Jukon%20uudet%20kasvot%202021.jpg

Esa-Matti Smolander, Suvi Blick, Annika Hartikka

 
Teatteri Vanha Juko saa riveihinsä kaksi uutta näyttelijää, kun mukaan astuvat juuri Teatterikorkeakoulusta valmistuvat Annika Hartikka ja Suvi Blick.

"Olen todella innoissani siitä, että Annika ja Suvi hyppäävät mukaan Jukon ensembleen. Tämä on Jukolle ja koko Lahden teatterielämälle ylipäätään ihan tosi iso asia, että saadaan kaksi tällaista nuorta ammattilaista kaupunkiin", iloitsee Jukon taiteellinen johtaja Esa-Matti Smolander.

Pöytyältä Varsinais-Suomesta kotoisin oleva Hartikka ja Akaalta Tampereen suunnalta tuleva Blick viimeistelevät parhaillaan Teatterikorkeakoulun opintojaan. Blick valmistautuu samalla myös Ryhmäteatterin Suomenlinnan kesäteatterin päärooliin Sofian maailma -näytelmässä. Jukoon ja jukolaisiin tutustuminen on myös täydessä vauhdissa. Kevääseen mahtuu mm. palavereita ja
valokuvaussessioita, kun teatteri valmistautuu jo syyskauteen.
 
Suvi Blickillä on kaupungistamme enemmänkin kokemusta Lahden kansanopistossa vietettyjen opiskeluvuosien ja Lahdesta löytyneen puolison kautta.
 

 

Kynä.jpg

Olen Suvi Blickin näyttelijälahjoja saanut kokea jo Lahden kansanopiston monissa vaikuttavissa esityksissä vuosina 2014-15.Tässä katkelma arviostani Misa Palanderin ohjaamasta Rikos ja Rangaistus -teoksesta, yhdestä elämäni vaikuttavimmista teatterikokemuksista. Katsojat pääsivät näytelmän esittäjien satunnaisesti valitsemina jokainen reiluksi puoleksi tunniksi kahden jonnekin suuren, vanhan Lahden kansanopiston asuinsoppeen, suljetun oven taakse, täysin kahden kesken esittäjän kanssa, minä näytelmän Rodjan (Suvi Rantasen, nyk.Blick) mukana:

...Kuin unen muistikuvana dostojevskilaisesta Rikoksen ja rangaistuksen pietarilaisesta kerrostalosta, sen ylimpään kerrokseen vieviä lähes loputtomia kierreportaita pitkin saavun talon kapean, pitkän käytävän monien ovien ohi perimmäiselle ovelle. Olemme taivaltaneet Rodjan tartuttua käteeni pitkin sokkeloista rakennusta ja sen porrastasanteita, kunnes juuri nyt pysähdymme Rodjan ovelle. Tänne, oman yksityisyytensä ovelle on Rodja minut tuonut, luottavaiseksi lähimmäiseksi arvioinut ensi kertaa katseemme kohdatessa ja raastanut minut, vanhan jo kompuroivan miehen, kädestä tiukasti kiinni pidellen nuo monta kerrosta tänne ylimpään talon vinttiin. Rodja tuntui ensi kosketukselta lähimmäiseltä, jonka seura on armoitettu onni. Hän alkaa kertoa ja purkaa koruttoman kauniisti, elävästi, elämänsä lämpimimpiä muistoja. Hänellä on selvästi kerrottavaa elämästään vaikka koko yöksi, pieni soitin käynnistyy musiikkiin. Rodja Raskolnikov saa minut pauloihinsa ja vie pian mukaansa elämän sykkeeseensä, pieniin suruihinsa ja selvästi vielä läsnä oleviin suuriin lapsen iloihinsa. Välillä hän tanssii vuoteellaan lapsen lailla pomppien, laulaakin itselleen ja minulle iloksi, vapauttavasti, välillä nostamme maljat hänen ja samalla meidän jokaisen mielikuvitusystävälle, parhaalle, aina tavoitettavissa olevalle kaverillemme...

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/12/aidin-oma-poika

 
 
Pinkkidd.jpg
Suvi Rantanen Pinokkiona teatteriryhmä Ristipaineen suomalaisen kesän 2017 hauskimmassa lastenteatteriesitylksessä Verlan tehdasmuseossa

"Lahti on mulle tuttu ja tärkeä paikka. Siksi tuntuukin ihanalta saada oma teatteripesäkolo juuri tästä kaupungista ja että se on juuri Juko, jonka kaikki esitykset kävin opistovuosinani katsomassa ja jonka meininkiä jo silloin kovasti fiilistelin. Mun lempipaikkoja Lahdessa ovat Jukon lisäksi kaupungin monet kirpputorit, Radiomäki sekä Mytäjäinen", kertoo Blick.

Ajatus teatterin tekemisen tavasta Jukossa miellyttää sekä Blickiä että Hartikkaa. Työn lisäksi Juko merkitsee näyttelijöille myös yhteisön osana olemista.

Ensimmäinen teatteriproduktio, jossa Blick ja Hartikka ovat Jukossa mukana, on tammikuussa 2022 ensi-iltansa saava, Hiihtoesitys-työnimellä kulkeva Esa-Matti Smolanderin ohjaus. Näyttämöllä Blickin ja Hartikan lisäksi ovat Maria Nissi ja Markus Karekallas. Hiihtoesityksen käsikirjoittaa Veikka Heinonen ja sen harjoitukset alkavat loppusyksyllä 2021.

"Suvi ja Annika ovat molemmat todella hienoja näyttelijöitä, taiteilijoita ja ihmisiä. Olemme työskennelleet yhdessä jo Teatterikorkeakoulussa ja on mahtavaa päästä jatkamaan hommia nyt myös koulun jälkeen ammatissa. Odotan innolla ensimmäistä yhteistä produktiota Jukossa", sanoo Smolander.
 
 
Lis%C3%A4liite.jpg