Kaaruslta2014Nimet%C3%B6n.jpg

Päivi Nykäsen mahtaileva Tuhkimo nastolalaisen Kaarisillan näyttelyssä Sanomatalossa vuonna  2014. Enteileekö se kenties alkavan vuoden Nastolan ja Lahden yhteenliittymistä? http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/06/lahtelaisen-nayttelykavijan-helsinki

Lahen uutisia on ennättänyt tänään 1.1.2015 yhdeksänteen ilmestymisvuoteensa. Kulunut vuosi 2014 oli kaupungin omaleimaisuuden kehittämisessä synkkääkin synkempi. Käytännössä kaikki aidot lahtelaistunnusmerkit saivat kaupungin päätöselimissä tappotuomion. Ranta-Kartanoa ryhdyttiin rakentamaan purkamalla kulttuurihistoriallisesti arvokas Urheilutalo maan tasalle. Samalla aloitettiin hienon ainutkertaisen upean Vesijärvimaiseman bunkkerointi yksityiskäyttöön pois meidän tavallisten lahtelaisten ulottuvilta. Huippuna vielä rakennusliikkeet esittivät ja sanelivat koko kuluneen vuoden yhä uusia vaatimuksia lisätä roimasti alueen kaavaan päätettyjä rakennusneliömetrejä. Kaupungin laaja keskusta on ollut rakentamismyllerryksen kohteena hölmön ajattelemattomasti yhtäaikaa ja tukkinut kaupunkimme ytimen koko toiminnan.

Lahti-kaupungin henkeen ennen kuulunut demokraattinen päätöksenteko on vuoden aikana tahallisesti halvaannutettu ja perustettu lisää erilaisia suurempia ja pienempiä kaupungin eli meidän veronmaksajien rahoittamia yhtiöitä asioita hoitamaan: toimitusjohtajia, hallintojohtajia ja muita pienempiä pikkupomoja on Lahti-kaupunkimme täynnä. Tällä hallinnoinnilla päätökset katoavat kaupunkilaisilta yhä kauemmas ja mikä lohduttominta päätöksiin vaikuttaminen saati yksituumaisuus yhteisten asioiden hoidossa käy yhä vaikeammaksi, kun vaaleilla valitulle kaupunginvaltuustolle jää enää kumileimasimen valta - sekin useimmiten äänin 30 puolesta ja 29 vastaan.

http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/www/konserniyhti%C3%B6t

,Millerin%20talo2-normal.jpg

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/10/lahden-lapset-kaupungin-rahatulon-esteena

Lahtelaisille perheille jokapäiväistä elämää auttavat ja jäsentävät hallintokunnat on amputoitu miltei toimimattomiksi pitämällä niitä ja meitä kaupunkilaisia jatkuvassa epävarmuudessa ja keskusbyrokratiapelossa. Koko ajan Lahdessa roihuavassa uudistustendenssissä koulutoimi ja kirjastotoimi ovat saaneet olla jännityksessä odottamassa taas uutta ties jo kuinka monetta lakkautus- ja yhdistämishölmöyttä. Ja juuri nyt vuodenvaihteessa lahtelainen museotoimi on saanut oman museonjohtajansa hädissään tekemään esityksen toiminnan supistamisesta sellaiseksi, että se käytännössä johtaa kaupunkimme koko Euroopan häpeäpilkkuesimerkiksi.

