Parahin lukijani. Olen koko vuoden ilmeisen pyörryksiin ja kyllästymiseen saakka liian usein viestinyt näillä Lahen uutisia -palstoilla teatteritaiteesta. Ehkä siksi, että se on ollut yksi elämäni elähdyttävimmistä sisällöistä aina 3-vuotiaaana tapahtuneesta ensiesiintymisestä alkaen.

 

Nykyisin teatterissa käyntini valikoituvat tarkoin. Olen kai kehittänyt tuommoisen uuden aistin haistaa mielenkiintoista teatteria eri puolilta Suomea ja yrittänyt rientää vain sitä kokemaan. Tosin runsaat sata teatterikäyntiä vuodessa ovat kovakalloiselle minälleni jo liiallista tarjontaa, määrällisesti puuduttavaa, mutta muutamin onnenkantamoisin vieläkin elämän riemua ja viisauksia antavaa nautintoa.

 

 

Tampereen Teatterikesä 2017

 

Tampereen%20Teatterikes%C3%A42017%20b.jp

 

Tampereen Teatterikesän koko viikon paripäiväisillä vuosittaisilla käynneillä on valintavaikeus ilmeinen: yli 300 esitystä valittavana on tuloksena onnenkaupan sattumaa. Silti tulee ahmituksi kertarysäytyksellä aina liikaa esityksiä nähtäväksi.

Teatterikesän 2017 suurinta antia oli yllättäen Turun hurmaava aikuisille tähdätty nukketeatteri Shakespearen Romeo ja Julia Aura of Puppets ja TEHDAS Teatterin tulkintana. Nukketeatteri astui suomalaiseen teatterikenttään uusin saappain ja tuoreesti tuossa valloittavassa esityksessä.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/08/julia-tanaan-sylissani

Muuten kovin suuria yllätyksiä, teatterinautintoja ei enempää ulkomaiset vierailut kuin valitut suomalaisesityksetkään tuoneet teatterinälkäisille. Ehkä yksi kokeiluonnistuminen sentään:

 

Fruits of Labor

Konsepti ja ohjaus Miet Warlop Muusikot ja esiintyjät Miet Warlop Joppe Tanghe Wietse Tanghe Tim Coenen Seppe Cosyns Avustajat Barbara Vackier Ian Gyselinck Sander Vos Puvustus Sofie Durnez Karolien Nuytens An Breugelmans Tekniikan johto Hugh Roche Kelly Äänitekniikka Saul Mombaerts Pieter-Jan Coppejans Valosuunnittelu Henri Emmanuel Doubli

Mikään ilmaisun alue ei tässä produktiossa ollut lukittuna. Esittäjät hehkuivat itse suurina ja monipuolisina taiteilijoina, ajatuksella, musikaalisuudella, visionäärisyydellä, rytmillä hehkuvina lavakarismaneroina. Tuloksen täydensi muutama täydellinen ehyyden tahallinen rikkominen, inhimillinen poistuminen tai ilmestyminen ilman motiivia tai erityistä tarvetta. Sellaiseen yltävät vain suuret taiteilijat, huimalla kokonaisideallaan.

 

Fruits%20of.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/08/suomalainen-teatteri-uinuu

 

Olisiko aika Teatterikesän kavuta ulos vuosikymmenten laitostumiskuoristaan ja todella ravistella teatteritaidetta. Tosin Juha Hurmeen Hullu ja monet suurten teattereiden menestysnäytelmät saivat Tampereella sopivan vierailutilan, mutta teatterifriikit olivat ne jo alkuperäisillä esityspaikkakunnilla käyneet ennen Teatterikesää kokemassa.

Tampereen teatterikesän idea vierailla Teatterikesän aikana teatteribussikyydityksin maamme kuvataidemekka Mäntässä ja varsinkin nyt talvella järjestää siellä teatterillisia pikku matineoita on sentään jotakin uuteen kuosiin pyrkimistä.

 

 

 

 

 

Lahti teatteritaiteen alkuvoimana?

 

Vuoden suomalaisteatteriksi nimeän pitkästä aikaa oman Lahden kaupunginteatterin. Se on löytänyt henkilökuntansa yhteisvoiman niin vaikuttavasti, että ylistävät sanat eivät riitä.

Teatterin taiteellisen johdon oivallinen pyrkimys luoda oman teatterikirjailijan kautta uutta suomalaisnäytelmää, koki sekin onnistuneen ensitulemisensa.

