Kaupungintalo.jpg

 

Eilen päättyneet Lahden kuntavaalit muuttivat täysin vuosia jatkunutta päätöstehtailua ja sanelupolitiikkaa. Demareiden ja kokoomuksen muodostama kaupunginvaltuuston parin valtuutetun enemmistö on saanut vuositolkulla sopia yhdessä keskenään  ihan kaikesta tässä kaupungissa muista välittämättä.

rOSTEDT%20JA%20kOMU.jpg

Nyt tämä akseli katkesi, demareiden ja kokoomuksen valtuutettujen yhteismäärä jäi lukuun 29. Mitenkäs nyt suu pannaan enemmistöpäätöksiä tehtäessä? Apupuolue vihreätkin sai näissä vaaleissa oikeutettua huutia. Sen työpanoksen Lahden hyväksi todettiin viimeisen neljän vuoden aikana epäonnistuneen ja lahtelaiset äänestäjät jättivät vihreille enää 5 valtuustopaikkaa edellisestä seitsemästä (7).

Karvaimman tappion koki Lahden demarit, kuten sen toimista kuluneena valtuustoaikana pohdimmekin. Puolueen ylimielisyys lahtelaisissa palveluissa erityisesti pelkkään edullisuuteen perustuvissa hyvinvointi- ja koulupäätöksissä kostautui nyt liiankin rankasti: 16 paikkaa (pudotusta 3) uudessa kaupunginvaltuustossa ei ole enää häävi noteeraus lahtelaiselle johtavalle, perinteiselle sosialidemokratialle.

Lahden kokoomukselle kävi myös ansionsa mukaan, sen alamäki on jatkunut vaali vaalilta ja lopputulos, 13 valtuutettua lienee aikakausien kehnoin kokoomuskaupunginvaltuutettujen määrä. Puolueen kaupunginvaltuutettujen vapaamuurarimäärä kasvoi nyt pidetyissä vaaleissa jälleen - harmittelen puolueen puolesta.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2021/06/kuntavaalit-lahtelaisittain

 

Yllättävää ei ollut perussuomalaisten jytky tähän rikkinäiseen, korruptoituneeseen kaupunkihallintoon: se sai 10 paikkaa valtuustoon ja suuren halla-aho -ilmiön tuoman äänivyöryn. Tosin epäilin eduskunnan äänestyksen EU-hidastekeskustelun tahranneen persujen mainetta, mutta tänne Lahteen saakka valtakunnan tapahtumat eivät kiirineet.

 

Pro%20Lahti%20merkki.jpg

Pro Lahti teki kuten ennustimme ja lunasti 5 paikkaa määrätietoisella valtuustotyöllä ja jatkuvalla päätöskulttuurin kritiikillä. Merkittävä saavutus vaalitulos on täysin ilman minkäänlaista valtakunnallista puoluetukea. Pro Lahden tulos on lajissaan yksi merkittävä äänestäjien vahvistama vallankäytön vastalause lahtelaiselle päätöstavalle ja enteilee näkyvää muutosta Lahden kaupungin tulevassa päätöskulttuurissa.

 

Kristilliset ja keskustapuolue ovat aina olleet tasaväkisesti edustettuina valtuustossamme, nyt kristilliset keräsi enemmän ääniä, mutta keskustapuolueen tekemä vaaliliitto rkp:n kanssa nosti keskustan paikat (4) entiseen, kristillisten jäädessä kolmen (3) edustajan varaan (ennen 4). Vasemmistoliitto sai mitä pyysikin ja menetti taas yhden paikan valtuustossamme - paikkamääräksi jäi 3.

Juhannusruusut.jpg

Vaalipäivänä jo juhannusruusut kukkivat Pyhättömänmäellä kuntavaalien kunniaksi.

Tulevaisuutta varten muhkeat äänisaalit kertovat selkeää kieltä toimivista, sopivista, valveutuneista kansanedustajakandidaateista naisdemareista ja myös miesedustajista demareissa, persuissa sekä vihreissä ja kokoomuksen miesääniharavasta kuin verryttelynä eduskuntavaaleihin.

