<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Käynti taas kerran tunnin matkan päässä Lahdestamme - Hämeenlinnassa - on kulttuurinen mielialakohennus.

1570814.jpg

 

1570818.jpg

Mikkelin Viihdelaulajat vuorossa: Ultra Bran Minä suojelen sinua kaikelta hyppelyttää ja lämmittää kuulijoita

 

Hämeenlinnan torilla, puoliltapäivin sunnuntaina 18.5.2008 viiden asteen lämmössä suomalaiset viihdekuorot esiintyivät hämeenlinnalaisille. Paripäiväinen tapahtuma oli koonnut ympäri Suomen alan kuoroja yhteiskonserttiin. Hyinen sää ei ollut tapahtumalle armollinen, mutta laulujen tulkinnat vastapainoksi lämmittäviä ja sytyttäviä.

 

 

Naapurikaupungit eri taiteen planeetoilta 

 

 734475.jpg

Hämeenlinnan taidemuseo

 

1570569.jpg

Hämeenlinnan taidemuseon uusi osa on kaunis, tilava ja toimiva näyttelytila

 

Hämeenlinnan taidemuseon näyttelytilat ja omat pysyvät kokoelmat ovat maailmanlaajuisestikin suurta taideherkkua.

 

Henna ja Pertti Niemistön kaltaisia liikeihmismesenaattien aikaansaannoksia löytyy vain kulttuurikaupungeista: Niemistöjen nykytaiteen kokoelmat sekä jatkuvasti vaihtuvat nykytaiteen (parhaillaan Vexi Salmen keräämän taiteen) näyttelyt ja upeat tilat Hämeenlinnassa taitavat olla maassamme harvinaisuutta.

 

Kyllä Lahdessammekin olisi teoksia kansalle näyttää, vaan ei ole näyttelytiloja niiden ripustamiseksi.

Lahden liike-elämä ei paljonkaan taiteista välitä. Oma taidemuseomme ja sen tilat ovat tunnetusti yhdet Suomen ala-arvoisimmat. Eikä Taidepanimommekaan tunnu edistyvän, pikemminkin kuihtuvan ja supistuvan. Miljoonatuloisia liike-elämäsukuja Lahdessa kyllä riittää, muttei heiltä euroja taiteelle heru.

 

 

Vuosisatojemme naistaide kunniaan

 

Kahden kuvataidekokemuksen poikkeukselliset naistaiteilijat antoivat aivomaailmaan jälleen kerran erilaista ajateltavaa ja pohdittavaa.

 

 

 

Dora Wahlroos (1870-1947)

Hämeenlinnan taidemuseo 9.5 -14.9.2008

 1570319.jpg

Omakuva vuodelta 1943

 

Dora Wahlroos ja hänen mestarilliset työnsä ovat yllättävän tuntemattomia suomalaisille. Hän on yksi harvoista merkittävistä naistaiteilijoistamme - naiskuvaajanakin leimattu, joka jo 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä alkaneen koko taitelijauransa eli taiteellaan: valtaosa hänen töistään löysi paikkansa yksityiskodeissa. Hän oli myös poikkeuksellisesti elinaikanaan tunnustettu taiteilija, jolla oli oma ateljeensakin yli kahdenkymmen vuoden ajan Pariisissa. Dora Wahlroosin elämäkertatiedoista - joistakin teoksista samoin -vyöryy päällimmäisiksi oman yksityiselämän voimakkaat onnen ja onnettomuuden ihmissuhdekokemukset. Lukuisia opintomatkoja vuosisadan vaihteen Ranskan ja Italian kuvataidekeskuksiin sekä valtavan tuotteliasta ja pitkää luomiskautta voi vain hämmästellä. Hämeenlinnan taidemuseossa on esillä satakunta hänen taiturimaista maalaustaan viidenkymmenen vuoden ajalta, näyttely on koottu yhteistyössä Turun taidemuseon kanssa.

 

Tämä kultakauden (Halonen/Edelfelt ym) ranskalaisen naturalismin ja ulkoilmamaalauksen vaikutteet saanut taiteilija on hienostuneen monipuolinen, hienovireinen todellisuuden kuvaaja. Pienet elämänarjen tuokiokuvat sekä taidokkaat henkilö- ja muotokuvat ihastuttavat kokijan: hiusten muodot, silmien katse, ihon ja käsien kosketus – miltei kaikki ihmiskehoon ja elävään luontoon liittyvä on katsojalle poikkeuksellisen taitavasti tulkittua naturalismia. Kantaa ottavaa naisena olemisen oikeutusta julistavat useat sensuellit alastonkuvat sekä esimerkiksi savuketta polttava omakuva 1890-luvun lopulta.

 

 

1570853.jpg

Pesusaavin ääressä 1892 *

 

  1570339.jpg

Innoitus, omakuva vuodelta 1895 *

 

1570335.jpg

Pojan muotokuva 1904 *

 ( * = Turun taidemuseon kokoelmista / valokuvat Hämeenlinnan museon lehdistötiedotteesta)

 

Dora Wahlroosin aikaiset yhteiskunnalliset arvostukset vasta heräävine naisasialiikkeineen eivät olleet suopeita taitavalle naistaiteilijalle: kansallinen kuvataidemahti oli pedattu ja yksinoikeutettu vielä pitkään miestaiteilijoillemme. Nyt esillä oleva Dora Wahlroosin elämäntyönäyttely korjaa merkittävästi tämän suomalaisen taidehistoriakirjoituksen vinoutuman.

Yksi vuosisatamme alun hienoimmista näyttelyistä!

 

www.hameenlinna.fi/taidemuseo

 

 

 


Seija Kouri  (1930-)

Taidegalleria Ripustus, Hämeenlinna 13.5. -1.6.2008

 

1570322.jpg

Seija Kouri 18.5.2008


Pitkän (biologian opettajan) työuran jälkeen ihminen voi aloittaa uuden, perusteellisesti toisenlaisen elämänvaiheen. Kuvataideopinnot kansalaisopistossa 1996 olivat alku, kuvataiteen perusopinnot sekä monet taideopiskelumatkat Italiaan ja useat yhteisnäyttelyt ovat jo takana. Ripustuksen näyttely on taiteilijan kolmas yksityisnäyttely. Seuraava on jo tämän kesän elokuussa Hauhon Hovinkartanossa.

 

 1570356.jpg

Öinen kulkija kiehtoo valo- ja väritunnelmillaan

 

1570334.jpg

Talviaamu Vanajalla ankkuroituu hämeenlinnalaiseen maisemaan

 

Seija Kourin kuvataiteilijanainen on siis vasta kahdentoistavuoden ikäinen, herkkä, lapsellinenkin, mutta avoin elämän tulkitsija.

Taiteilija on oivaltava näkijä koetun elämän mielikuvissaan ja luonnon havainnoinnissaan. Hänen teoksistaan voi aistia monikerroksiset  sielun syvyyksien omakohtaiset tunnelmat.

Luonnon ihmeelliset, nopeasti vaihtuvat värit ja varjostukset saavat taiteilijan hienosävyisen ja unenomaisen jäljittelemättömän tulkinnan.

 

www.ripustus.fi