Harjun%20koulu1-normal.jpg

Harjun koulu

Lahden keskustan kouluolotkin ratkaisee kaupungin Tilakeskus. Kasvatusasioista sillä ei ole asiantuntemusta, mutta rahaa riittää palkata hankejohtajia tekemään milloin mitäkin tilaratkaisua meidän kaupunkilaisten hämmästeltäväksi, jopa lasten hengenvaaraksi saakka.

 

 

Harjun koulu, keskeisimmässä Lahdessamme, tuo Eliel Saarisen piirtämä punatiilinen rakennus, on ollut vuosikymmeniä lahtelaisen kunnalliselämän pompottelussa.

Sen keskeinen sijainti komean kaupungintalomme vieressä on usein saanut kunnallispampuissamme kiihkon myydä rakennus ja saada kaupungin pohjattomaan rahapulaan pieni paikka. Edelleen se on myos kaupattavana, ajatuksena myydä koulukiinteistö eniten tarjoavalle. Suojelukohteena myynti ei vielä toistaiseksi ole onnistunut.

Jopa paikallistelevisioon asti ehti kolme vuosikymmentä sitten suunnitelmat tehdä kaupungin IB -lukio tuosta rakennuksesta. Ajankohta oli kuitenkin väärä, sillä rakennus oli juuri täysin saneerattu pienille alakoululaisille aina käsienpesualtaiden korkeutta ja wc-pönttöjä myöten. Silloinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja käynnillään asian ymmärsi, Tilakeskusta ei silloin ollut eikä sitä siis olisi tarvittukaan asiaa ratkaisemaan.

 

Koulurakennus oli alkuaan Lahden Yksityisen Tyttölyseon, keskikoulun ja lukion opinahjo. Tiirismaan koulun saatua Ursan kentän jatkeeksi Salpausselän harjulle yksityisrahoin rakennettua uudet opetustilat (nyt purkukuntoiset), Harjun koulun kiinteistöön muutti oppivelvollisuuskoulun alaluokkia.

Kaupungin koulutoimen kannalta rakennus on palvellut oivallisesti opetustoimen valinnaisuutta ja vaihto-ehtoisuutta - niitä ovat harvinaiskielten valinnat, maahanmuuttajien koulutus ja yksilöllinen erityisopetus. Eri puolilta kaupunkia kuljetus tähän kouluyksikköön on osoittautunut joukkoliikennevälineilläkin toimivaksi, edulliseksi ja turvalliseksi.

 

 

Kun olen itse saanut olla muutaman vuoden yksi tuon Harjun koulukiinteistön opettajista, ihailen edelleen sen ilmavia, raikashappisia, korkeita, valoisia, terveitä opetustiloja ja koulun keskeistä paikkaa. Pieni, hyvin aidattu pihakin on turvallinen välituntipaikka. Rakennuksen monikerroksisuus ja kuljettavien portaiden määrä aina neljänteen kerrokseen saakka pysähdyttävät asiantuntemattomankin pian ymmärtämään sen soveltumattomuuden pienimpien, päiväkoti-ikäisten lasten kasvatusympäristöksi.

 

Melkoisen pitkään opetustyöhöni liittyivät myös erilaiset koulukuljetukset ja niiden pohtiminen koulussa ja kotonakin: vaimoni hoiti Lahden kouluviraston kaikkien koulujen koulukuljetukset monet vuosikymmenet. Yhden rehtoritehtäväni aikaisen yläkoulun koulumatkalaisen olen ollut hautaamassa hänen jäätyään koulumatkalla auton alle. Tuttava, naapurikadun opettaja, menetti pitkän virkauransa viimeisenä vuonna toisen kätensä ja työkykynsä, koko elämänhalunsa ohjatessaan koululaisryhmää suojatiellä yli vilkkaan Lahdenkadun ja jäätyään siinä tehtävässä auton alle. Eikä vielä vanhempi, oppikoululaisena pyörällä tehty oma koulumatkani Kannaksen kouluun ja jäämiseni soralastissa olleen kuorma-auton alle sekä viikkojen sairaalahoito ole vieläkään unohtunut.

 

Harjukoulukartta.jpg

Kartan merkinnät:

1.Harjun koulu   2.Kaupungintalo  3.Tilakeskuksen esittämä leikkikenttä Harjun koulun tarpeisiin.

Punaisella ympyröity risteys, johon tulee ja menee autoja seuraavilta kaduilta: Harjukatu, Salininkatu, Puistokatu, Radiomäenkatu, Elielinkatu.

Punainen viiva: mahdollinen toinen Elielinkadun ylityspaikka portaita pitkin

 

Kun nyt Tilakeskus on äärimmäisessä kouluviisaudessaan tyrkyttämässä Harjun koulua pienten entisen Humpulanvillan turvallisen päiväkotikiinteistön homepakolaisten päiväkotilasten kasvatustiloiksi, se vielä perustelee asiaa kaupungintalolta hyppyreitä kohti laskevan Elielinkadun viereisen leikkikentän päivittäisillä virkistysmahdollisuuksilla.

Tuo leikkikenttä on mahdollisimman vaikeasti liikenteellisesti saavutettavissa: sinne on kuljettava Lahden kaupungintalon suurella massalla peittämästä tienristeyksestä, johon saapuu autoja satunnaisesti monesta eri suunnasta. Kulku on vaarallinen. Toinen kulku Harjukadun oikeaa puolta ja Elielinkadun ylitys Vuorikadun koulun kohdalta nousevia portaita pitkin leikkikentälle on vähintään yhtä vaarallinen. Ketään lasta, lastenlasta tai lastenlastenlasta en tuohon päivittäiseen vaaraan ikinä suostuisi lähettämään.

 

Tilakeskus voisi kuulla oikeita, päteviä asiantuntijoita. Ja päättäjät kaupunginhallituksessa voisivat myös ottaa terveen järjen edes tässä asiassa käyttöön.

 

https://www.lahti.fi/ajankohtaista/uutiset/lahden-kaupunginhallitus-3-10-2016