Kaupunginvaltuusto%20sippetalossa.jpg

Tekojen ja lupausten summana on helppo tilittää Lahden kunnalliselämän saldo.

Maanantaina 25.1.2021 kokoontuu jälleen Lahden kaupunginvaltuusto - hulppeassa etuoikeudessaan hienon Sibeliustalon yhdessä salissa, juo ja syökin väliajalla, jos semmoinen tästä lyhyestä kokouksen esityslistasta taas kasvaa.

 

Miksi meidän kaupunkilaisten jatkuvasti pitää lukea kaupunginjohtaja Pekka Timosen asioiden päätösesityksistä kuin me kaupunkilaiset olisimme täysin aivottomia, tietämättömiä asioiden tilasta. Olemme kyllästyneitä kaupunginvaltuuston ja sen jäsenten saavutuksiin ja tapaan tehdä liukuhihnapäätöksiä, joissa se ei päätä mitään. Tuntuu, ettei Timonen olisi lainkaan huolissaan kaupunkimme asukkaista.  Sanamuodot ovat monen asiapykälän päätösesityksen kohdalla jatkuvasti tällaisia:

”Kaupunginhallitus tekee kaupunginvaltuustolle seuraavan ehdotuksen: 

Kaupunginvaltuusto merkitsee aloitteen ja siitä annetun lausunnon tiedokseen todeten, että aloitteessa tarkoitettu asia on tullut tässä yhteydessä riittävästi selvitetyksi.”

tai

”Kaupunginvaltuusto merkitsee kysymyksen ja siihen kaupunginhallituksen antaman vastauksen tiedokseen.”

 

Ehkä on Timoselle ja valtuutetuillekin hyvä välähdyttää hieman yleisempi, silmästä silmään puhuttu mielipide kaupungin tärkeimmän päättäjäelimen itsestään antamasta kohta neljävuotisesta kuvasta:

 

Kokoomus on mennyt alaspäin niin, että sinivalkea lippu alkaa tuossa sisäpiirisessä lahtelaiskokoomuksen poliittisessa myrskyssä saumoiltaan repeytyä - koti, kirkko ja isänmaakin joudutaan lukemaan jo julkisten tilaisuuksien pakollisissa esiintymisissä lunttipaperista. Miksi? Lahtelaisten kokoomuslaisten kantavina voimina on liiaksi pelkän poliittisen pelin pelaajia (Rostedt ja kumppanit), joille hallintoelimien palkka ja palkkiot ovat ainoa tulo, elinkeino ja pääasia. Toimitusjohtajatittelien takaa paljastuvat yhä pikkuyhtiöt, joiden korkein meriitti on, että on toimitusjohtaja, pari työntekijää ehkä ja omistaja minä itse. Lisäksi näitä poliittisia pelurivoimia tukee vielä vahvasti verkostoitunut vapaamuurarius, joka nauraa partaansa kaikille vakavasti asioita pohtiville oikeistotahoille. Ensimmäisenä häipyi paras ja luotettavin kokoomusnainen Kristiina Joensuu – miksi olisikaan tällaisessa äijien peliluolassa halunnut leikkiä, kun toiset janosivat vain sopivan suuria eri kunnalliselämän johtotehtäviä roimine palkkioineen. Sitten lähti tämä värikkyydellään ja härskiydellään reipasteleva Ratia, kun ei hänellekään kokoomus arvonantoa, saati kunnon luottamuspaikkoja antanut. Kokoomuksen naiset ovat todella onnetonta väkeä, heistä alkavat jo nuoretkin leipiintyä ja vanheta ajatuksissaan lukkiutuneiksi ja valjuiksi.

 

Vihreille uusi sukupolvi oli pitkään kaiken aatteellisen ja ideoimisen siunaus. Niinpä Lahdessakin eri puolueista vasemmalta oikealta riensi vihreisiin väkeä. Nyt vihreille, heidän älypyöräteilleen, keskustarakennusten tehoneliöilleen ja jees-puolueena demareille ja kokoomukselle, nauretaan makeasti. Tähän on se vihreys tullut jäädäkseen, ei tavalliselle ihmiselle, kaupungin asukkaalle mitään antaakseen. Kovin ikärasistisestikin se näyttää yksipuolisen nuoruuden leimaansa, jolla ei enää ole kokemuksen ja tulevaisuuden yhteistä merkitystä.

 

Demarit ovat hapantuneet kunnallispolitiikkansa itsestäänselvyyksiin, joita Kansantalon laboratoriossa säädellään entisin, kovin ikääntynein taustavoimin. Pari nuorta on saanut edes sanoa ääneen ajatuksiaan, mutta heistäkin Kansantalo on valinnut vain toisen johtoelimiinsä. Antakaa nuorten rynnistää kerrankin, älkää pidätelkö.

