1294689016_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lahden kaupunginkirjasto tuuletti kirjastotoiminnan rutiineja avaamalla koko pääkirjastotalonsa käyttöömme myös sunnuntaipäivisin. Lahden kirjastotalosta me voimme olla ylpeitä: valoisa, nykyaikainen, satojentuhansien kirjojen aarreaitta meille jokaiselle käytettäväksi, tilat maan huippuluokkaa lukusoppineen, sanomalehtilukusaleineen, kahvioineen, auditorioineen, mikrofilmeineen, digitalisointilaitteineen, tutkijankammioineen ja tämä kaikki hyvän, asiantuntevan palvelun kera.

Vaan runsaudentarjotin nyt sen kun vain kasvaa: lähisunnuntaisin on tarjolla myös lainattavan kirjallisuuden ja musiikin sisällöin erilaisia antimia. Eilen meitä elähdyttivät runomatinea ja musiikkiteatteri. Yleisöä riitti: kirjaston kahvion runojenkuulijatuolit olivat täynnä ja auditorion musiikkiteatteriesitys runsaasti kansoitettu.

 

Lausunnan rentoa tehoa

1294686884_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lauri Ojasesta kuoriutui elämänkokemusten kypsentämä taiteilija: hän on kirjaston kahviossa lausumansa persoonallisen, hauskan, korkeatasoisuudellaan yllättävän, kolmivarttisen runokoosteensa tulkintakimaralla esiintyjänä astunut nyt lähtemättömästi lahtelaisten sydämiin ja seljättänyt meidät epäileväiset lausuntataiteen skeptikotkin. Niin vanha perinteinen riimitetty runo kuin tuoreempi kuvaileva teksti saivat Ojasesta eloisan tulkitsijan. Turhankin monentasoinen tekstiaineisto aina Aleksis Kiven Timon laulusta oravaiselle, Oiva Paloheimon Lampaanpolskan ja satiirisesti puhuttelevan vanhan tutun Prunkkalan kanttorin kautta Eino Leinon iki-ihanaan Nocturneen tai Unto Monosen Satumaahan ylsi esitystaidollisiin uustulkintohin. Uudemman kirjallisuuden Hotakais-teksit sekä huippuna Kaija Pispan Strutsi -runon riehakkaan vallaton esitys kruunasivat kokonaisuuden.

Kymmenet pikkurunot värittyivät esittäjän komean äänimateriaalin ja persoonallisen eläytymisen mukana nautinnollisiksi kuulla ja nähdä. Syystä voimme sanoa, että juuri näin esitettyinä runot muotoutuvat edukseen, jopa niinkin vakavat ajatukset kuin mitä Irja Askolan viisaat runosäkeet mummoiästä tekivät. Ojasen velikultamainen heittäytyminen koppasi meidät sylintäyteisesti seuraansa. Lasse Reijomaa tunnelmoi saksofonillaan pikkusooloin runosikermien lomassa.

 

Kuu paistoi varjolleni

1294686822_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pienimuotoinen musiikkiteatteriretki Kuu paistaa varjolleni vei meidät menneitten vuosikymmenten taa, parin musikaalin tuoksuun ja ennenkaikkea tuttuihin suomalaisten runoilijoitten tekstipoimintoihin, ikivihreitten melodioitten ja jopa upouusienkin sävellysten pariin, hentoisella punaisella langalla kuutamoisiin ajatuksiin johdattaen ja dramatisoiden, esiintyjinä Matti Hussi, Antti Akkanen sekä Matias Partanen -trio ja näyttelevinä solisteinaan hurmaava Jane Kääriäinen partnerinaan rennonveikeä Mikko Peltoniemi.

Kooste ei ollut hullumpi nautinto: leppoisan harmiton viihteellinen tuokio kelvokasta musisointia, näyttämöllistä tarinaa ja dialogia sopiva annos, ilmaisusävyltään ei enää niin tuore tuote, mutta kokonaismenoltaan sitäkin varmempi, laadukkaampi.

1294730581_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuutamomusiikkinen tunnelma ei voisi säteilevämmin tarttua lavalta katsomoon kuin mitä Jane Kääriäinen iskelmässä, Percy Wenrichin  Kerro kultainen kuu (suomalaiset sanat Reino Helismaan) tavoitti tulkinnallaan: ah mitä menneen ajan ajatonta aurinkoisuutta ja esittäjän vaivatonta lavasäteilyä tulkinta tulvillaan! George de Godzinskyn Kuunsäteiden laulu (sanat Usko Kemppi), Kaj Chydeniuksen kaunis Jos rakastat (sanat Matti Rossin) tai esityksen nimisävellys Matti Hussin loihtimin tunnistettavin hussirytmein ja melodioin - siinä vain luettelopätkä tunnelmallisimmista tulkinnoista.

1294686848_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Musiikillisen retken virkistäväksi loppuhenkäykseksi kohosi lauluduon Uuno Kailaan miltei puhkikuluneen lapsiaforistinen Taivaankansi on iso kelkkamäki lumenraikas tuore ja valoisa runotulkinta. Niin - ja orkesteri soitti sieluunkäyvän osaavasti, herkkäsävyisen kuutamorytmisellisesti mukana eläen. Kikka Nyrénin naivistiset maalaukset rakensivat onnistuneesti esityskokonaisuutta.

 1247113439_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Kirjastosunnuntai todisti sankalla lahtelaiskansoituksellaan kansansivistyksemme olevan vielä voimissaan ja arvostuksemme kirjaston palveluihin vankaksi. Ensi sunnuntaina saamme jälleen veromarkoillemme extrakatetta. Mennään ihmeessä ne kokemaan!

 http://kaupunginkirjasto.lahti.fi/