Ronja%20esitys.jpg

Teatteri Vanha Jukon Ronja Ryövärintytär on jälleen lahtelaisten esitysareenoiden ja näyttämökoulutuksen taiteellinen voitto - kukkuroittain tulvillaan aikuisille kasvatusfilosofiaa, elämän voimaa ja riemua uhkuvaa nuorta, taitavaa teatterienergiaa - mutta ennen muuta kaikenikäisille seikkailua, tarinaa ystävyyden kaikkivoittavasta voimasta - hiukset pystyyn nostattavaa, väliin ihan oikeasti pelottavaa kerrontaa sisältörikkaasti, taitavasti, sydäntälämmittävästi toteutettuna.

 

Markus Karekallas ja Timo Raita ovat luoneet ehyen, lumoavan hienotarinallisen Ronjan Teatteri Vanha Jukoon. Esityskokonaisuus yltää sanomaltaan, ajattelultaan, näyttämötoteutukseltaan, rooliluomuksiltaan, visuaalisuudeltaan korkeimpiin teatteritaiteen superlatiiveihin ja nousee tehossa ja tyylikkyydessä merkittäväksi tarinallisen teatterin valtakunnalliseksi teatteritapaukseksi.

 

Hanna Kaitilan puvustus ja lavastus on ennen näkemättömän uljasta ja toimivaa, modernisti tunnelmoivaa ja tehokasta suurenluokan kansainvälistä visuaalisuutta pieneen intiimiin Jukon hienoon saliin toteutettuna.  Antti Haikon ja Janne Louhelaisen valoin ja äänin sekä Minja Kosken äänimaailmoin ja musiikein rikastettuna tarinasta tulee täydellinen teatterielämys, johon jokaisen vanhan ja nuoren on ihanaa, jännittävää, mielikuvitusrikasta antautua mukaan runsaaksi kahdeksi tunniksi nauttimaan.

 

Ronja%20kuvitusta.jpg

 

Liki kahdenkymmenen näyttelijän hurmaavien henkilöhahmojen ja vielä ällistyttävämpien pelottavien maahisten, männiäisten, hauskojen kakkiaisten ja ylvään sympaattisten hevosten kanssa sekä kalskeiden, roisien rosvojoukkojen temmellyksessä saamme miltei lähikosketuksessa kokea jo liiankin todellista mielikuvituksellisen tarinan maailmaa. Esityksen korkea näyttelemistaso tuntuu niin saumattoman hioutuneelta, osaavalta, antautuvalta, hauskalta, hurjalta, etteivät muut kuin pitkälle koulutetut taiteilijat voi sellaiseen yltää. Tässä tulkinnassa joka ainoa jäsen osaa ja elää roolinsa täydellisesti samaan tarinaan, juonenmutkiin tarkasti oman ilmaisunsa tähdäten ja sulattaen. Näin syntyy loistokas draama, sen nousut ja laskut aivan omaan ainutkertaiseen yhteistehoon.

 

Astrid Lindgrenin Ronjan ja Birkin tarinallisessa juulia-roomeo -kertomuksessa Minja Kosken raikkaasti näyttelemä Ronja pulppuaa rohkeuden ja uskalluksen voimaa, tarzanillisen vaarallista ketteryyttä, hillitöntä vauhdikkuutta, ehdotonta oikeudenmukaisuutta, ja hänen jyrkkä temperamenttinen hahmonsa vangitsee katsojat joka hetki, kun hän ilmestyy näyttämölle.

Vincent Kinnusen Birkistä välittyy myös valoisa nuoruuden ennakkoluulottomuus, mutta näkyy sopivasti vanhojen auktoriteettien näennäinen kuuliaisuus: sukupolvinen rasite - kahden nuoren kotiväen, Matiaksen ryövärisuvun ja Borkan ryöväreiden jatkuva etevämmyyden taistelu.

Se löytää viimein käännekohtansa, kun Birk ja Ronja ystävystyvät, rakastuvat ja kääntävät tarinan kahden nuoren tavoitteeksi puolustaa oikeutta ja inhimillisyyttä.

Kasperi Nordmanin Matiaksen pelottavaa muskelista, itsekästä maskuliinisuutta ja fyysistä voimaa ei epäile hetkeäkään. Maria Nississä väreilee lämmin äitiys ja löytyy suvun matriarkaalista Loviisan käskyvoimaa ojentaa vaikka koko maailman ryöstäjät ja miehet hyvään käytökseen ja häpeämään naisten edessä perusteetonta machouttaan. Valtteri Juvonen Borkana tulkitsee vahvan vastineen Matiaksen itseriittoiselle persoonalle. Christian Lairikko näyttelee herkullisesti yhden esityksen kymmenistä huumorihuipuista yksinkertaisena Pikku-Plootuna.

