Lukiodiplomi%202021.jpg

Lahtelaisen taiteen taatusti tavoiteltavin, piilotetuin, vaarallispääsyisin, liikuntarajoitteisille täysin esteellinen, mutta anniltaan harvinaisen rikas taidenäyttely on kokemisen arvoinen elämys. Meidän kahden pitkään etsiessä ja viimein löytäessä täysin jäisen, laajan Takojankatu 5:n pihan ja sen portilla pienen ilmoituksen näyttelystä pohdimme uskallusta mennä askeltakaan tuolle jäähyhmäiselle, liukkaudessaan pääkalloisen tappavalta näyttävälle pihalle. Uskaltauduimme kuitenkin, sillä pihan perän lastaussillalla oli elävä henkilö, joka muutti kysymyksemme näyttelyn olemassaolosta todeksi sekä osoitti näyttelyyn johtavan oven ja vielä senkin, että art-tilaan, talon neljänteen kerrokseen kulkeva hissi oli lukossa.

Kun sinänsä askeltamispinnaltaan turvallisia, vahvan kaiteen reunustamia portaita raahauduimme neljä kerrosta maanpinnasta ylös, kokemus oli kuitenkin vaivan väärti. Lahden kaupungin lukioiden (Kannaksen lukio, Lahden Lyseo, Tiirismaan lukio) diplomitöiden näyttely, kolmenkymmenen kuvataidetta lukiossa opiskelleen työt olivat mitä upeimmin esillä hienossa, luonnonvalon valaisemassa avarassa, kaupunkimme tämän hetken laatuisimmassa, suurimmassa ateljeetilassa hyvin ripustettuina ja tekijöitään edustaen. Tämän vuoden 2021 aiheita olivat mm. abstrakti, suoja, mielenosoitus, kädet. Näyttelyn nuoruuden tuoma taiteilijan oma,  inhimillinen voimalataus, ajatusten tuoreus ja kuvallinen taso on korkeaa luokkaa.

Sopenkorpi%203.jpg

Sini Kallioniemi:  SUOJAPAIKKA 

Akryylimaalaus 

"Kuvaan työssäni ötököitä, joita pidetään yleensä ällöttävinä tai jopa pelottavina. Halusin luoda niistä miellyttävämmän kuvan. Ne ovat ihmiseen verrattuna todella pieniä ja avuttomia. Eivätkä ne pysty itse suojautumaan esimerkiksi ilmastonmuutokselta vaan ne tarvitsevat apua."

 

Sopenkorpi%202.jpg

Edit Kaukolahti:  GLOOMHAM

Paperimassa. muovipleksi, akryylivärit

"Työ on tehty sekatekniikalla vaneripohjalle. Inspiraatio teokseeni lähti ihmisten toisiinsa kohdistuvasta väkivallasta suurkaupunkien lähiöissä. Näistä itselleni tutuin, vastaava kaupunki on Lontoo, jonka pienempiin kaupunginosiin olen päässyt tutustumaan useaan otteeseen. Köyhyydestä aiheutuva huumekauppa ja muu rikollisuus ajaa nuoria aikuisia umpikujaan, jossa kiinnijäämisen tai jopa oman hengen menettämisen pelko määrittää toiminnan. Päivittäiset uutiset puukotuksista ja muista vihateoista näillä alueilla sai minut ajattelemaan paikallisia ihmisiä, joille kyseinen on arkipäivää. Heille suoja kaduilta on oma koti, joka usein sijaitseekin teokseni stereotyyppistä kerrostaloa vastaavissa rakennuksissa. Nimi "Gloomham" tulee sanasta gloom (suom. synkeys, hämy) ja päätteestä -ham, joka on yhtäläisyytenä erittäin tyypillinen Lontoon kaupunginosien nimissä."

 

 

Jokaisen näyttelytyön yhteydessä on tekijän luonnehdinta työnsä tarkoituksesta, vaikka se ilman sitäkin on jo vaikuttava, ajatuksen ja taide-ilmaisun persoonallinen puhutteleva toteutus.

Syksyisten taidenäyttelyiden sisällöltään ja puitteiltaan tasokkaimman ja virkistävimmän tunsin kokeneeni tämän Takojankatu 5, sen HQ Gallerian taideannin mukana.

Harvinaisuudeksi taidekokemuksen teki myös se, että nyt viikon aukiolon aikana kävijäkirjaan oli ilmestynyt ainoastaan kolme nimeä ennen meitä. Näyttely on vielä avoinna 22. joulukuuta asti arkisin klo 8-16.

 

Lisää kuvataiteen lukiodiplomista:

https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/kuvataiteen_lukiodiplomi_21-22.pdf

 

Lis%C3%A4liite.jpg