 

Lahden kaupunginteatterin Merkkipäivä on taiteellisesti ja tuotannollisesti tuloksellinen teatteriyhteistyö ja merkittävä aluevaltaus tämän päivän kokonaisvaltaiselle, uudistuvalle ja omaääniselle teatteritaiteelle sekä kunnianteko suomalaiselle näytelmäkirjallisuudelle.

 

Merkkip%C3%A4iv%C3%A42.jpg

MERKKIPÄIVÄ

KÄSIKIRJOITUS Taija Helminen  DRAMATURGIA Vesa Tapio Valo  OHJAUS Kaisa-Liisa Logrén KOREOGRAFIA Anna Maria Häkkinen  LAVASTUS JA PUKUSUUNNITTELU Tiina Hauta-aho
VALOSUUNNITTELU Jouni Nykopp    ÄÄNISUUNNITTELU JA MUSIIKKI Tatu Virtamo ROOLEISSA Aleksi Lavaste, Petriikka Pohjanheimo ja Taisto Reimaluoto TUOTANTO Lahden kaupunginteatteri &Teatteri 2.o / Uuden näytelmän ohjelma UNO     Kantaesitys 1.11.2017 Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/11/maailma-jossa-kaikille-on-paikka-ja-hyva-elama

 

 

Mutta ennen kaikkea teatterin vaativa Suuri Näyttämö on saanut ohjelmiston, josta voi olla mikä tahansa teatteri maailmassa ylpeä.

Jo kalenterivuoden avajaisiksi Suuri Näyttämö tulkitsi suomalaisen viihteen menneisyyttä luotaavan esityksen Harmony Sisters:

 

Harmony Sisters -näytelmä on musiikkiteatteria loistokkaimmillaan. Lahden esitys on draaman, ohjauksen ja ensemblensä suuria tunteita herättävä, illuusiota ja teatterilumoa sykkivä mestariteos.

Hamony%20sisters%20b.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/01/lahden-harmony-sisters

 

 

Vaikka vierastankin viihdettä, jolla teatterin katsojaluvut vertaillen punnitaan, ja koen viihteen vain välineeksi teatteritaiteen perimmäiselle tarkoitukselle, myönnän nyt, että Lahden Elvis-produktio tuntui musiikillisena viihteenä helpolta, harmittomalta nautittavalta, tarpeelliselta.

 

Elvi3.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/09/love-me-tender

 

 

Ennen kaikkea Lahden teatterin satsaus Väinö Linnan romaanitrilogiaan Täällä Pohjantähden alla on suomalaista teatteria vaikuttavimmillaan, moderneimmillaan, nautittavimmillaan, sisällöllisellä ja esityksellisellä valmiudellaan - omaleimaisuudellaan haltioittavan ajatteluttavaa teatteritaidetta. Koskaan ennen en ole nähnyt teatterin koko monikymmenistä henkilöstöä yhtä aikaa samaa esitystä tulkitsemassa niin hallitusti, elävästi ja rakastettavasti. Romaanin dramaturgia ja ohjaus ovat tämän esityskokonaisuuden syvin tunnelatauksellinen sielu. Tai enpä myöskään ennen ole kokenut teatterimusiikkia ja lavastusta sekä varsinkin liikekieltä niin taitavasti ja vastustamattomasti kokonaisuutta rakentavan.

 

Lahden kaupunginteatterin tulkinta Täällä Pohjantähden alla I kasvaa ehdottomuudessaan aatteiden esiinmarssiksi ja komeaksi kokonaistulkinnaksi. Eloisa, syvälle sydämiin tykyttävien tunteiden, väkevän sanoman viihdyttävän vauhdikas Kuu on torpparin aurinko tuikkii meitä riviensä väleistä valaisten. Historian todistamana totuutena esitys tuo luokkatietoisuuden ja työväenliikkeen tähän päivään elämäntarkoituksemme toisenlaiseksi vaihtoehdoksi.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/10/kuu-on-torpparin-aurinko

Kolmetuntinen teos Mäensyrjäkansan kärsimystie naulitsi yleisön seuraamaan tulkintaa niin tiiviisti, että esityksen päätyttyä liikuttunut seitsemänsataapäinen katsomo nousi kyynelsilmin seisaalleen ja antoi raivokkaan kunnioittavat ja pitkät suosionosoitukset maamme uljaalle, aatteita, työtä ja tuskaa täydelle menneisyydelle ja sitä tulkinneelle unohtumattoman hienolle esitykselle.

