Ravintolapäivä on Suomesta vuoden 2011 toukokuussa alkanut ruokakarnevaali. Nykyään se on maailman suurin ruokatapahtuma, jota järjestetään kolmen kuukauden välein. Vapaaehtoisuuteen ja oma-aloitteisuuteen perustuvan tapahtumapäivän ajaksi kuka tahansa voi avata melkein mihin tahansa oman ravintolan, kahvilan tai baarin.

Suosittuja paikkoja ovat olleet puistot, kadunkulmat ja sisäpihat, talvisin oma koti tai vaikka työhuone. Vain mielikuvitus on oman erikoisemman ravintolakonseptin ja ruokalistan rajana. Ravintolapäivän ajatuksena onkin ruokakokemusten jakaminen, hauskanpito sekä yhteisestä elinympäristöstä nauttiminen. Herkkuja voi tarjota joko maksusta tai vapaaehtoismaksusta, miksei myös ihan vain hyvän mielen tarkoituksella ilman korvausta. Ravintolapäivä on kaupunkikulttuuria parhaimmillaan.

Ruokalap%C3%A4iv%C3%A4%202011.jpg

Liekki r.y:n kesäkahvio Töyrykadun mökin pihalla 21.8.2011 oli yksi ensimmäisistä lahtelaisista ravintolapäivän tapahtumista.

Liekki on avoin kaikenikäisille Lahden ja lähialueiden kulttuuria ja demokraattista päätöksentekoa edistäville ihmisille ja tapahtumille. Ota yhteyttä ja aloita toiminta yhteisen kulttuuriympäristön vaalimiseksi ja kaupunkiviihtyvyyden lisäämiseksi!

https://www.facebook.com/liekki.lahdenkansalaistoiminnankohtauspaikka

http://liekkiyhdistys.wordpress.com/

 

Ravintolapäivien suosio

Vuoden 2014 ravintolapäivien aikana on ympäri maailmaa pystytetty yli 14 300 pop-up -ravintolaa, joissa on arvioitu käyneen yhteensä yli 1,63 miljoonaa ruokailijaa.

Lahdessa järjestettiin tänään Ravintolapäivä monenlaisin eri tarjoiluin ainakin Lahden kansanopiston Artel-tilassa Aleksilla, Niemen toimintakeskuksessa Niemenkadulla, Kiipulan Vesijrvenkadun toimitiloissa, Galleria Kipinässä Kymintiellä, Nurmi Storen tiloissa Rautatienkadulla, Multi-Cultin toimitilassa Päijänteenkadulla ja Seurakuntien virastotalossa Vapaudenkadulla.

Ruokap%C3%A4iv%C3%A44.jpg

 Arja Makkonen, Arthur Tilley, Jammie Autio, Jenna Laine, Loida Kosunen, Anniina Heino, Antti Mäntymaa,Tuula Niemelä loihtivat keitot ja muhennokset, piirakat ja kahvituksen sekä tarjoilivat lounaan ja hoitivat koko ravintolapäivän toiminnan.

Multi-Culti on kaikille avoin monikulttuurisen kansalais- ja vapaaehtoistoiminnan keskus. Toiminnasta vastaavat vapaaehtoistoimijat yhdessä työntekijöiden kanssa. Multi-Culti on aina toimijoidensa näköinen. Multi-Cultin toimintaan voi osallistua yhtälailla kantaväestö kuin muualta muuttaneet ilman ikärajoja tai muita pääsyvaatimuksia.

Multi Cultin ravintola oli avoinna 10-17. Tarjolla oli runsainmitoin lounasvaihtoehtoja, kahvia, teetä, leivoksia ja muita herkkuja.

http://www.nuorilahti.net/multi-culti

 

Ruokap%C3%A4iv%C3%A43.jpgRuokalap%C3%A4iv%C3%A47.jpg

Eat for Freedom Café oli pystytetty Seurakuntien Vapaudenkadun tilaan.

Tervetuloa syömään upeaan kakkubuffetiin vapauden puolesta lauantaina 15.11. Vapaudenkatu 6 (Lahti). Perustamme suuren vapaaehtoisjoukon kanssa päiväksi kahvilan, jonka koko tuotto menee ihmiskaupan vastaiseen työhön Kyprokselle. Ihmiskaupan uhreiksi joutuvat useimmiten naiset ja lapset, joita on huijattu seksityöläisiksi oikean työn valossa. Kyproksella on hiljattain avattu puolivälitalo Room of Hope, johon ihmiskaupan uhreiksi joutuneet naiset ja lapset pääsevät eheytymään ihmiskaupan aiheuttamien jälkien korjaamiseksi.

Ruokap%C3%A4iv%C3%A41.jpg

https://www.facebook.com/events/847016988684150/

Kuvien alla olevista linkeistä voitte perehtyä siihen, miten nämä vapaaehtoiset ryhmät ja yhdistykset toimivat.