Pilalla ovat Komu ja Basbogakin - virran mukana tuntuvat tunnontuskat pienemmiltä ansaita sievoiset kunnanhallituksen palkka- ja palkkiorahat. Entäpä itse idea - sosialidemokratia - sitä joudutaan nyt etsimään kissojen, koirien kanssa jopa Iitin moottoriradasta ja konkurssikypsistä Lahden omista yhtiöistä. Aatteellista ideaa ei niistä löydä. Kaupungin ainoan ministerin osuus on jäänyt kokonaan käyttämättä - mieshän on mitä fiksuin, kansainvälisin ja taitavin tapaus pitkään aikaan. Ottakaa pian hänet kuultavaksi, vaikuttaviin kaupunkimme tehtäviin, ennen kuin koplanne homehtuu lopullisesti.

 

Kirkolliselle byrokratialle kovin penseänä vuosikymmenten kokemuksista iloitsen silti kristillisten kunnallispoliittisesta aktiivisuudesta, joka Lahteen tulee Nastolan suunnasta. Siellä osataan laittaa asioita oikeaan arvojärjestykseen. Ja miltei hurmaavan eettinen Sonja Falk on yhä sympatiani kohteena puheissaan ja joskus päätöksissään.

 

Kepulaisten pomo-lääkäri on kovin etäisentietävä puheenvuoroissaan, kannanotoissaan, mielipiteissään. Ehkä ajan kanssa hänkin oppii puhumaan meille tavallisille eikä vain kertomalla osaamisensa niin perin kyllästyttävän juurta jaksain - eli viestiä sanottavansa potilaan ymmärrettäväksi. Voi olla, että ympyrät tässä pikkukaupungissa ovat liian pienet hänelle. Ehkäpä jumittuneen lahtelaishallinnon apupuolueena tämä valtuustoryhmä suostuu päätösvalleille päästyään mihin vain.

 

Perussuomalaisten arsenaali alkaa olla vähintään muukalaislegioonan kaltainen - kaikki taistelevat, arpia saaneet, uhmailijat ja toisinajattelevat sinne mahtuvat, kunhan vaan osaavat puhua suomenkieltä eivätkä suvaitse tonteillaan, maillaan, teillään eikä koko maassa muun maan saati rodun kansalaisia. Jotakin suomalaiselle vierasta tässäkin degerenoituneessa kansalaisajatuksessa on - ikään kuin uusi tuore perimä ei voisi notkistaa, rikastuttaa ja täydentää. Entinen persulainen Koskinen näyttää vielä kulttuuriselta herrasmieheltä, mutta hänenkin jaansa ja einsä ovat kovin häilyviä. Nuoriahan tästäkin lahtelaisryhmästä puuttuu.

 

Aaltosen puheenvuorot (joskus myös Korhosen) ovat valtuuston nautinnollista suorapuhetta. Monessa puolueessa Lahden valtuustopenkeissä on jäseniä, jotka tahtoisivat puhua yhtä suoraan ja yhtä selkeästi. Mutta yhteistä rintamaa ei löydy, vaikka samaa mieltä oltaisiin. Puheenvuoroissa vongerrellaan ja kiemuroidaan milloin mitäkin muuta kuin asiaa.

 

Vasemmistopuolueen hieno taitava taiteilija on yhä vieraalla kentällä, kun hän laukoo kantavia mandra-litanioita torjuttujen ja kaltoinkohdeltujen puolesta. Joviaali vanhuudenasiantuntijalääkärimmekin on jo kovin laitostunut menneisiin osaamisiinsa. Nopeasti heidän pitäisi palauttaa Korhonen takaisin riveihinsä: arjen yksinkertaisia ideoita, suoraselkäisyyttä, värin rehtiä tunnustamista tulisi tähänkin puolueeseen taas takaisin - viimeinen hetki alkaa olla, toverit.

 

Uusia voimia estradeille tärkeisiin tehtäviin kaipaamme kaikilta puolueilta. Nuoret alkavat olla meitä opillisesti paljon viisaampia ja nokkelampia, vaikka te valtuutetut ja me viisaat kaupunkilaiset muuta inttäisimme. Missä arvonantonne vanhat ja nuoret toisillenne? Lahti on pelottavan laitostunut heti vaalien jälkeen loksahtamaan reviireihin, joilla valloitetaan lautakunnat ja koko hallintokoneisto entiseen tapaan.

https://www.mediaserver.fi/live/lahti

 

https://www.lahti.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/paatoksenteko/kaupunginvaltuusto/

 

Lis%C3%A4liite.jpg