Myrsky%204.jpg

Tänä vuonna Lahden kansanopiston Teatterikoulutus II:n perinteiset teatterifestarit järjestyvät koronaturvallisesti pienimuotoisina. Teatteriopiskelijoiden lopputyöt saivat lauantaina 15.5. koulutuksen sisäisessä näytännössä ja sunnuntaina 16.5. esitykset pyörivät Lahden kansanopiston teatterilla ja Radiomäen yleisurheilukentällä.

Koronasuojauksen yleisömäärän esittäjät ja tuottajat olivat järjestäneet siten, että he kutsuivat mahdollisen yleisönsä henkilökohtaisesti nimeten paikalle. Sain kutsun pariin ja valitsin tietenkin harvinaisen ulkoilmaesityksen sunnuntaiksi 16.5. klo 12.00.

Lahden Radiomäen kenttä lienee teatterinäyttämötilana laajin Suomessa. Ruohopäällystetty jalkapallopelikenttä sekä 400 metrin tiilimurskaradat sitä kiertämässä ynnä monisatapäinen katsomo tuo jo ajatuksena suurta avartavuutta ja helpotusta pitkään paitsiossa olleelle teatteritaiteelle.

Vain kerran olin tätä ennen kokenut kulttuuritilaisuuden tässä samassa paikassa - 1950-luvulla, kun suuri Puna-armeijan kuoro orkestereineen, kansantanssiohjelmineen, ripaskoineen, balalaikkoineen ja tietenkin Kalinka-melodioineen vieraili Lahdessa ja Radiomäen kentällä, katsomo tupaten täynnä.

 

Mysky%20V1.jpg

Myrsky%202.jpg

 

Myrsky Virmavirran lopputyö ”100 metrin kevät”, esittäjänsä kirjoittama ja Emma Mattilan (Teak) ohjaama esitys, vaikutti ihanan raikkaalta ja toimivan liikkuvalta ajatteluverryttelyltä jokaiselle meistä. Miten näinä aikoina olemmekaan kuin haalistuneet, ihan kuin hiusten värikin olisi lähtenyt, keho haalistunut, ajatus harmaantunut ja supistunut kuin jonnekin maan väriin, elottomaan pohjaan. Esityksessä tarinan tähti treenasi sadan metrin juoksun onnistumisen kokonaissuoritusta, sen erilaisia harjoitteluvaiheita, tekniikoita ja kuin siinä sivussa ajatteli terapiakseen kaikkea viime vuoden ajan harmautta, tapahtumattomuutta, väliin meille yleisöllekin kysymyksenoloisia asioita heitellen.

 

Myrsy%203.jpg

Tuntui, että Myrsky Virmavirran esitysotteessa, kokonaiseläytyvässä työssä on juuri sitä oikeaa teatteritaiteilijan varmuutta, heittäytyvän uhrautuvaa fysiikkaa, luonnollisuutta ja mielenkiintoista yksilön ajatusten taistelua oman pään sisässä meille mielenkiintoisesti tarjottavana, viihdyttävästi seurattavana ja niin todentuntuna kuin vain kypsä, altis ja persoonallinen, ajatteleva taiteilija osaa.

 

Lis%C3%A4liite.jpg