Valokuva%20Marika%20Kotirannanteoksesta.

Valokuva Marika Kotirannan maalauksesta  Onneksi tapahtuu myös ihania asioita (2019)

 

Galleria Uusi Kipinässä esittäytyvät jälleen vain taidemaalarinaiset - 29.5.- 20.6.2019. Tässä taiteen otoksessa Leena Niivuori, Taru Happonen, Marika Kotiranta, Ulla Karttunen ovat täyttäneet gallerian neljä huoneellista teoksillaan, joista loistaa miltei loppuunkulunut feministisyys, kukkii banaali symbolismi, lymyää kaikkikattava filosofia ja joistakin jopa se näyttelykävijän aina odottama uudenlainen, tuore maalausjälki, viettelevä kauneus ja uudenlaisen ajatuksen kirkkaus.


 

Kauneus ja oma ajatus on helpompi taidemaalarinkin puhua ja kirjoittaa kuin toteuttaa, aprikoin katsellessani visuaalista taidetta gallerian huoneiden seinille ripustettuina maalauksina.

Leena Niivuoren siveltimessä on vain hieman alkuvärettä löytää aito maalausjälki. Hänen hiilisissä, suurikokoisissa akryyliteoksissaan tuntuu kuin sivellin jo eläisi omaa elämäänsä, liikettään ja olomuotonsa symbolista hiilijalanjälkeä.


 

Melko moderni kasvien ajattelu ja älykkyys on tässä Lahen uutisia -julkaisussa saanut parit omat artikkelinsa. Odotin myös tästä näyttelystä ihmisen, taidemaalarin, ajatuksen ja käden jälkeä tuon uuden kaikkien elävien olioiden biologian osana. En saanut - sain vain melko kuivuneen maalijäljen Taru Happosen ajattelemana.

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2018/08/teatterikesan-moninaista-ohjelmaa

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/01/levat-hohtavat-valoa-lux-helsingissa
 

Marika Kotirannan töissä näen elämän seesteisyyden kauneutta, kiirettä karttavaa tarpeellista pysähtyneisyyttä, joka viehättää katsojaa nöyryydellään ja vilpittömyydellään.

 

Ulla%20Karttusen%20punainen%20y%C3%B6.jp


Ulla Karttusen teos sarjasta Punainen yö (2018)
 

Omaan ajatukseeni iski voimakkaimmin Ulla Karttusen taide. Olkoonkin, ettei sellaista ismiä ole, johon hän ei vuosien varrella olisi tarttunut, niin poikkeuksellisella uudistavalla ilmaisullaan sekä taitavalla tekniikallaan että maalaustensa valmiudella hän on omaa luokkaansa.

Otettakoon vain vaikka hänen tuorein (2019) pieni teoksensa, vedos taianomaisuudesta, jossa on selvää digitaalisen taikuuden magiaa, arvoituksellisuutta ja vetovoimaa saada katsojan ajatus tarpeelliseen liikkeeseen.

Tai hänen samalla tekniikalla toteutettu upea sarjansa Punainen yö - josta kaksi teosta edustaa jo maailmanluokan suuren mystikon, omaperäisen visualistin, modernin ajankohtaisen taiteilijan tulkintaa elämän väkevästä otteesta. Harvinaista on, miten yleensä teokset latistava lasitus on Karttusen töissä kääntänyt ne viimeisteleväksi, siirtänyt ne tehokkaan etäisiksi ja tenhoavan tavoiteltaviksi kuvanäyiksi.

 

Lis%C3%A4liite.jpg