Meille suomalaisille puhutun tai kirjoitetun suomen ei luulisi olevan niin vaikea oppia, käyttää ja hallita kuin mitä se on. Sähköpostikirjoittamisen vaivattomuus ja kirjoitettavan asian näennäiskiireellisyys tuudittavat meidät suomenkielen helppouden valheuneen. Kirjoitellessani näitä vuodatuksiani, niistä jokainen - ennen vaimoni tarkkaa ja ojentavaa oikolukua - suorastaan vilisee kirjoitus- ja kielioppivirheitä. Sanastonikin alkaa muistuttaa kielen todellista halpamyymälää laina- ja uussanoineen. Täällä pienessä maailmankolkassa asustavana yhtenä Virtasena oma kirjoitteluni ryöstäytyy toisinaan viljelemään sellaisen määrän sivistyssanoja, että nolottaa näennäisoppineisuuteni ja hävettää suomenkielisten ilmaisujeni taitamattomuus.

Lähimmät suomen kirjoittamisen mallimmekaan eivät meitä auta, päinvastoin. Pelkästään oman valtalehtemme Etelä-Suomen Sanomien varassa joudumme suomenkielen kirjoittamisessa perikatoon. Lehden artikkelien lauserakenne on monta kertaa täysin kadoksissa ja välimerkkien käyttö jopa otsikoissa täysin päin suomalaista mäntyä.** Kirjoitusvirheitä lehdessä on säännönmukaisen runsaasti, ikään kuin suurella lehtitalolla ei olisi suomenkielelle suunniteltuja, toimivia oikeinkirjoitusohjelmia, saati reilusti euroja palkata kunnon oikolukija työhönsä.


Etelä-Suomen Sanomat 3.1.2013 sivulta 8

Lehtemme viimekertainen ulkomuotouudistus nakertaa suomenkieltä tuhoisasti. Asiakokonaisuuksien ylä- ja alakäsitteet punaisella värillä ovat täysin perusteettomasti toimitettuja ja suomalaisen oikeinkirjoituksen selvää väärinkäyttöä. Kun toimittajien suomen sijamuotojen tuntemuskin on virheellistä, hieno ajatus käyttää päivän lehteä koulujemme opetustarkoituksessa on kohta vailla katetta. Toimittajille lähetettyihin palautteisiin ei kokemuksemme mukaan saa vastauksia - virheet ja kielenturmelus lehdessämme jatkuvat.

Päivittäinen keskustelu lähimmäistemme kanssa on arjessa poikkeuksellista harvinaisuutta, siksi tottumattomuudesta madallamme puhesuomemme niinkuttavaksi ja itseasiassa-ilmaisua jatkuvasti toistavaksi sekä muutenkin sanavarastoltaan köyhäksi - kenenkään asiaan puuttumatta.


TV-uutistenlukija Marjo Rein puhuu ja ääntää selkeästi suomea.

Radion ja televisionkin suomen kielen taitajat ovat sukupuuttoon kuolemassa.  Enää vain pari TV-uutistenlukijaa edustaa kielenhuollon harvennutta ammattikuntaa, jonka puheesta ja ääntämisestä saa selvän, muut TV-kasvot nielevät sanojen ja virkkeiden loput arvailtavaksemme: uusimmat viestintäammattilaiset suoltavat suomen sanastoa ripulin nopeudella sekä painottavat kieltämme siirtämällä painon sanan alusta sanan loppuun lopputavun ylös kiekaisten (näin erityisesti lottorivien juontajat).


Olli Rehn
Poliitikkojen suomenkielenkäyttö alkaa takkuilla jo pahasti. EU-ammattilainen Olli Rehnin puhuessa tauot kestävät pitempään kuin sanat, ja poliitikkoihanteeni ulkoministeri Erkki Tuomioja on supistanut puhetapansa partaan ja poskiin sössöttämiseksi: maailmanmelskeissä suomenkielen taitaminen katoaa. Eikä Sauli Niinistön puheentuottamisesta jatkuvine nieleskelyineen ole kenellekään esimerkiksi.

Lahden valtuuston puhujapönttö paperista lukemisineen tuntuu liian usein jo puhutun suomenkielen häpäisyltä.Apua suomen kielen hyvään käyttöön ei anna edes suomalainen elokuva. Äskettäin TV:stä näkemäni Auli Mantilan Ystäväni Henry olisi vaatinut tekstityksen: lapsinäyttelijöiden tai edes ihailemani näyttelijä Pertti Sveholmin puheesta ei saanut selvää.

Äidinkielemme huollosta vastaa KOTUS - Kotimaisten kielten keskus. Sillä on 25 työntekijää ja monia vierailevia kielentutkijoita, joiden kaikkien tehtävänä on ylläpitää hyvää ja ymmärrettävää suomen ja ruotsin kieltä. Jo pelkkä sanalyhennehirviö KOTUS kertoo, että siellä ainakin hyvä ja ymmärrettävä suomi on kateissa. 


** ESS:n  kaksoispiste kertoo, että etenkin varavaltuutettujen lipsuminen ilmoitusvelvollisuudesta on pakollista. Oikea suomenkielen kaksoispisteen käyttö on helppoa, muutaman pienen säännön osaamista. Etelä-Suomen Sanomien kaksoispisteen käyttö  taas johtaa lukijansa täysin väärään päätelmään.
 

http://www.kotus.fi/index.phtml?s=114#Henkilhakemisto