Lumikuningatar2023.jpg

Kuva esityksen kenraaliharjoituksesta

Näinä aikoina tämä 178 vuoden ikäinen H.C Andersenin satu elää nykyaikaa piirrosanimaatioina, uutuuselokuvina ja varsinkin meillä täällä pohjolassa spektaakkelisina jäätanssiesityksinä.

 

Lumikuningatar ja Gerda on H. C. Andersenin tarina lumihiutaleiden taikavoimasta. Saduissa tarinat tietenkin ajatellaan tapahtuvan vain saduissa, mutta niiden tarkoitus on ihan ihmismaailmaan suunnattu opetus - tässäkin sadussa - ystävyyden ja oikeudenmukaisuuden merkitys ihmisten kesken. Tämä monien ikäpolvien satulukemistojen tarina naapurusten Kain ja Gerdan ystävyydestä kantaa läpi maailmojen, hyvien ja pahojen taikavoimien. Gerda haluaa löytää ja pelastaa kadonneen ystävänsä Kain Lumikuningattaren vain pahaa tuottavasta vallasta. Tarinan edetessä Gerda kanssamme kohtaa monenlaisia hahmoja ja jo saduillekin aivan mahdottoman määrän esteitä päästäkseen ystävänsä luokse.

Tietenkin paha sadun Lumikuningatar ja varsinkin Gerda saivat jo aitoa jännitystä monenkymmenen esi- ja alakoululaisen täyttämässä katsojajoukossa. Taikavoiman ihmeellisyys leijaili Lahden Vaahterasalin atmosfäärissä, niin kuin hyvissä saduissa aina tapahtuu. Hienot, toimivat, silmin ja korvinkin aistittavat lavasterekvisiitat, ääni- ja valomaailma loivat aitoa teatteritunnelmaa. Teatterissa käynti normaalin päivärutiinin poikkeukseksi oli monelle katsojalle jo selvästi uusi kokemus ja talvisen lahtelaisen lasten kulttuuriviikon maailma monelle katsojalle aito kulttuurielämys.

Joukkokohtaukset tuntuivat jo eläviltä ja useimmat raikkaan luontevilta. Ylinnä kuitenkin jälleen tarkoin koreografioin suunniteltu, ohjattu ja harjoitettu esitykseen liittyvä tanssillinen ilmaisu loi esityksen kokonaisuuteen teatterillisen tason, josta leijui tunnelmaa, voimaa ja sadun lumoa. Timoteilaiset osoittivat taitavuutensa tässä yhteisnäyttelemisen vaikeassa lajissa kehollisena ja ajatuksellisena täydellisenä teoksena - jokainen esittäjä tuntui yksilönä löytäneen vapautuneen ja vaikuttavan joukkovoimaisen yhteisilmaisun, joka mittavana tanssikohtauksena loi lavalta katsomoon tarttuvaa upeaa unohtumatonta teatterimagiaa. Hienoa.

 

Tuo jokaisen esiintyjän henkilökohtainen roolityö taas on jatkuva, loppumaton opiskelun kohde, hahmotukset ei ammattinäyttelijälläkään rooleihinsa aina niin vain löydä. Ja luontuihan se satukin, vaikka kokonaisuuden kirkastamiseksi vielä voisi hioa jo valmiiden roolihahmojen puhetta vapautuneemmaksi, selkeämmäksi, joillakin kuuluvammaksi ja kahdenkeskisen dialogin harjoitteleminen teatterityössä vaatii sitkeyttä ja harjoitusta aina. Tämä teatteriryhmä on hyvässä vedossa - odotamme tulevia esityksiänne!

 

Sadun nimikyltti.jpeg

Timotein%20satub.jpg

 

Esityksen ovat valmistaneet Teatterikoulu Timotein 12-14-vuotiaiden ryhmä. Esityksen valmistaminen on osa teatteritaiteen perusopintoja ja opintojaksossa otetaan haltuun kokonainen roolityö esityksessä.


 

Arvio kirjoitettu Timotei-teatterikoulun esityksestä Lahden Vaahterasalissa 31.1.2023 klo 10.00 

www.timoteiteatteri.fi