Eilen päättyneet Lahden kuntavaalit muuttivat täysin vuosia jatkunutta päätöstehtailua ja sanelupolitiikkaa. Demareiden ja kokoomuksen muodostama kaupunginvaltuuston parin valtuutetun enemmistö on saanut vuositolkulla sopia yhdessä keskenään ihan kaikesta tässä kaupungissa muista välittämättä.
Nyt tämä akseli katkesi, demareiden ja kokoomuksen valtuutettujen yhteismäärä jäi lukuun 29. Mitenkäs nyt suu pannaan enemmistöpäätöksiä tehtäessä? Apupuolue vihreätkin sai näissä vaaleissa oikeutettua huutia. Sen työpanoksen Lahden hyväksi todettiin viimeisen neljän vuoden aikana epäonnistuneen ja lahtelaiset äänestäjät jättivät vihreille enää 5 valtuustopaikkaa edellisestä seitsemästä (7).
Karvaimman tappion koki Lahden demarit, kuten sen toimista kuluneena valtuustoaikana pohdimmekin. Puolueen ylimielisyys lahtelaisissa palveluissa erityisesti pelkkään edullisuuteen perustuvissa hyvinvointi- ja koulupäätöksissä kostautui nyt liiankin rankasti: 16 paikkaa (pudotusta 3) uudessa kaupunginvaltuustossa ei ole enää häävi noteeraus lahtelaiselle johtavalle, perinteiselle sosialidemokratialle.
Lahden kokoomukselle kävi myös ansionsa mukaan, sen alamäki on jatkunut vaali vaalilta ja lopputulos, 13 valtuutettua lienee aikakausien kehnoin kokoomuskaupunginvaltuutettujen määrä. Puolueen kaupunginvaltuutettujen vapaamuurarimäärä kasvoi nyt pidetyissä vaaleissa jälleen - harmittelen puolueen puolesta.
https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2021/06/kuntavaalit-lahtelaisittain
Yllättävää ei ollut perussuomalaisten jytky tähän rikkinäiseen, korruptoituneeseen kaupunkihallintoon: se sai 10 paikkaa valtuustoon ja suuren halla-aho -ilmiön tuoman äänivyöryn. Tosin epäilin eduskunnan äänestyksen EU-hidastekeskustelun tahranneen persujen mainetta, mutta tänne Lahteen saakka valtakunnan tapahtumat eivät kiirineet.
Pro Lahti teki kuten ennustimme ja lunasti 5 paikkaa määrätietoisella valtuustotyöllä ja jatkuvalla päätöskulttuurin kritiikillä. Merkittävä saavutus vaalitulos on täysin ilman minkäänlaista valtakunnallista puoluetukea. Pro Lahden tulos on lajissaan yksi merkittävä äänestäjien vahvistama vallankäytön vastalause lahtelaiselle päätöstavalle ja enteilee näkyvää muutosta Lahden kaupungin tulevassa päätöskulttuurissa.
Kristilliset ja keskustapuolue ovat aina olleet tasaväkisesti edustettuina valtuustossamme, nyt kristilliset keräsi enemmän ääniä, mutta keskustapuolueen tekemä vaaliliitto rkp:n kanssa nosti keskustan paikat (4) entiseen, kristillisten jäädessä kolmen (3) edustajan varaan (ennen 4). Vasemmistoliitto sai mitä pyysikin ja menetti taas yhden paikan valtuustossamme - paikkamääräksi jäi 3.
Vaalipäivänä jo juhannusruusut kukkivat Pyhättömänmäellä kuntavaalien kunniaksi.
Tulevaisuutta varten muhkeat äänisaalit kertovat selkeää kieltä toimivista, sopivista, valveutuneista kansanedustajakandidaateista naisdemareista ja myös miesedustajista demareissa, persuissa sekä vihreissä ja kokoomuksen miesääniharavasta kuin verryttelynä eduskuntavaaleihin.
Marju Markkanen
Juha Tapiola
Jani Wallenius
Onnea valituille ja kiitokset vaaleissa ehdolle asettuneille, tiiviisti monin tavoin työskennellyille ja mukana olleille. Vastoin puolueiden luuloja kuntavaalien tuloksia ei ratkaise vaalityö vaan nelivuotinen kaupunginvaltuutettujen toiminta edellisen kaupunginvaltuuston päätöksissä kuntalaisten hyväksi sekä uusien henkilöiden odotettu esiinmarssi valtuustotyöhön.
Kuuma luottamustoimien henkilövalinta alkaa jo tänään kulisseissa. Toivottavasti kokoomus ja demarit nyt osaavat ottaa myös muut huomioon. Näin me Lahden asukkaat olemme ehdokkaitamme pohtineet, ratkaisseet ja nyt äänestäneet.
Lahen uutisia -julkaisun ennuste neljä päivää sitten ja tulos 13.6.2021
Lahden
Kaupunginvaltuutetut Vaalit 2012 Vaalit 2017 ennuste 2021 ja tulos 2021
VIHREÄT 3 7 6 5
KESKUSTA 2 4 3 4
KRISTILLISET 4 4 4 3
PRO LAHTI 0 2 5 5
PERUSSUOMALAISET 9 5 6 10
VASEMMISTOLIITTO 5 4 3 3
DEMARIT 18 19 18 16
KOKOOMUS 18 14 13 13
ASUKKAIDEN LAHTI 0 0 1 -
Yhteensä 59 59 59 59
Lahden kaupunginvaltuusto 2021-2024
Kaavio YLEn vaalikuvastoa
Suomen Sosialidemokraattinen puolue (SDP)
16 paikkaa (-3)
Mika Kari, Ville Skinnari, Sirkku Hildén, Marju Markkanen, Maria Mäkynen, Erkki Nieminen, Pekka Komu, Siru Heromaa-Karjalainen, Minna Lampinen, Sinikka Ruuska, Jetta Laakso, Ulla Vaara, Pasi Karjalainen, Anneli Viinikka, Tapani Ripatti, Sanna Virta
Kansallinen Kokoomus (Kok)
13 paikkaa (-1)
Milla Bruneau, Jani Wallenius, Sari Niinistö, Juha Rostedt, Hannu Rahkonen, Toni Putula, Francis Mc Carron, Merja Vahter, Marko Lindqvist, Jukka Ruhberg, Raimo Kiljunen, Ida Rantanen, Reijo Oksanen
Perussuomalaiset (PS)
10 paikkaa (+5)
Rami Lehto, Mira Nieminen, Ville-Veikko Elomaa, Tuomas Sorsa, Tuija Saloranta, Jorma Ratia, Maarit Tuomi, Juha Viljamaa, Jari Pykäläinen, Hannu Kaasinen
Pro Lahti -yhteislista (PLYL)
5 Paikkaa (+3)
Kalle Aaltonen, Niko Liukkonen, Anita Immonen, Pasi Tuomaila, Ville Hälinen
Vihreä liitto (Vihr)
5 paikkaa (-2)
Riina Puusaari, Jouni Kaikkonen, Juha Tapiola, Minerva Kastehelmi, Eveliina Aaltonen
Suomen Kristillisdemokraatit (KD)
3 paikkaa (-1)
Sonja Falk, Pertti Arvaja, Eero Seesvaara
Suomen Keskusta (Kesk)
4 paikkaa (0)
Martti Talja, Miina Harmaala, Lasse Pakkanen, Jari Rissanen
Vasemmistoliitto (Vas)
3 paikkaa (-1)
Elisa Lientola, Anna Kupiainen, Oskari Päätalo
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.