Miksi%20ihmisell%C3%A4%20ei%20ole%20a.jp

Kuva Antti Sepponen

Teatteri Vanha Jukon syksyn ensi-ilta on Juha Hurmeen Miksi ihmisellä ei ole häntää?

Miksi ihmisellä ei ole häntää? on Juha Hurmeen ohjaama iltamaperinteitä kunnioittava hyväntuulinen ja ajatuspitoinen ohjelmakokonaisuus, jonka aiheena on kotimaamme, kotiplaneettamme ja kotimaailmankaikkeutemme rikas, ihmeellinen ja hauras elämä. Sen alkuperäisen ensi-illan piti olla jo helmikuussa, mutta koronatilanteen vuoksi esityskautta jouduttiin siirtämään. Uusi ensi-iltapäivä on keskiviikkona 8.9.2021

Työryhmä:

Käsikirjoitus, sovitus ja ohjaus: Juha Hurme
Musiikin ideointi ja sovitus: työryhmä
Musiikin johto: Tuuli Kainulainen
Valot: Antti Haiko
Äänet: Janne Louhelainen

Puvustus: Hanna Kaitila ja työryhmä

Esiintyjät: Antti Haiko, Tuuli Kainulainen, Markus Karekallas, Minja Koski, Janne Louhelainen ja Maria Nissi sekä satunnaisesti Juha Hurme.

 


Iltamien ohjelmallinen osio kestää reilun tunnin. Väliajan jälkeen esiintyvä ryhmä muuttuu orkesteriksi ja koska koronatilanne kieltää tanssit, kuullaan ja nähdään konsertti.
Esityksen kesto on arviolta 2 h väliaikoineen.

 

Juha%20Hurme%202021.jpgJuha Hurme kertoo esityksestä näin:

- Ensimmäisellä puoliajalla nähdään ja kuullaan Minna Canthin Agnes-romaanin finaali, Seitsemän Veljeksen viimeinen hauska kohtaus, Samuli Paulaharjun kertomus Talmulahden papin kaameasta kohtalosta, kaksi Rosa Liksomin kirjoittamaa muotokuvaa (Reidar Särestöniemestä ja Leuttuvaaran isännästä), Elmer Diktoniuksen Varis, suomalaisen kansanperinteen hekumallista kevätkylvörunoutta, Matin ja Tepon lois-oppia sekä tositarina amerikansuomalaisen iltamamuusikon Matti Syrjäniemen kiinnostavista kytköksistä evoluutioteoriaan.
Tai ainakin suurin osa näistä. Ohjelma vaihtelee jonkin verran illoittain.
Toisinaan kuullaan myös sarja Tuija Rantalaisen säveltämiä, Juha Hurmeen sanoittamia ja Tuuli Kainulaisen sovittamia lehmälauluja näytelmästä Rehu-Virtanen.
Kaiken epävarmuuden keskellä yksi asia on varma: jokainen esitys sisältää lasten tiedekysymyksistä ja parhaiden asiantuntijoiden vastauksista valmistettuja kohtauksia.


- Toisen puoliajan piti olla perinteiseen iltamatapaan tanssit, mutta tilaisuus on pelkistetty konsertiksi, kunnes koronatilanne toisin sallii. 
Konsertissa on mukana ainakin kaksi eri oravaa, korppi, kaksi emotionaalisesti virittynyttä sikaa, Liisa, koira, trooppisia kasveja, krokotiili, paarmoja, käärme, ravitsevaa viljaa, perunoita ja sellutehtaan suoraan Keski-Suomen vesistöön laskemia päästöjä.
Sävellyksiä ovat tehneet Minja Kosken ja Tuuli Kainulaisen lisäksi, Kaj Chydenius, Petra Poutanen, Jose Luis Perales, Ari Kettunen, Tuomari Nurmio ja J. Karjalainen.
Koski, Nurmio ja Karjalainen ovat myös sanoittaneet kappaleensa. Muut tanssikonsertin sanoittajat ovat Aleksis Kivi, Vexi Salmi, L. Onerva, Elmer Diktonius, Jukka Alihanka ja Lapinlahden linnut.


Näytökset:
ke 8.9. klo 19
la 11.9. klo 19
ke 15.9. klo 19
pe 17.9. klo 19
to 23.9. klo 19
su 26.9. klo 15
ke 29.9. klo 19
la 2.10. klo 19
su 3.10. klo 15
ke 20.10. klo 19
to 21.10. klo 19
ke 3.11. klo 19
la 6.11. klo 15
su 7.11. klo 15
ke 10.11. klo 19

 

Lis%C3%A4liite.jpg