Mika%20M%C3%A4kinen.jpg

Lahden kaupungin palkkalistoilla on johtajia ja päälliköitä niin runsaasti, että kukaan ei enää osaa laskea niiden määrää. Kaupunginjohtajana toimii elokuun lopulle saakka vt. kaupunginjohtaja, Lahti-konsernin johtaja Mika Mäkinen.

 

 

Pari kuukautta sitten, kun valtakunnan lehdistö kirjoitteli Lahden huumeongelmista, tämä Lahden kaupunginjohtaja -titteliä käyttävä Mika Mäkinen halusi päästä julkisuuteen, niin kuin kukot tunkion päälle aina pyrkivätkin. Hän halusi mennä melkoisen tuoreelle sisäministerille Kai Mykkäselle inttämään, etteivät ne asiat Lahdessa sillä tolalla ole, kuin miltä lehdistö väittää. Viisi lahtelaista äijänkörilästä siis yhdessä päivässä päätti lähteä pikavauhtia Helsinkiin oikein ministeriherrojen luo ja mediajulkisuuteen. Lopputulos oli itse pääasian kohdalta yhtä tyhjän kanssa, fiasko ja kymmenientuhansien turha veroeurojemme tuhlaus.

 

Ministeri%C3%A4%20yritt%C3%A4m%C3%A4ss%C

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2018/05/ministerin-nalassa-imagorahoin-helsinginretkella-29-5-2018

 

Tätäkö se on Lahden kaupunginjohtajan tehtävä: kohdentaa julkisuus itseensä millä keinoin hyvänsä, vaikka tiedot itse asiasta ja sen tilasta johtamassaan kaupungissa olisivat täysin kokemattomat ja heppoiset. Vaan kukothan haluavat näyttää koko maailmalle voimansa kuuluvalla ja näkyvällä kiekumisella. 

 

Kun viihdemaailmasta lahtelaiskuuluisa Cheek on päättänyt lopettaa uransa komeasti ja Lahden hiihtostadionille, samainen Lahden kaupunginjohtajan titteliä käyttävä persoonallisuus loihe taas asian medialle julki lausumaan. Helsingin Sanomissa ja Lahti-kaupungin päälehdessä Etelä-Suomen Sanomissa hän pyrki asiantuntijana tiedottamaan, miksi harvinaisen hienon kuuman kesän parhaimmillaan ollessa, 1500 lahtelaisen virkistäytyessä päivittäin Lahden kuulussa hiihtostadionin maauimalassa, kaupunki joutuu yllättäen sulkemaan maauimalansa ennenaikaisesti. Paikalle tulee 60000 muiden paikkakuntien ihmistä Cheekin jäähyväiskonserttia kuuntelemaan ja tapahtumaa varten rakennettava konserttikalusto ja valtava lava hyppyrimontun uima-altaan päälle lisäkatsomoineen vaatii suuren työrupeaman. Ja vielä toisenkin asian kaupunginjohtaja kiekaisee tunkionsa huipulta: kun olympiakomiteassa juuri sovittiin, että suomalaista mäkihyppytaitoa aletaan sen alamäkitilasta oikein suurella valmentajajoukolla nostaa, niin kuitenkin hiihtostadionille suunnitellut ja sovitut nuorten mäenlaskun ja yhdistetyn SM-kesäkisat ehkä joudutaan peruuttamaan, koska ne eivät pysty käyttämään hyppyrimäkiä Cheekin konserttia valmistavan rakentelemisen vuoksi.

 

674543.jpg

 

Mikä tuossa Mika Mäkisessä on meille kaupunkilaisille sitten niin vierasta ja sivistymättömän tuntuista?

Se, että meille omilleen, hänenkin suuren palkkansa maksaville kaupunkilaisille ja toiveillemme hän ei korviaan loksauta, eikä miehen tarvitse asioita vaivautua edes selittämään - siitä todisteena hänen kymmenjäseninen kaupungin päätoiminen tiedotusosastonsa ei kerro kaupungin omilla nettisivuilla Cheekin ja kaupungin välisistä pikasopimuksista hiihtostadionasioissa halaistuakaan sanaa. Medianälkäisellä virkaatekevällä kaupunginjohtajalla on omankädenoikeus itsevaltiaana tehdä mitä lystää, ketään kuulematta, alaisiaan vähätellen, kunhan pääsee mahdollisimman laajasti mediassa kaikista asioista omalla äänellään kiekumaan.

 

Lauri Viita   Johtaja

Sen joukon johtajaksi nimittäisin, ken pitkäkaulaisin on, pienipäisin ja takapuoleltansa täyteläisin. Kas, kun jää painopiste matalalle, voi nousta kukonnuppi korkealle ja loistaa tunkiolta maailmalle!

 

 

 

 

 

ESS-kuvaa.jpg

YLEn kuvamateriaalia

 

Toisin on sen sijaan mediamaailman bisnespiireissä, jotka elävät jatkuvaa johtajavajetta. Lahdesta edellinen päätoimittaja lähti pääkaupunkiin, kahden vuoden kokemuksen jälkeen mitta tuli täyteen. Lopullisia syitä päätoimittajien lähdöistä tai potkuista meille lukijoille ei kerrota.

 

Kaksi viimeisintä Etelä-Suomen Sanomien päätoimittajaa:

 1236417994_heikki_hakala.jpg   Perrtu%20Kauppinen.jpg

Heikki Hakala 1997–2014                 Perttu Kauppinen  2015-2018

 

Media, varsinkin sanomalehti elää suurta murroskauttaan. Suuret raharuhtinaiden omistamat mediatalot syövät lehden jos toisenkin alaisuuteensa. Mediatalo Keskisuomalainen Oy omistaa Jyväskylän Keskisuomalainen-lehden lisäksi mm. Lahdessa ilmestyvän Etelä-Suomen Sanomat, Heinolassa ilmestyvän Itä-Hämeen ja Kuopiossa ilmestyvän Savon Sanomat, monista kymmenistä pienistä mainospohjaisista kaupunkilehdistä puhumattakaan.

Keskisuomalainen Oy kustantajaomistajana vähät todellisuudessa välittää paikkakunnan asioista jossakin Lahdessa tai Kuopiossa. Niinpä useat lehtien artikkelit ovat tarkalleen sanasta sanaan samanlaisia ympäri Suomen, koska saman toimittajan juttu julkaistaan kaikissa kustantajan lehdissä. Toimittajia ei juurikaan kohta enää tarvita. Paperilehti syrjäytyy ja nettiruutu tulee aamukahvipöydän keskeiseksi tietovälineeksi ja keskustelun virittäjäksi.

 

Mutta kuitenkin - missä viipyy siis Lahden ja lähiseudun valtalehden Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja, jonka paikka monta kuukautta sitten julistettiin haettavaksi.

 

On totta, että hyvä pitkäaikainen seudun paikallistoimittaja on usein parempi paikallislehden päätoimitajaksi kuin kaukaa muilta paikkakunnilta haettu, korkeasti koulutettu paikkakuntaa tuntematon ammattilainen. Niinpä monipuolinen ja uuttera, pitkäaikainen ESS:n toimittaja Hanna Myyrä on nyt ilmeisesti vt. päätoimittajan tehtävässä lehden toimitussihteerin palkalla. Säästöistä vai mistä tässä järjestetyn tuntuisessa ja pitkään vallinneessa johtajavajeessa on kysymys?

 

Lis%C3%A4liite.jpg