Taiteeseen tutustuminen voi olla tarkoituksellista tai sattumanvaraista. Tarkoituksellinen taiteeseen perehtyminen ja kokeminen on huipussaan taidenäyttelyissä, joissa taidetta tulvii silmän ja tajunnan täydeltä. Näyttelystä ulos astuessaan kävijä usein summaa lopputuloksen – itse nykyisin joko hämilliseksi taiteen ymmärtämättömyydeksi tai lumoavaksi ihastukseksi. Vielä erilaisemmin ja rajatummin vaatimuksin suhtaudumme taiteeseen, jonka haluaisimme näkyvän joka päivä omassa kodissamme.
Kun viime viikonvaihteessa tutustuimme neljään erilaiseen näyttelyyn, ne kaikki olivat tarkoituksellisia: halusimme kokea uudestaan vanhojen 1900-luvun vaihteen suurten suomalaistaiteilijoiden monet tutut teokset, kylpeä Rafael Wardin mieltänostavien terapeuttisten värien yltäkylläisessä maailmassa, tutustua Tampereella Galleria Mältinrannassa pitkäaikaisen taiteilijatuttavamme uuteen luomisvaiheeseen ja viimeiseksi vielä ammentaa nuoren galleristitutun omaperäisestä taiteesta Lahdessa Galleria c/o Malskissa.
Ateneum
Rafael Wardi AURINGONKEHRÄ 1980 Kuva: Näyttelyn esitekuvastoa/Valtion taidemuseo
Ateneumin taide kaikkineen, myös kokemamme molemmat erikoisnäyttelyt, on perinteisen esteettistä, entisten hyvien aikojen maailmanluokan veistos- ja maalaustaidetta. Rafael Wardin persoonalliset, värikylläiset maalaukset useilta vuosikymmeniltä aina hänen verrattain tuoreisiin teatteri- ja oopperapuvustuksiinsa saakka ovat vastustamattoman omailmeistä todellisen värin, viivan ja rytmin mestarin lumoavaa taidetta. http://www.ateneum.fi/fi/rafael-wardi
Pekka Halonen Auringonlasku Tuusulanjärvellä 1902 Kuva: Näyttelyn esitekuvastoa/ Valtion taidemuseo
Tuusulanjärven taiteilijayhteisö (Pekka Halonen, Eero Järnefelt, Venny Soldan-Brofeldt kera Juhani Ahon ja Jean Sibeliuksen) oli aikanaan todellinen monitaiteellinen taideyhteisö, josta nyt luotu näyttely antaa kattavan kokonaiskuvan – ajatuksia avartavaa suomalaista taidehistoriaa. Näistä perinteisistä näyttelyistä kelpuuttaisimme jok´ikisen niiden monista kymmenistä teoksista, luonnoksista alkaen, omalle seinällemme – jos se vain olisi mahdollista. Niin harmoniseksi aika kultaa hyvän taiteen.http://www.ateneum.fi/fi/jarven-lumo
Mältinranta
Tampereen taiteiljaseuran ylläpitämän Galleria Mältinrannan näyttelyssä siirrymme suoraan tähän päivään – taidehistorian lehti kääntyy siellä lahtelaisittain ajantasaisen kiinnostavasti. Kolmen taiteilijan yhteisnäyttelyssä KOLMELTA Lahden maineikkaan Muotoiluinstituutin kolme pitkäaikaista opettajaa ovat jättämässä komeat, kantaaottavat tai verhotut jäähyväiset Lahdelle. Juuri nyt ja tulevaisuudessa pitkin Suomea ja kansainvälisillä muotoiluareenoilla näitä armoitettuja taideopettajia arvostavat ne sadat Muotoiluinstituutista valmistuneet maamme taiteilijat ja muotoilijat ja heidän kauttaan me tavalliset kansalaiset.
Kari Lohko KOLME VERTIKAALIA (akryyli, sekatekniikka) 2013
Kari Lohkon työt koin näyttelyn ajankohtaisimpina ja kantaaottavimpina. Lohko on taidemaalari, jonka kookkaissa maalauksista voi aistia taiteilijan oman elämän voimakkaita suruja ja iloja, mutta myös elämän suurten kysymysten koodattua, katsojalle avautumatonta symboliikkaa niistä tulvii katsojan aivotyöskentelyä stimoloivasti näyttelysalin täydeltä.
Matti Happonen sarjasta PUUN TIE n:o 1-8 (pronssi, puu, ruoste) 2013
Matti Happosen veistosmaiset työt kelpaisivat mihin tahansa suureen tilaan kuin silmää lepuuttavina, taiturillisen harmonisina suurina koruina. Happosen teoksissa rytmi ja levollisuus on niin herkäksi punnittua, että tuntuu kuin teokset antaisivat katsojalle uutta ilmaa mielikuvituksensa hengittää.
Mika Heinonen DREAMING WITH VINCENT (messinki, pahvi, öljyväri, 18 kr. lehtikulta) 2013
Mika Heinosen töistä aistii leikittelevän, Vincent van Goghin työinnosta latautuneen taiteilijan: hän taitaa erilaiset materiaalit ja niiden muotoilun, hänen materiaalilöytönsä ja pienoisveistoksensa suorastaan riemastuttavat neronleimauksillaan.http://tampereen-taiteilijaseura.fi/taidekeskus-maltinranta/
c/o Galleria Malski
Teemu Salonen UNICORNS DREAM (keramiikka, metalliputki, kitti,värjätty lakka, kultaspray, sähköosat) 2013
Lahden ydinkeskustassa, c/o Galleria Malskissa on esillä Muotoiluinstituutista mm. edelläkuvaamani kolmen opettajan opissa muotoilijaksi valmistuneen, palkitun Kesägalleria Ars Auttoisen toiminnasta jo usean kesän ajan vastanneen Teemu Salosen persoonallisia töitä.
Salosen tunnistettavassa, omaperäisessä muotoiluilmeessä luonnosta saadut aiheet toteutuvat metallin ja keramiikan sekä värien hurjina, yhä suuremmiksi muuttuneina veistoksina. Toteutukset toimivat usein myös tarve-esineinä kuten erilaisina valaisimina. Salosen todella äitelän kermakakkuisiksi luomat kitsch-toteutukset ihmetyttävät, ällistyttävät jopa ihastuttavat tyylikkäällä ylikuorrutuksellisuudellaan ja hänen tekninen osaamisensa keramiikan ja metallin yhdistämisessä tuntuu ihmeeltä.
Sergei Pietilä Kasvotutkielma Lahden Taideinstituutin yliopettaja Antti Salokanteleesta 2013
Kuin vastakohdaksi Salosen yksilöllisen voimakkaalle ilmaisulle Galleria c/o Malskin yhden seinän täyttävät Sergei Pietilän monetkymmenet hienot kasvotutkielmat piirroksina, karikatyyreinä ja pastellikuvina. Pietilä on Venäjällä taidekoulutuksensa saanut ja Lahden Taideinstituutissa pedagogiset opintonsa suorittanut taiteilija, jonka vahva piirustustaito palauttaa meidät perinteisen kuvataiteen maailmaan. ttp://www.comalski.fi/
Artikkelin eri näyttelyiden osoitteet ja näyttelyajat löytyvät näyttelystä kertovista linkeistä.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.