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/186/taalla_pohjantahden_alla_osa_2

 

Pohjantahti_ensemblea.jpg

Liisa_Loponen%2C_Tapani_Kalliomaki.jpg

 

 

 

Lahden kaupunginteatterin pienin sali, 80-paikkainen Aino-näyttämö on myös löytänyt käyttäjänsä ja yleisönsä. Sen perusteatterirepertuaareista poikkeava ohjelmisto on pääasiassa kaupungin pienten teatteriryhmien hallussa antanut lahtelaiselle teatterielämälle toisenlaista sävyä: Tuttua NYT-musiikkiteatterillista hauskaa tasokkaasti lahtelaisen teatteri- ja draamainstituutin kouluttamien taidokkaiden taiteilijoiden viihde-showta. Aikuisille tähdätty Nukketeatteri Niveltämö suorastaan kansainvälisesti merkittävällä aluevaltauksella kielettömällä historiateoksellaan, jossa musikaalinen näyttelijäkunta sävellyksineen on uudistanut lahtelaista ja suomalaista nukketeatteria raikkaan uudenoloiseksi ja ajatuksia herättäväksi teatterilajiksi..

 

Uusi%20musiikkiteat4.jpg

 

Nivelt%C3%A4m%C3%B6.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/02/musiikkiteatteri-nyt

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/11/niveltamon-raikkaan-musikaalinen-uutuus

 

 

 

Lahtelainen vapaa Teatteri Vanha Juko teki hienon perhedraaman kuluneena vuonna:

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/09/kaikki-isani-hotellit

sekä mukavan, turvallisen ja viihdyttävän lastenteatteriesityksen Ystävien Sporttipäivä, sopivin omatekstisin tarinoin ja musiikein, vierailevin ohjaajin. Havaintoni on, että teatterin vankka perushenkilöstö alkaa hiljalleen hajota parin näyttelijän esitysduoiksi. Onko tilanne jo hälyttävä koko teatterin olemassaololle?

Riittääkö Vanha Jukolle vain Lahdessa vierailevien teatteri- ja konserttiryhmien esiintymisareenana oleminen. Meille lahtelaisille ei riitä!

 

Kaikki%20is%C3%A4ni%20hotellit.jpg

 

Yt%C3%A4vien%20sporttip..jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/10/ystavien-sporttipaiva

 

 

 

 

Kesäteatterien luvattu Lahden seutu on yleisömäärästään päätellen edelleen suosionsa huipulla. Vasta muutaman kesän esityksiin puhjennut Lahden Uusi Kesäteatteri musikaalisuuttaan lukuunottamatta alkaa teksteissään jo polkea hieman liiankin varmoja ja tuttuja polkuja.

 

Hyv%C3%A4t%20siskot%20b.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/06/hyvat-siskot-2

 

 

Laajentuneen toimintansa kulminaatiopisteessä on myös Ainopuiston teatteri, jolle lahtelaista kotiseutuhistoriaa peilaavat esitykset ovat kunnioitettavan vankka ja onnistunut perusta ja näyttelijäjoukon vapaaehtoisuus ainutlaatuisen komea taiteellisen intuition tae. Ehkä Ainopuiston pari tämänvuotista viimeisintä produktiota (kutkuttava talviteatteri-idea Saiturin Jouluyö ja kesän Punaiset ruusukkeet ) olisivat vaatineet jo hieman pidemmälle pohditut draamatekstit.

 

Jepulis%20penjami2.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/12/viehattavan-tunnelmallista-talviteatteria

 

 

Kesäteattereista vain Pesäkallio on jaksanut kasvaa sisällöllisessä ja tulkinnallisessa valmiudessa entisten esityksiensä tasolle ja ylikin. Harvinaisen hauska ja todella omaperäinen Seitsemän Veljestä dramatisointi, uusine näyttämömusiikkiohjauksineen on Suomen itsenäisyysjuhlavuonna valtakunnallinen merkittävä kesäteatteriteko.

