nesim%C3%A4kuulen10.jpg

Kansanlaulujen tulkitsijoita

 

Oikea kulttuurinen vuosi Lahdessa päättyy aina Lahden kansanopiston teatterilinjan laulukonserttiin.Taas kerran uusin ennakkoluulottomin kyvyin, vaikuttavin tosipersoonin ja sykähdyttävin esityksin salintäyteinen yleisö sai nauttia elävästä, esittäjiensä paneutuneista laulutulkinnoista niin täydellisesti, ettei tahtonut pysyä enää innostuksissaan penkissä, vaan hurrasi ja aplodeerasi riemumyrskyn lailla. Syytä olikin: tämä musiikki on muodoltaan sitä, jollaista suomalaisyleisö ympäri maan tarvitsisi aina lepuuttaakseen urautuneita ajatuksiaan, ihaillakseen persoonallisesti omarosoisia, teknisin laittein ja taidelaulukoulutuksin pilaamattomia näyttelijä-taiteilijoita.

Nämä taiteilijat luovat ja säilyttävät jo suomalaisestradien harvinaiseen aarteeseen verrattavaa taidenautintoa ja musiikki-ilmaisua: rohkeus tulkita, ajatella ja taito antaa mennä täysillä löydetyn oman ilmaisun tiellä ovat tämän musiikin ydin, sen sokeri ja suola. Kiitos kuuluu myös asian ymmärtäville, osaaville ja kannustaville mainioille ohjaajille.

 

Teatteritaiteen monet näyttelijäilmaisun puhetekniikan, eläytymisen, mimiikan ja keskittymisen harjoitteet ovat tämän reilun kahdenkymmenen opiskelijan repertuaarikenttää laajentaneet ja osalla ensembleä ne on tunnistettavissa jo synnynnäisenä, omaksuttuna, osaavana ja persoonallisuuteen liittyvänä ilmaisukykynä. Ohjelma oli taitavasti laadittu nautittavaksi koko suomalaisviihdemusiikista, sen menneisyydestä ja tästä päivästä, sen hittisävellyksistä ja sen ikivihreistä laulukoruista.

 

nesi%20m%C3%A4%205.jpg

Olen nähnyt Helga-neidin kylvyssä

Haltioituneena ihmettelimme, miten vanha kuplettinen Olen nähnyt Helga-neidin kylvyssä (Raymond-Gruenbaum/Helismaa) sai illassa niin musiikillisesti täysipainoisen, valmiiksi hioutuneen, huumorihehkuisen, ehyen, draamallisesti taitavasti tauotetun ja meidät yleisönsä helposti mukaansakaappaavan tulkinnan.

 

nesi%20m%C3%A4kuulen%20kuva6.jpg

Prinsessa

Tai miten Chydeniuksen/Kylävaaran Prinsessa-laulu komeana, musiikillisesti maagisen alttomaisena, tyylikkäänä ilmaisuna kasvoi koskettavuudessaan suoranaiseksi häijyksi luennoksi koko yhteiskunnalle. Olimme jälleen kokemassa valmista teatteritaiteen vaikuttavuutta koko sen huvittavuus-vakavuus -asteikolla.

 

Testa-Sciorilli/Hectorin Äänesi mä kuulen  väkevän sensuellina, sisällöllisesti maulla eriteltynä, lauluinstrumentillisesti kypsänä tulkintana hipoi jo musiikkiteatterin suurta vaikuttavuutta ja esitysvalmiuksien täydellisyyttä.

 

nesim%C3%A4kuulenkuva2.jpg

Asenne

Eikä  tänään voi laatia viihdekonserttia ilman räppiä, varsinkin kun sen yhtä ikonista, Heikki Kuulan Asenne-biisiä osataan imitoinnein ja omakohtaisin soundein, rytmein ja koreografioin modifioida niin vietävän mukaansatempaavasti kuin mitä konsertissa saimme hykerrellä.

 

Konsertin kansanlaulut, nuo suomalaisen laulamisen tarinalliset sävelet, kohottivat paneutunein kertojakyvyin, hienoine, herkkine tunnelmineen kuulijat rakkauden kokemuksiin.

 

Illan lauluyhtyeet olivat vasta yhden lukukauden harjoittelussaan yhteissointiaan etsimässä, mutta niiden ilmaisuvoimasta ja uskalluksesta sekä sympaattisuudesta saattoi jo nyt kaikin siemauksin nauttia.

 

nesi%20m%C3%A4%20kuulen8.jpg

Kuoron esitykset olivat musiikillisesti ehyitä:Juice Leskisen Piru vie, kekseliään hauskasti rytmisesti klikkaavalla sovituksellaan ja konsertin päätteeksi ylimääräisenä kuultu valoisan rento Baddingin Kun mä sinut kohtasin nosti yhteisöllisen tunnelman rakkaudellisiin paratiisisiin taivaisiin. Jäämme toivossa ja jännityksessä odottamaan kevään konserttia - opiskelutalven täyskypsyttämiä musiikillisia hedelmiä.

 

 

Lahden kansanopiston teatterilinja I

Lauluilta  Äänesi mä kuulen  16.12.2015

Esiintyjät  Suvi Aarrekari, Hamid Arifai, Sami Harjula, Henriikka Heiskanen, Heli Hyttinen, Santra Juoperi, Tuomas Korkia-aho, Reetta Koskinen, Riikka Koskinen, Hilma Kotkaniemi, Samuel Kujala, Kalle Kurikkala, Mikko Laine, Julius Leppänen, Joonatan Perälä, Wenla Reimaluoto, Joonas Savolainen, Sanni Sedrani, Kardo Shiwan, Arttu Soilumo, Emma Vanninen, Milja Lintunen

Laulujen opetus ja ohjaaminen  Inge-Maarit Rautiainen

Kuoron, lauluyhtyeiden ja laulujen harjoittaminen, sovitukset ja säestys   Ari Niskanen