sunnuntai, 18. lokakuu 2020

Galleria Uusi Kipinän yllätykselliset vieraat

Galleria Uusi Kipinä esittelee neljä täysin eri tekniikoin ja ilmaisunäkemyksin työskentelevää taiteilijaa.

14.10.-1.11.2020

Kipin%C3%A4%20lokakuu%2020%20a.jpg

Tulemme näyttelytilaan flunssan ja surun kyynelten apulaitteiden, nenäliinojen kattamin teoksin - mobiileissa, seinäinstallaatiossa, vedessä ja siihen ripoteltavassa suolassa saamme täyskattauksen nenäliiinan käytöstämme. Saara Kumpulaisen ITKE POIS -teema on yhtä aikaa huvittava, materiaalinsa keveydessä lohduttavan valoisa, mutta perusajatuksessaan sittenkin myös kyynelmakuisen pikkusuolainen ja surullinen. Tunteet nousevat nenäliinojen runsaudessa kuin pakosta esiin, salaa muistista kirpoaa flunssakokemuksemme, surutilaisuutemme ja koko elämämme jatkuva nenäliinatarpeemme. Varjoheijastusleikkinä nenäliina vahvistuu vielä vuorenpaksuiseksi heijasteeksi, aina läsnä olevaksi välttämättömyydeksi.

 

 

Kipin%C3%A4%20lokakuu%2020%20b.jpg

Eeva-Kaisa Takalan teokset kattavat näyttelytilan seinät kuin vyönä, kymmeninä samankokoisina pieninä maalauksina ja viestivät tekijän kokemuksista nähdä ja kertoa näkemistään niin asuinseudun kuin maailman äärissä koetuista tunnelatauksista tai pienistäkin hetkistä silmänräpäyksessä nuo elämykset ikuistaen. Taiteilija kertoo teostensa olevan lausuntaa – mikäpä siinä, lausujana nyt ensi kertaa saan tämänkin määritteen kokea pelkästään visuaalisena taiteena lausunnalle, kaunopuheelle, joka oli lausunnan ensimmäisiä nimityksiä. Takalan teoksissa kuvakieli viittaa tunnelmien voimakkaisiin kokemuksiin ja teoksia yhdistää eräänlainen himmennetty, patinoitu unenomainen epätarkkuus, moniselitteinen kaunis hauraus.

 

 

Kipin%C3%A4%20lokaakiuu%2020%20c.jpg

Teosten tilasommittelu ja varsinkin väri ovat Tytti Heikkilän töissä vahvana, voimakkaana, hallitsevana ja keskeisenä kertomaan omista ilmaisukokeilukokemuksista - lisäämään teoksiin tarkoituksella laajennettu, poikkeuksellisen estoton, kontrastinen väriskaala ja inspiraatiomainen, taitelijan itsensäkin yllättämä värikerroksellinen sommitelma – värit suorastaan leiskuvat huoneen ja silmiemme täydeltä.

 

 

 

Kipin%C3%A4%20lokaa%20d.jpg

Liisa Tarleena Öhmanin töissä on yhtäaikaista tekniikan ideointia ja sen nykyaikaista videotekniikan onnenkantamoista. Hänen pienet keraamisesti valetut taulunkehyksensä ovat kiinnostavan moni-ilmeisiä ja puhuttelevia sinänsä. Niissä usein tapahtuva videoitse tuotettu toiminta ja elävä elämä on kekseliästä, joskus vakavaa, joskus ihan hauskan leikkisää. Puhutteleva videoinstallaatio karttuvin sydänleimoin ja niillä peittyvistä elävistä kasvoista jää yhdeksi näyttelyn hienoimmista, puhuttelevista, yleistajuisimmista oivalluksista.

 

http://galleriauusikipina.net/category/nayttelyt/

 

Lis%C3%A4liite.jpg

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...
  • Kommentoi

    Kommentointi avautuu jokaisen artikkelin alla olevasta puhekuplakuviosta.
    Toivon runsaasti kommentteja vuodatuksiini. Kirjoittajan on liitettävä kommenttiin toimiva sähköpostiosoitteensa mahdollista yhteydenottoa varten (sähköpostiosoitetta ei julkaista). Näin taataan sananvapauslain 4. pykälän vastuukysymykset kommentin sisällöstä sekä kirjoittajan lähdesuoja.

    Toimituksen sähköposti: lahenuutisia[at]luukku.com