 

Seitsem%C3%A4n%20veljeksen%20suurennuske

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/07/seitseman-veljesta-1

 

 

 

Lastenteatterin, alle kouluikäisten kanssa iloisesti telmiskelevä Superteatteri vierailevine tuotantoineen on löytänyt uudet tilansa ja lapsiyleisönsä. Hyvä ja moni-ilmeinen teatteritarjonta on näin

lahtelaislapsille taattu..Lasten%20satanen.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/04/suomineito-lasten-silmin

 

 

 

Lahden kansanopiston teatterikoulutuksen uusin vuosikurssi 2017-18, 20 opiskelijan voimalla on näkemissäni ensimmäisissä produktioissaan sekä onnistunut (Dialogit) että epäonnistunut (Esitykselliset kannanotot): teatteria tekevälle ja ilmaisua etsivälle aina molemmat suotakoon onneksi ja opiksi. Kansanopiston maineikasta koulutusta heiluttavat nyt vaaralliset koulutuspuhurien  tuulet. Jätän lukijalle selattavaksi sen viime kevätkauden monet uljaat esitykset, jotka löytyvät Lahen uutisia -selatessa. Iskostan tilanteen alla olevaan linkkiin.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/05/lahden-teatterikoulutus-vaarassa

 

Valtakunnallisesti uudet vireät teatteriryhmät polveutuvat juuri Lahden kansanopistossa opiskelleista, siellä teatteritaiteelle täydellisesti vihkiytyneistä, taitavista ja monipuolisista lahjakkuuksista. Kesän aikana näin mm. Rintamateatterin, Rajasusi kollektiivin ja Ryhmäpaine-teatterin korkeatasoiset sytyttävän toimivat, kiertävät teatteriesitykset eri puolella Suomea. Ryhmäpaine-teatterin esityksen arvioin kesän lastenteatteritapaukseksi Suomessa.

 

Rintamteatterin%20kuvab.jpg

Valemorsiametb.jpg

Pnkkio%20%C3%B6.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/06/kotimaa

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/08/valemorsiamet-lapinlahden-lahteella-2

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/07/kesan-2017-lastenkulttuuritapaus

 

 

 

Valtakunnallinen on myös Meriteatteri. Sekin perustajiltaan ja keskeisiltä taiteilijoiltaan lähtenyt Lahdesta liikkeelle ja tekee nyt mereen liittyvillä näytelmillään omailmaisullista tunteikkaan musikaalista teatteriestetiikkaansa Naantalin takaisessa Rymättylän Röölän kalasatamassa. Vierailuesitykset ja ensi-illat pääkaupungissa, Lahdessakin Jukon lavalla sekä pienet kiertueet näiden merinäytelmien esityksinä ovat teatterin ohjelmistototeutusta Suomessa. Musiikillisesti vahvan ensemblen tekemä levy ohjelmistonsa näytelmien lauluvalinnoista sen sijaan tuntui melkoisen vaisulta ja epäonnistuneelta. Lahjaksi ostettuna sitä ei voinut tasonsa vuoksi kenellekään antaa. Vahinkoja sattuu tekijöillekin.

 

Meriteatter%20ia.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/10/maailman-meri

 

 

Lahtelaisisirkus

Koulutuskeskus Salpauksen sirkusartistit ovat jo maankuuluja. Heidän sirkustiloissaan keväinen vuotuinen Kukkofestivaali saattaa ihmisiä sirkuksen lumoavan maailman pariin sekä tuo yhteen sirkuksen eri sukupolvia. Lavalle pääsevät tulevien ammattilaisten lisäksi myös sirkusharrastajat ja alalla toimivat sirkustaiteilijat. Festivaaleilla nähtiin poikkitaiteellista sirkusta sekä koettiin ennennäkemättömiä ja henkeäsalpaavia hetkiä. Monipuolinen ohjelma tarjoaa jokaiselle perheenjäsenelle jotakin.

 

Sirkusakrobatia.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/03/sirkuksen-magiaa

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/05/lahden-oma-taitava-sirkus

 

 

 

Kohuttu ja odotettu Turun Veljekset

 

Teatteritaide ei ole helppo taiteen laji. Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna ns.varman päälle -aiheet, kuten Aleksis Kivi tai Väinö Linna ovat tietenkin valtoimenaan täyttäneet teatterikatsojien penkit ympäri Suomen.

Ehkä ennakkokohotuin Kivi-teos on Turun Seitsemän Veljeksen uustuleminen uudistettuun Turun kaupunginteatteriin. Ohjaaja Lauri Maijalan otteissa on aikaamme soveltuvaa dramatisointia, ajanmerkkien vaikuttavia rinnastuksia, mutta edeltäjälleen, lähes viidenkymmenenvuoden takaiselle holmbergiläiselle klassikkotulkinnalle se jää vain varjoiseksi kuvajaiseksi vaikuttavasta koko kansan teatteri-ihmeestä..

