Lahti%20uusistuu.jpg

 

Lahden kaupungin internetsivut eli verkkosivut eli Lahti.fi ovat saaneet uusitut ilmeensä vuoden työn tuloksena, toukokuun 2016 alussa. Nyt jokainen lapsesta mummoon ja pappaan pystyy nopeasti asioimaan kaikessa, mitä hän kotikaupungissaan tarvitsee tai haluaa tehdä ja tietää.

 

Kevään Kaupunkilainen-lehdessä meille kerrottiin nimittäin selvästi, että sivusto on rakennettu SharePoint203-alustalla responsiivisesti ja palvelulähtöisesti - kaikkihan me nuo käsitteet hallitsemme ja nyt verkkosivujen tekemistavan näin selkeästi selitettynä ymmärrämme. Siispä sivu auki artikkelin alalaidan sinisellä linkkikomennolla Lahti.fi ja kokeilemaan.

 

 

Ajankohtaisin asia yllättää kaupunkilaisen

 

1.Avaan ensin sivun yläreunan otsikoista ensimmäisen AJANKOHTAISTA

- odotuksenani tietenkin Lahden kaikkein ajankohtaisimman asian tulevan esille. 

Nyt avautuukin jännityksekseni kolme alaotsikkoa, järjestyksessä

Kaupunginjohtajan blogi

Kuulutukset ja ilmoitukset          

Uutiset

Kun luulen asiat tuoreusjärjestyksessä verkkosivuille laadituiksi, avaan ensimmäiseksi sijoitetun eli 

Kaupunginjohtajan blogin:  totean sen kirjoitetuksi lähes kaksi viikkoa sitten. Tässäkö uudistettujen verkkosivujen ajankohtaisin asia kaupungissamme?

 

2.En hellitä. Löytyisikö tolkku jostakin muusta viidestä pääotsikosta. Yritänpä seuraavaksi tietenkin katsoa otsikosta

TIETOA LAHDESTA, jospa tuosta pääsenkin jyvälle olennaisesta kotikaupungistani. Hups!

Nyt avautuu jo tusina alaotsikoita.

Nappaan sormellani niistä otsikon

Kaupungin organisaatio ja taas avautuu alaotsikoita, nyt yksitoista. Innostun ihmettelemään niistä yhtä: sen nimi on

Lahden Servio.

Mikähän se mahtaa olla?

Nappaan tuosta otsikosta ja voi ihme: nyt avautuu komea kuva Eliel Saarisen piirtämän Lahden Kaupungintalon sisäportaista, joita nuori siivooja puhdistaa.

 

Lahden%20servio.jpg

Saman sivun alaosassa on vielä neljän kuvan sarja, joka esittelee Lahden Servion palvelut:

kuvasarjan alarivissä toisessa kuvassa sama siivooja puhdistaa tällä kertaa kaupungintalon kaupunginvaltuuston istuntosalia.

Lahden%20servio%202.jpg

Ei tunnu tämäkään kuva kovin ajantasaiselta, sillä Lahden nykyinen kaupunginvaltuusto ei edes mahdu valtuustosaliimme eikä siis voi kaupungintaloamme käyttää, vaan kokoontuu Sibeliustalossa, toisella puolen kaupungin keskustaa, Niemen kaupunginosassa. Viereisessä kuvassa taas vahtimestari pitää auton ovea kaupunginjohtajaa varten avoinna.


 

Nyt alkaa jo vereni  hieman lämmetä  Näin sisäriittoinenko kaupunkimme on, vain yhden henkilön eli kaupunginjohtajan karriääriä mielistelevä ja esittelevä organisaatio? Vain  hänen työtänsä ja asemaansa, hänen työpisteensä siisteydestä ja häntä palvelevasta automatkustelunsa kertovat asiatko ovat Lahti.fi:n mielestä tärkeimpiä asioita meille kapunkilaisille kerrottaviksi?

 

3. Äkkään vielä Lahden Servion lisäksi toisen, tutumman otsikon tuosta tusinasta: Kaupungin johtoryhmä.

Siitä avautuu ensin teksti

" Kaupunginjohtajan tukena toimii johtoryhmä, jonka jäsenet kaupunginjohtaja valitsee"

Lahti%20uusistuu%202.jpg

 

Lauseen alla komeilee iso kaupunginjohtajamme kuva ja taas yksitoista alaotsikkoriviä, joihin on painettu 11 henkilön nimeä virka-asemineen. Kokeilen vielä kaupunginjohtajan nimen vieressä oleva pieniä palloja: niistä avautuu kaupungin kuuden virkamiehen kuva ja yksi niistä on Mika Mäkisen kuva, jota ei koko johtoryhmässä ole edes lueteltu. Siis onko tämä Mäkinen kuvineen väärän otsikon alla. Ei tunnu Lahti fi:ssä laadittu tieto tältäkään osin uskottavalta! 

