Rautatienkatu.jpg

Rautatienkatua 19.4.2017

Lahden kaupungissa eletään ajattelemattomasti jatkuvan uudistamisen huumassa. Mikä tahansa uudistukseksi nimetty kelpaa ilman mitään kritiikkiä ja välittämättä seurauksista. Vanha saa väistyä, vaikka se olisi halvempi, terveellisempi ja ihmisläheisempi, ympäristölle ja kaupungin ilmeelle ominaisempi ja houkuttelevampi. Tällainen uudistusmantra on nykyiselle Lahden kaupunginjohdolle ominaista kyseenalaisen vaarallista insinööriuudistusta, tarpeetonta ja kallista.

 

Parhaillaan Lahden keskustan arkkitehtuurille tyylikkäällä Rautatienkadulla tapahtuu koko sen arkkitehtuurin tuhoaminen. Vanhat, hyvät valotolpat lamppuineen revitään maasta ja tilalle rakennetaan todella typerä ja tyylitön katulamppuelementtien verkkosokkelo solmuisine johtoineen ja ledvalo-heijastimineen. Valaisinnäky hallitsee koko perinteisen vanhan kaupungin katukuvan ja pilaa keskustan arvokkaan, sympaattisen ilmeen.

 

Toinen tuho on jo tehty. Kuuluisa pientaloalue Pyhätön on uudelleen sähköistetty, uusin korkein valotolpin ja häikäisevin led-valoheittimin. Nyt pimeyttä ei ole. Lahti Energiasta kerrotaan, että ledvalot ovat niin edulliset, vähän virtaa vaativat, ettei niitä edes tarvitse puolitehoisiksi sammuttaa. Pyhättömän monissa kodeissa tarvitaankin nyt ikkunoissa pimennysverhot, että voidaan saada unta ja nukkua.

Pyh%C3%A4tt%C3%B6m%C3%A4n%20ledit.jpg

Pyhätön ledein valaistuna taivaalta nähtynä, oikealla Pitkäkatu

"Ihminen on luonut ympärilleen loputtoman keinovalon. Makuuhuoneeseen vuoteeseen paistava katuvalo on valosaastetta, joka voi haitata nukkumista. Se saattaa aiheuttaa ihmisille hormonimuutoksia. Jo vähäinen valoaltistus voi vähentää yöhormonina tunnetun melatoniinin tuotantoa.

Unirytmin ongelmat voivat aiheuttaa monia oireita ja sairauksia. Sisäinen kello menee sekaisin. Valosaasteen vaikutuksen on tutkimuksissa todistettu yhdistyvän joihinkin syöpiin kuten rintasyöpään ja eturauhassyöpään. Valosaaste aiheuttaa myös todistetusti liikalihavuutta.

Valosaasteen epäillään aiheuttavan myös näköongelmia. Valosaastetta on samaten se, ettemme kaupungin valojen takia näe enää tähtiä taivaalla. Kolme neljästä suomalaisesta ei enää voi nähdä asuinpaikaltaan Linnunrataa paljain silmin. Kaupunkien hohdevalo voi loistaa jopa satojen kilometrien päähän."


 

Valosaaste muokkaa luonnon ekosysteemejä ja uhkaa jo ihmisen terveyttä. Molempien ylläkuvattujen Lahden kaupunkikuvamuutosten seuraukset tulevat olemaan vakavat.

Paitsi että Rautatienkadun arkkitehtuuri ja kasvot pilaantuvat lopullisesti,  lahtelaiset ja kaupunkiympäristömme luonto sairastuvat monin tavoin liiallisesta keinovalosta. Lisäksi katuvalonheittimien ledvalaistuksen raaka sininen väri on epämiellyttävä ja kylmä.

Sekä Rautatienkatu että koko Pyhättömänmäki ovat malliesimerkkejä ajattelemattomasta uudistuksesta. Ympäristöministeriön laaja tutkimus valosaasteesta valmistui vuonna 2012 ja ministeriö on monin tavoin tiedottanut ja kampanjoinut sen haittavaikutuksista siitä lähtien. Näistä kahdesta valosaaste-esimerkistä päätellen Lahden kaupungin asianomaisille ympäristöasioista ja terveydestä vastaaville virkamiehille ja päättäjillemme valosaaste on täysin tuntematon saaste.

 

PS

Lahden pääkirjaston kirjahyllyjen reunoihin asennetut  led-valonauhat sokaisevat kirjoja etsivän asiakkaan: täysin tarpeetonta, silmiä kiusaavan ärsyttävää valosaastetta koko kirjaston täydeltä.

Lis%C3%A4liite.jpg