Vanhojen päivä on lukion toiseksi viimeisen vuoden oppilaiden juhlapäivä. Päivää vietetään penkinpainajaispäivän jälkeen sen kunniaksi, että viettäjät itse ovat nyt koulun vanhimmat oppilaat, kun abiturientit ovat lähteneet ja jättäneet koulun.

 

 Vanhojen%20p%C3%A4iv%C3%A4t%20t-norssi%2  Vanhojen%20p%C3%A4iv%C3%A4t%20T-norssi%2

Helsingin Tyttönormaalilyseon  vuoden 1960 Vanhojen päivän pukeutumiskuvia perheemme omasta valokuva-albumista

 

Vanhojen päivänä oli ennen tapana pukeutua vanhahtavaan tyyliin.

 

Vanhan koulujärjestelmän aikana oli useissa kaupungeissa vielä tyttö- ja poikakouluja – Lahdessa vuonna 1908 perustettu Lahden Suomalainen Tyttökoulu muuttui vasta 1970 Tiirismaan Yhteiskouluksi, jolloin pojat saivat mahdollisuuden päästä yhdessä tyttöjen kanssa Vanhojen päivää viettämään.

 

Suomessa koulujen opetussuunnitelmissa 1970- ja 1980-luvun vaihteessa vanhat tanssit saivat vahvan aseman ja ovat siitä lähtien olleet jokavuotinen lukioiden Vanhojen päivän tanssiaisperinne.

 

Tiirismaan%20vanhat%20bc.jpg

Tiirismaan lukion vanhojen tanssit 7.2. 2020

 

Alkujaan pukukoodia ei mielletty niin tiukaksi, vaan vanha tyyli oli tärkein - tytöille vanhat suvun pukukalleudet, vinteistä, aitoista tai tädeiltä lainattu ja pojille tummat puvut, jostakin löytynyt tai lainattu frakki.

 

Nykyään tytöt usein ostavat tai vuokraavat uusia tanssiaispukuja tai löytävät ihania kierrätysasuja – tyyli näytti eilen samaistuneen merentakaiseen amerikkalaiseen perinteeseen.

 

Tipalan%20tanssit%201d.jpg

Tiirismaan lukion vanhojen tanssit 2020

 

Tiirismaan lukion perinteisiin on jo pitkään kuulunut myös harjoiteltujen tanssien useampi esitys, ensimmäinen tanssiesitys keskipäivän aikaan koulun muille oppilaille jai yhteisesitys suurelle yleisölle ja päivän viimeisin alkuillasta vanhempia ja muita tuttavia varten.

 

Tiirismaan lukion omat Vanhojen päivän tanssit ovat kaupungin komeimmat, sillä niissä soittaa perinteisesti oma suuri, lukion oman kapellimestarin johtama täydellinen viihdeorkesteri koko tanssimusiikin - poloneesit, cicapoot, wienervalssit sekä tangot ainakin tunnistin illan perinteisinä tansseina ja uljaina toteutuksina.

Tiirismaan lukion nimikkotanssi, koulun entisten opettajien -  Paavo Kiisken säveltämä ja Ulla Syrjävaaran koreografioima valssi - nähtiin sekin hienona vuosittaisena perinteenä.

 

Lis%C3%A4liite.jpg