 

Seitsem%C3%A4n%20veljest%C3%A4%20a.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/12/turun-seitseman-veljesta-1

 

 

 

 

Suomen Kansallisteatteri

 

Helsinkiläisteattereista olen satsannut pääasiassa Suomen Kansallisteatterissa käynteihin. Kansallisteatterin yksi päätavoite, suomalainen uusi draama, on ihailtava pyrkimys. On silti tunnustettava, että päänäyttämömmekin näyttää teatteritaiteen rajat selkeästi: onnistutaan ja epäonnistutaan. Onnistuneista tulkinnoista muutama valinta.

Teatterin pienimmällä, Omapohja-näyttämöllä esitettiin kevätkaudella hieno ja tärkeä suomalaisteos äitiydestä. Marko Järvikallaksen Äidin rakkaus -näytelmän riipaisevassa, selkäpiitä kaivertavassa, harvinaisessa kolmiodraamassa sanoma ei enää ole teatteria. Semmoistahan elämämme tasan on. Näytelmän ajattelu tyrkkii meitä jokaista ensin mutkan takaa vinosti ulkoa tarkkailemaan ja viimein meidät tahtomattamme suoraan sisältä havahtumaan, tilittymään ja puhdistumaan. ROOLEISSA Eero Aho, Kristiina Halttu, Markus Järvenpää.

 

idn%20rakkaus%20b.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/03/aidin-rakkaus

 

Kansallisteatterin Suuren näyttämön syyskauden avajaisiksi Pirkko Saision Koivun ja tähden ajatuskokonaisuus, esityksen huumori, täysillä liekehtivä näyttelijätyö irrottavat meistä helposti hymyt ja naurut. Näyttämöfantasia itsenäisyytemme olemuksesta on ajatteluttavaa, viihdyttävää aikamme hyvää teatteria.

 

Koivu%20ja%20T%C3%A4hti%204.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/09/koivu-ja-tahti

 

Valitettavasti kokemieni esitysten tulos ei aina ole ollut pyrkimyksen tasoinen. Myös teatterin pienen näyttämön ilmanvaihto alkoi olla uusimisvaiheessaan, sillä hapensaanti jo parinkymmenen minuutin jälkeen tyrehtyi suuritehoisten valonheitinten lämmittäessä hengitettävän ilman suhteellisen matalan teatterisalin täyskatsomolliselta miltei sietämättömäksi.

 

Onnistunein kokonaisuus omalle kohdalleni suurella näyttämöllä osui harvinaisen teatterilajin - lastenmusikaalin - Tippukivitapaus. Sen onnistumisen takasi herttaisen hauska Laura Ruohosen luonnonsuojeluläheinen teksti ja ohjaus täydellisine rekvisiittoineen ja komeine mielikuvituksellisine skenografioineen sekä koko esittäjäjoukon ehdoton paneutuminen esitettäväänsä tehosteista, valoista tinkimättä bonuksena valloittava sirkustaso esityksen jännittävyyttä mielikuvitusmaailman korkeuksiin asti kurottamassa.

 

Tippukivitapaus%20%C3%A4.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/11/tippukivitapaus-loistotapaus

 

 

 

 

Teattericlownerian maailmanhuippua

 

Helsingissä pitää majapaikkaansa myös Red Nose Company.

Suomen teatteritaivaan tämänhetkistä täydellisintä viihdyttämisnautintoa - koko kansan lasten nuorten ja vanhojen viisasta ja opettavaista sydämestä lähtevää hymyä ja naurua - Red Nose Companyn Keisarin uudet vaatteet tulvii jokaisella tulkintasekunnillaan.

Pienelläkin suun, silmänlihaksen, päänkäännön, käden, jalan, kehon, yhteisilmaisun sadasosasekunnin ajoitusliikkeellä tämä verraton klovnikaksikko Mike ja Zin taikoo meidät jännittävän tarinan juoneen ja sen käänteille sydämestämme nauramaan.Yhtäaikaista lasten ja aikuisten oikeamielisyyden riemua niin osallistuvana, kommentoivana vuoroin kuiskauksen hiljaisuudeksi hiljentyneenä vuoroin valtoimenaan ääneen asiaan reagoivana en koskaan ennen ole kokenut.