Vanhana Kalju-Pietuna Pinja Pieski luo ohuella ylä-äänirekisterillään yllättävää tehoa kommentoidessaan jatkuvasti tarinan tapahtumia ja käänteitä - sekä päättää roolinsa hienolla, selkeän luontevalla kuolemistavallaan meille kaikille tulevaisuuden esimerkiksi.

Eikä tietenkään voi olla kertomatta noista ylivertaisista henkeä salpaavan jännittävän tarinan väliepisodeista, huumoripläjäytyksistä - aina kun Kakkiaisten hulluttelevan hauska joukkue ilmestyy kyykkykäynnein ja ympäripyörähdellen estraadille ne Miks varten ne silleen teki ?” -höpinöillään saavat ihanasti meidät vapautumaan jännityksestä - hersyvään nauruun.

 

Kuva%20ronjan%20esiteest%C3%A4.jpg

 Ronja Ryövärintytär

Teksti: Astrid Lindgren
Näyttämöversio: Annina Enckell  Suomennos: Tuovi Paju
Ohjaus: Markus Karekallas
Liveäänisuunnittelu: Minja Koski Äänisuunnittelu: Janne Louhelainen Valosuunnittelu ja videot: Antti Haiko
Puvustus ja tarpeisto: Hanna Kaitila  Lavastuksen suunnittelu ja visuaalinen toteutus: Hanna Kaitila
Lavasterakennus: Markus Karekallas, Sami ”Mummo” Bragge ja Hannu Heinonen
Visuaalinen tukitiimi: Minna Sundelin ja Jonna Tammisto
Opiskelijoiden apulaisohjaus / näyttelijävalmentaja: Timo Raita
Harjoituskuiskaaja Eppu Gustafsson  Kuvat: Antti Sepponen

 

ROOLEISSA

Ronja: Minja Koski  Birk: Vincent Kinnunen  Matias: Kasperi Nordman  Loviisa: Maria Nissi  Kalju-Pietu: Pinja Pieski Borka: Valtteri Juvonen  Undis: Tiia Lyijynen

Matiaksen ryövärit: Pikku-Plootu: Christian Lairikko  Rähjä: Mikko Kilpiä  Rontti: Emma Pälsynaho  Juippi: Ilona Karppelin  Jonne: Clarissa Rosi

Borkan ryövärit, kakkiaiset: Elmira Wiklén, Saara Mänttäri, Ronja Keiramo ja Evita Aaltonen / Elmira Wiklén, Saara Sillvan, Josefiina Uuranmäki, Nella Backman

Syöjättäret: Saara Mänttäri, Emma Pälsynaho, Clarissa Rosi, Josefiina Uuranmäki

Männiäiset, maahiset: Evita Aaltonen, Nella Backman, Valtteri Juvonen, Ronja Keiramo, Ilona Karppelin, Mikko Kilpiä, Christian Lairikko, Tiia Lyijynen, Saara Mänttäri, Pinja Pieski, Emma Pälsynaho, Clarissa Rosi, Saara Sillvan, Josefiina Uuranmäki, Elmira Wiklén

Hevoset: Evita Aaltonen, Nella Backman, Valtteri Juvonen, Ronja Keiramo, Tiia Lyijynen, Saara Mänttäri, Saara Sillvan, Josefiina Uuranmäki, Elmira Wiklén

 

ESITYKSET:
la 8.2.2020 klo 14 ensi-ilta (huom. kellonaika muuttunut aiemmin ilmoitetusta.)
la15.2. klo 14  la22.2.klo 14 & 18  la7.3. klo 14  to12.3. klo 18  la14.3. klo 14  la 21.3. klo 14 &18  ke8.4. klo 18 ke15.4. klo 18   ke22.4. klo 18

 Ikäsuositus 9-10-vuotiaista alkaen.   Esityksen kesto arviolta 2 h 15 min. väliaikoineen

Koululaisnäytökset:  to 13.2. klo 13   to 5.3. klo 13   to 19.3. klo 13

https://teatterivanhajuko.fi/

https://www.teatterikoulutus.fi/esitykset/ronja-ryovarintytar

Lis%C3%A4liite.jpg