Kaupunkimme organisaation päätösvääristymää pönkittää  Lahti-konsernin keskushallinto, joka suorastaan pursuaa liikahenkilökuntaa - esimerkkinä viestintäyksikkö lehtitoimituksineen: sen palkkalistoilla on seitsemän naisen kohtalaisen suuren lehtimedian kokoinen joukkue. Mitähän se päivittäin aamusta iltaan tekee? Tilakeskus on toinen täysin käsittämätön ja turha lisäorganisaatio, todellinen kaupungin sympaattisten kasvojen häpäisijä. http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/A938A5AE483A2AD5C2256FAF0046995C

Joukkoliikenne2-normal.jpg

Lahden keskustan mäet ruuhkautuvat linja-autoista, joiden jatkuva karavaani matkalla rautatieaseman pysäkille tai sieltä paluu olemattomalle torille on käsittämättömän typerää. Vaan mikäpä joukkoliikenteen tarjouskilpailun voittaneiden linja-autoyhtiöiden on ajella  tyhjin kuormin, kun Lahden kaupunki maksaa sopimuksen mukaan niiden tappiot.

Typeriä ovat myös muita kaupunkeja apinoivat joukkoliikenneratkaisu ja toriparkki, joilla koko kaupunkimme keskustan sympaattinen vetovoimaisuus on nyt lopullisesti tuhottu. Tulossa on myös yleiskaavan yhteydessä jo hyväksytty matkakeskus, jonka suunnittelutaso on asiantuntijoidenkin mukaan niin heikkoa, ettei se esitetyllä ahtaalla paikalla käytännössä edes toimi. Vuoden turhin, kallein ja epäonnistunein teko on veronmaksajien kustantama joukkoliikenne, toimimaton, kymmenin uusin bussein keskustaa ilman matkustajia rullaava tiheä ja loputon linkkukaravaani.

Miten moiset meidän veronmaksajien kustantamat satojen miljoonien projektit ovat mahdollisia köyhässä ja taloudenpidossaan erittäin heikossa kaupungissamme, johon maan korkeaprosenttisin rakennetyöttömyys on jo vuosi sitten tullut jäädäkseen? Vastaukseksi lukijakunta on monilla yhteydenotoillaan ja kommenteillaan ymmärtänyt kaupunkimme korkeimman johdon mielivallan. Tästä mielivallasta lahtelaiset ovat kommenteillaan vakuuttaneet minutkin. Tutustumalla lukijoitteni kysymyksiin sekä kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran ja sosiaali- ja terveystoimialajohtaja Mikko Komulaisen antamiin vastauksiin jokainen ajatteleva lahtelainen jää hämmentyneenä pohtimaan tiedon totuudenmukaisuutta ja vastaajan rehellisyyttä:

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/04/kaupunginjohtajan-piinapenkki

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/01/lahden-terveydenhoidon-uudistaa-osoiteautomaatti

Vasta kun vakava sairaus sitten viimein alkaa lahtelaista todella kalvaa, saattaa löytyä apu kuten itselleni. Olen kiitollinen lahtelaisen terveysbyrokratian nopeasta, toimivasta ja taitavasta asiantuntemuksesta kuluneen vuoden 2014 aikana. Valtaosalle lahtelaisia terveystoimen merkittävyys ja tuloksellisuus on kuitenkin kuin arpapeliä lääkäristä ja hoidosta.

Artikkelini vuodelta 2013 lahtelaisista vapaamuurareista on edelleen ajankohtainen. Tuo selvitys avasi lahtelaisasioita tuntemattomammallekin ne monet lainalaisuudet, jotka kaupungin päätöksissä salassa tehtyinä ratkaisevasti vaikuttavat. Todellinen aito ja avoin kansalaisvaikuttaminen, demokratia, ei kaupungissamme toimi. Jutusta selvisi myös, miten paikkakuntamme valtalehti olennaisesti ja kritiikittä kytkeytyi tähän salattuun hyväveli-järjestelmään. Onneksi tämä kytkentä on kuluneena vuonna saanut luonnollisen lopun lehden päätoimittajan vaihtumisessa. http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/03/isot-pojat-hiekkalaatikolla

 

Kaupunkimme kulttuurin alasajoon lukijani ovat ottaneet lukemattomia kertoja kiitettävästi kantaa. Lahtelaisbyrokratian lopullisesti lakkautettaviksi päättämät Lahden taideinstituutti ja Musiikki- ja draamainstituutti ovat omilla komeilla taiteellisilla töillään näyttäneet kuin todisteeksi byrokratialle taiteen kahlitsemattoman vaihtoehdon ja vapauden.

