keskittynyt viime aikoina valtakunnalliseen nykymusiikkiin ja tuo kaupunkiimme ajankohtaista uutta musiikkia loppuunmyydyin vierailukonsertein.

Teatterin viimeisin produktio Molièren  Don Juan oli yksi teatterivuoden lahtelaisista valopilkuista raikkaudessaan ja komediallisessa uusnäkökulmassaan.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/10/jukon-valoisa-don-juan

 

 


Lapualaisooppera%20a%20S.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/11/jumalauta-nailla-lakeuksilla-ei-pilkata

 

Lahdesta kauempana olevat teatterivalinnat havahduttivat omintakeisuudella, teatterien auodovisuaalisesta nykyvaltavirrasta poikkeavuudella.

Vaikuttavin niistä oli Seinäjoen kaupunginteatterin väkevä ja vahva Salo-Chydenius Lapualaisooppera, joka oikeastaan ensi kertaa saatiin nyt kokea aidossa pohjalaisympäristössä ja niin vahvan aatteellisessa 1930-luvun muilutusvaikuttavuudessa sekä todisteena 1970-luvun suuresta, uhoavasta tinkimättömästä Suomen kulttuurielämän jakaneesta uusaatteellisuudesta. Ja tietenkin: kahdessa esityksen keskeisessä roolissa loistivat alkuaan Lahdesta teatteriuralle lähteneet - Ilona Pukkila ja Esa Ahonen - vahvat ja taitavat näyttelijävoimat.

 

 

 

Tampereen teatterikesän maittavimpana antina koin yhä suomalaisen tyypillisen festivaalitunnelman. Sen kokee aina Tampereen kansainvälisen Teatterikesän yleisölle avoimissa avajaisissa, joissa maan johtavimmat teatterigurut puhuvat ja esiintyvät ja joissa on läsnä koko Suomen kansan tunnollisin suuren Laikun kentän ja Tammerkosken lähipuistot täyttävä tuhatpäinen tamperelaisten ja festivaalikävijöiden muodostama nauttiva ja aplodeeraava yleisö.

 

Senkin ohjelmistossa, Ohjelmateltassa onnistuivat jälleen myös lahtelaiset Musiikkiteatteri NYT ja Mikael Saari konserttiohjelmillaan.

https://www.teatterikesa.fi/esitykset/suomalaisen-musiikkiteatterin-klubi/

 

 

Kauppamatkustajan%20kuolema.jpg

 

Suomen Kansallisteatterin Millerin Kauppamatkustajan kuolema palautti klassikon tinkimättömän vankalla ohjauksella ja upealla näyttelijätyöllä teatterielämän perustalle - hyvä teksti loistavalla tulkinnalla ilman krumeluureja ja turhia lisäefektejä puhuttelee yhteiskuntaa aina.

Eikä tietenkään tähänkään artikkelin päättävään näytelmähuippuun voi olla lisäämättä, että näytelmän ohjaaja, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho ja näytelmän pääroolin esittäjä Hannu-Pekka Björkman ovat ensimmäiset teatterikosketuksensa saaneet juuri Lahden kansanopiston teatterikoulutuksen opiskelijoina.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/12/kauppamatkustajan-kuolema

 

 

 

 

PS

 

Arno Forsiuksen kirjoituksia nyt kirjana

 

Kirjallisuudessa taitaa olla vuoden ylivertaisin teos joulun alla ilmestynyt Arno Forsiuksen työstä valmistunut juhlakirja. Sitä lukiessa tuntuu harvinaiselta maallikostakin - kuin itse ymmärtäisi jotakin lääketieteestä, sen käytännöistä, latinasta, tutkimuksesta ja varsinkin lääketieteen ja sen tutkimuksen kehittymisestä koko maailmassa, jopa sen lahtelaistaustasta aina 1500-luvulle saakka. Tämä harvinainen lahtelaisylilääkäri on ollut monipuolinen tieteilijä ja myös sanataiteilija tuottaessaan ja kirjoittaessaan yli 1000 erilaista artikkelia ihmisten luettavaksi erilaisiin julkaisuihin ja vielä viime aikoina modernisti ihan netistä löytyväksi tiedoksi ja äärimmäisen terävästi havainnoivaksi lääkäreiden ja lääketieteestä kiinnostuneiden selkeäksi, ymmärrettäväksi erikoistiedoksi.

http://www.phtutkimusseura.fi/wpr/

 

Lis%C3%A4liite.jpg