Marju%20Markkanen.jpg

Marju Markkanen

Juha%20Tapiola.jpg

Juha Tapiola

Jani%20Wallenius.jpg

Jani Wallenius

Onnea  valituille ja kiitokset vaaleissa ehdolle asettuneille, tiiviisti monin tavoin työskennellyille ja mukana olleille. Vastoin puolueiden luuloja kuntavaalien tuloksia ei ratkaise vaalityö vaan nelivuotinen kaupunginvaltuutettujen toiminta edellisen kaupunginvaltuuston päätöksissä kuntalaisten hyväksi sekä uusien henkilöiden odotettu esiinmarssi valtuustotyöhön.

Kuuma luottamustoimien henkilövalinta alkaa jo tänään kulisseissa. Toivottavasti kokoomus ja demarit nyt osaavat ottaa myös muut huomioon. Näin me Lahden asukkaat olemme ehdokkaitamme pohtineet, ratkaisseet ja nyt äänestäneet.

 

 

LAhen vaakuna.jpg

Lahen uutisia -julkaisun ennuste neljä päivää sitten ja tulos 13.6.2021

Lahden

Kaupunginvaltuutetut        Vaalit  2012     Vaalit 2017       ennuste 2021           ja  tulos 2021

VIHREÄT                                       3                  7                      6                              5         

KESKUSTA                                    2                  4                      3                              4                                         

KRISTILLISET                                4                  4                      4                              3        

PRO LAHTI                                     0                  2                      5                              5       

PERUSSUOMALAISET                  9                  5                      6                             10           

VASEMMISTOLIITTO                      5                  4                      3                               3        

DEMARIT                                       18                 19                   18                             16          

KOKOOMUS                                  18                 14                   13                              13

ASUKKAIDEN LAHTI                       0                   0                     1                              -

                    Yhteensä                     59                 59                   59                             59  

 

Lahden kaupunginvaltuusto  2021-2024

 

Paikkajakob.jpg

Kaavio YLEn vaalikuvastoa

 

Suomen Sosialidemokraattinen puolue (SDP)

16 paikkaa (-3)

Mika Kari, Ville Skinnari, Sirkku Hildén, Marju Markkanen, Maria Mäkynen, Erkki Nieminen, Pekka Komu, Siru Heromaa-Karjalainen, Minna Lampinen, Sinikka Ruuska, Jetta Laakso, Ulla Vaara, Pasi Karjalainen, Anneli Viinikka, Tapani Ripatti, Sanna Virta

 

Kansallinen Kokoomus (Kok)

13 paikkaa (-1)

Milla Bruneau, Jani Wallenius, Sari Niinistö, Juha Rostedt, Hannu Rahkonen, Toni Putula, Francis Mc Carron, Merja Vahter, Marko Lindqvist, Jukka Ruhberg, Raimo Kiljunen, Ida Rantanen, Reijo Oksanen

 

Perussuomalaiset (PS)

10 paikkaa (+5)

Rami Lehto, Mira Nieminen, Ville-Veikko Elomaa, Tuomas Sorsa, Tuija Saloranta, Jorma Ratia, Maarit Tuomi, Juha Viljamaa, Jari Pykäläinen, Hannu Kaasinen

 

Pro Lahti -yhteislista (PLYL)

5 Paikkaa (+3)

Kalle Aaltonen, Niko Liukkonen, Anita Immonen, Pasi Tuomaila, Ville Hälinen

 

Vihreä liitto (Vihr)

5 paikkaa (-2)

Riina Puusaari, Jouni Kaikkonen, Juha Tapiola, Minerva Kastehelmi, Eveliina Aaltonen

 

Suomen Kristillisdemokraatit (KD)

3 paikkaa (-1)

Sonja Falk, Pertti Arvaja, Eero Seesvaara

 

Suomen Keskusta (Kesk)

4 paikkaa (0)

Martti Talja, Miina Harmaala, Lasse Pakkanen, Jari Rissanen

 

Vasemmistoliitto (Vas)

3 paikkaa (-1)

Elisa Lientola, Anna Kupiainen, Oskari Päätalo

 

Lis%C3%A4liite.jpg