Parhaillaan on käynnissä Lahden ammattikorkeakoulun uudelleenjärjestely - näkymät ovat tälläkin rintamalla kyseenalaiset: imitointi suuren, väestömäärältään lähes miljoonaisen asutuskeskittymän Helsingin ja Vantaan vastaaviin korkeakoulujärjestelyihin on ainoa motiivi. Ajatuksena tuhoon tuomittu on kuluneen vuoden surkein vaihtoehto viedä koko Lahden ammattikorkeakoulu Lahden syrjäkulmalle, vanhaan Iskun tehdaskiinteistöön. Maailmanlaajuisesti tunnetuimman viimeisen taideoppilaitoksemme, Lahden Muotoiluinstituutin, tuhoaminen ei sekään ota laantuakseen. Muotoiluinstituutti on paitsi menettämässä hyvin suunnitellun ja toimivan opetuskiinteistönsä myös kokonaan hävittämässä taiteellisen ja luovan asiantuntemuksensa ja vaikuttavuutensa. Kaiken edellä olevan kulttuurisen katastrofin on saanut aikaan täysin taidetta ymmärtämätön hallinto.http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/11/ammattikorkeakoulumme-lahden-takapihalle

Lahden kaupunginteatteri on saanut uuden johtajan. Näin alkumetreillä Ilkka Laasonen on järjestänyt kaupunkilaisille uudenlaisia tutustumismahdollisuuksia teatteriinsa ja pyrkii aidon luontevasti kohtaamaan kaupunkilaiset. Hän on ottanut tavan järjestää katsojien ja teatterinsa välisiä keskusteluja, joissa teatterin ja kuntalaisten ajatukset sekä toiveet teatterista ja sen ohjelmistosta saavat oikeutettua huomiota.

Myönteisimpinä poikkeuksina kulttuurin lahtelaisuuden ylväimmässä etuvartiossa elämää hehkuvat kunta- ja yhteisöbyrokratiaan kuulumattomat kulttuurivaikuttajat. Niissä on sentään vielä toivoa:

Petroskoi-normal.jpg

Näyttelijät  Mait Joorits (Rakvere), Jussi-Pekka Parviainen (Näty), Minja Koski (Juko), Petri Mäkipää (Telakka), Kaisa Sarkkinen (Telakka)       Kuva Kai G. Baer

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/02/elama-on-petroskoi

Teatteri Vanha Juko, Lahden kansanopiston teatterilinjat, Galleria Aila Seppälä, Galleria Uusi Kipinä, Galleria OyOy, Kino Iiris sekä lauluyhtye Old Chaps olivat luovassa voimassaan korvaamattomia ja loivat kaupunkimme ankeuteen todellista iloa ja harvinaisia kulttuurikokemuksia.

 

Kiitän lukijoitani uhrautumisesta ja sinnikkyydestä kuluneen vuoden peräti 123 vuodatukseni lukemisessa ja kommentoijia syvällisistä kannanotoista: kamppailu demokratian, sananvapauden ja aidon kansalaisvaikuttamisen puolesta tuntuu kanssanne entistä tärkeämmältä.https://liekkiyhdistys.files.wordpress.com/2012/02/liekki-ry-mielipide-rautatienkatu-18-oskarin-piha-netti.pdf

Alkanut vuosi 2015 on eduskuntavaalivuosi - se on aidosti lahtelaisen yhteistuumaisuuden koetusvuosi - kuinka monta edustajaa saamme kaupungistamme valtiopäiville asioitamme hoitamaan - yhden vaiko viisi?

Toivotan teille kaikille parempaa ja onnellisempaa uutta vuotta 2015 !