Juoksuhaudantieb.jpg

Timo Ruuskanen (Zin) ja Tuukka Vasama (Mike)

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/11/naurun-sydamellisessa-syleilyssa

 

 

 

Viron teatteritaiteen monipuolisuus

 

Teatterikäynnit Viroon ovat jatkuneet. Niissä pari monologimaista teatteritulkintaa ovat palauttaneet uskon teatterin alkuperäisajatuksen teatterin keskeisimmästä tekijään, näyttelijään ja kirjallisuuteen – kiitos taitavien, ajattelevien nykykirjailijoiden ja näyttelijäkarismaattisten tulkitsijoiden.

 

DON%20juan%203.jpg

Muuta elämässä ei tarvita kuin intohimo - Don Juan pyrkii todistamaan. Teos on ylinnä Giorgio Madian harvinaisen omailmeistä, maailmanluokan taidetta kokonaisnäkemykseltään, koreografisilta kuvioiltaan, hurmaavilta ryhmittelyiltään, tarinansa tarkoilta ajoituksilta, punnituilta valaistusvariaatioilta. Kuva Tarton Vanemuine-teatterin baletista helmikuussa 2017.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/02/kulttuurimaan-don-juanin-pauloissa

.

Suomen teatteritaiteelle opiksi on virolaiskulttuurin voimalajit, ooppera ja baletti. Uusia oopperoita syntyy vuosittain runsaasti, samoin oopperan säveltäjiä. Ja mikä ihmeellisintä - maan parhaat runoilijat tekevät niihin hienot, toimivat libretot.

Baletin solistit ja koreografit ovat paitsi Viron huippuja, myös lähinaapureista Keski-Euroopan kulttuurimaista vierailevia baletin lumoavia taitureita. Molemmissa näissä taidelajeissa on aina lavalla täydet sinfoniaorkesterit musiikin takeena.

 

Vaikka virolainen teatteri haluaakin tulisesti kuoriutua uuden etsijäksi, monet kesäiset Rakveressa pidetyt Viron Baltoscandal-teatterifestivaaliviikon ohjelmista jäävät vielä vain kokeileviksi ideoiksi sammuen nopeasti.

Viron kesä opetti jälleen myös sen, että hyvää teatteria voi tehdä vuodesta toiseen kyllästymättä myös maan kulttuuria, kansakunnan historiaa sekä kansanperinnettä ammentaen. Siinä, missä meillä Aleksi Kivi Taaborinvuorineen alkaa olla jo kulunut teatterikäyntipaikka, Viron kansalliskirjailija A.H.Tammsaaren romaanit elävät vuodesta toiseen täysin katsomoin ympäri Eestin - maan menneisyyttä ylistäen.

 

Peremees.jpg

 

Myös maan teatterikäyntitavoissa on jotakin menneiden aikojen kulttuurista jäänyttä aitoutta ja perittyä kulttuurista vahvuutta. Kesäteatterissakin voi istua kuusisataapäinen katsojajoukko epämukavilla laudoista ja metallijaloista kootussa katsomossa kolme ja puolituntia pelkästään virolaiskirjailijan romaaniuutuutta draamallisessa, melkoisen puuduttavassa muodossa tiiviisti seuraten.

Ja mikä ihmeellisintä: liput esimerkiksi maan kesäteattereihin ovat jo aina toukokuun alussa koko kesäksi loppuunmyydyt!

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/08/viron-syleilyssa

 

 

Joudun rajaamaan lukuisat monologiesitykset, teatterilaulukonsertit ja useat teatterikokeilut katsauksestani näihin inventaariomaisiin huomioihin kuluneesta vuodesta. Mallusjoen iki-ihanan yhteisöllisesti esimerkillisen Viulunsoittajan Katolla haluan vielä mainita, samoin Lahden Lauantainäyttämön, joka on esityksellään palauttanut harrastamisen peruselementin, innostuksen, ja siitä säteilevän elävyyden esityksiin.

 

Kohta alkaa uusi teatterivuosi, uusin ohjelmin, uusin ideoin ja pyrkimyksin. Menneestä teatterivuodesta kiittäen ja uudelle suurta, loppumatonta mielikuvitusta lukijoilleni toivotellen!

 

Lis%C3%A4liite.jpg