 

Nyt taitaa lukijan ja minun sietokyvyt olla täydet tuosta kaupunginjohtajaa mielistelevästä ilmeisesti jokaisen Lahti.fi:n osion sisäpiirisyydestä. Muistan, että kun pari vuotta aikaisemmin teimme Lahen uutisia -jutun nimellä Kaupunginjohtajan piinapenkki yhdessä lukijoiden kanssa, heidän lähettämiinsä kysymyksiin kaupunginjohtaja vastasi.

Kaupungin oma kehittämishenkilöstö on hyvin suppea, pari-kolme henkilöä määrittelystä riippuen. Kysymykseen roolistani tämäntyyppisten tehtävien täytössä voin todeta, että en ole missään vaiheessa palkannut kaupungin palvelukseen yhtään henkilöä.” 

 

Hieman siis ällöttää tämän uusittujen verkkosivujen eli Lahti.fi:n tendenssi, jossa monin osin selvästi mielistellään kaupunginjohtajaa kaikkien asioiden pokkuroinnin kohteena jopa ajankohtaisten asioiden järjestyksessä ensimmäisenä viestittäjänä. Eikö kaupunkilaisiin ja heidän jokapäiväiseen  elämäänsä liittyvät asiat ja kysymykset pitäisi olla ensin Lahti.fi:ssä esillä? Ketä varten Lahti.fi on tehty ja tällaiseksi uudistettu?

 

 

Vielä yritän noudattaa Lahti.fi:n kehoitusta kokeilemalla lopuksi nettisivujen pääsivun kehoitus-hakua:

Haulla voit etsiä sisältöjä, toimipaikkoja tai henkilöitä.

Kun tunnen Lahden kouluolot perinjuurin, nappaan ensin

Toimialat ja sitten kirjoitan hakuun

Lahden lukiot. Mitä saan?

 

Saan seuraavat hakutulokset:

Kannaksen lukio

Kannaksen lukion keittiö

Nastopolin lukio

Tiirismaan lukio

Tiirismaan lukion keittiö

 

Siis Lahden lukioita on verkkosivujemme eli Lahti.fi:n tietojen mukaan vain kolme, joista kahdella on oma keittiö. Missä on yksi, ehkä merkittävin - Lahden lyseon lukio?

Kun en tunne enää kaikkien koulujen rehtoreita, niin tuntemistani rehtoreista kokeilen vielä painamalla otsikkoa

henkilöitä

ja kirjoitan henkilöhakuun

Tero Matkaniemi.

 

Hakuuni vastataan:

Tero Matkaniemi, lukion rehtori, ja hänen sähköpostiosoitteensa ja puhelinnumeronsa.

Eipä kerrota, minkä lukion rehtori hän on! Onneksi tiedän.

 

 

Lahti on uudistanut verkkosivunsa täysin kelvottomiksi. Niiden käyttäminen asia- ja henkilöhakuun ei onnistu edes asiantuntijalta saati tavalliselta kaupunkilaiselta. Henkilöhaussa hakijan pitää tietää henkilön nimi, ennen kuin saa vastauksen, joka sekin on hyvn puutteellinen. 

Kun kaupunkimme verkkosivujen uudistus tuli maksamaan pelkkinä ulkopuolisten palkkauksina 300000 euroa, kun sitä on ollut laatimassa Lahden kaupungin tietohallinnon, viestintäpalvelujen ja Lahden Tietotekniikan (50 hengen suuruinen) henkilöstö kuukausipalkkoineen vuoden ajan, yhteistyökumppaninaan Innofactor Oy ja laadunvarmistuksessa IITC Oy, voi vain ihmetellä, mihin kaikkeen pilalliseen ja toimimattomaan kerta toisensa jälkeen päädytään juuri Lahdessa.

On katastrofaalista kaupunkimme jatkuvat, yhteiseksi hyväksi tarkoitetttujen palvelujen epäonnistumiset. Verkkosivujen tekniikasta, jolla verkkosivut tehtiin, eivät kaupungin virkailijat tunnu tietävän mitään osatakseen laittaa omat tietonsa verkkosivuille. Mukana olevat kallispalkkaiset asiantuntijat (tuon 300000 euroa tuhlanneet yritykset) taas eivät selvästikään tunne lainkaan kaupungin organisaatiota eli koko verkkosivujen sisällön ideaa. Näin syntyi Lahteen jälleen yksi kallis, epäonnistunut  ja toimimaton palvelukokonaisuus.  

 

Parahin lukijani, ole hyvä ja kokeile Lahti fi:n toimivuutta sekä kerro kokemuksesi! 

 

Lahti.fi