Lumikki Kouki ja Tapio Aarre-Ahtio                                                                                                   Valokuva  Tarmo Valmela

Kuningas Likasika valtakuntineen levittäytyy Lahden kaupunginteatterin pienelle Aino-näyttämölle jännittävänä ja uudenlaisen sadunkerronnan valloittavan toimivana nukketeatterina. Sen pikkumaailman sadunomaiset salaperäisyydet kätkevä ja rajaava kierrätystavaroiden taivaanranta, mainion bluessahtavat laulurenkutukset hassuntarkkoine sisällöllisesti ojentavine riimityksineen, taiturillisine mandoliini- ja kitarasäestysräpellyksineen sekä aivan nauruunkikahtumiseemme saakka huimailmeiset nyky-ympäristömme nukkehahmot luovat sellaiset taikuuden tunnelmat, että niiden kannattamana kuningasvaltakunnan selviytymistarina kulkee vivahteikkaasti eteenpäin mielenkiintomme kertaakaan hellittämättä.

Ehkä salaisuutta sen verran uskallan raottaa, että kuningas Likasika valtakuntineen, prinsessatyttärensä prinssihaaveineen on tuhoon tuomittu lumouskiroukseen roskaavine ja tuhlaavine elämäntapoineen: tuon tuomion langettaa tietenkin taikaviitallaan Noita, kaikki valtakunnan oliot ja eläjät hurjiksi, tosivastenmielisiksi ilmestyksiksi loihtien. Elämäntavan muutos jää Likasikavaltakunnan asujien ainoaksi mahdollisuudeksi pelastua noidan kirouksesta. Siinä Markus Karekallaksen sadun punaisen langan alkupää..

Vuosikymmeniin en näin taitavasti nukkiensa kanssa toimivaa näyttelijäkaksikkoa ja meille aikuisillekin sisällöltään näin hykerryttävän kekseliästä, modernia ja piilo-opettavaa tarinankerrontaa ole saanut kokea. Se poikkeaa tyylikkyydellään täysin tyypillisestä ammattiteatterin lapsille tekemästä yliopettavasta, lällättävästä ja huumorikäsitykseltään pylly-kakka-tasolle jäävästä lastenteatterikäsityksestä.
Lumikki Kouki ja Tapio Aarre-Ahtio loihtivat esitykseen nukkehenkilöt, joiden luonteet ja olemukset syttyvät heti eloon, vakuuttavat meidät kaikenikäiset naiivin heittäytyvällä tosi-satu-uskottavuudellaan. Nukkien uusilmeisyys on näyttelijöiden itsensä loihtimaa, runsaiden uusien laulujen sävellykset samoin.
Markus Karekallas  ohjaa nyt entistä pidemmälle näyttelijät ja tarinan nuket hauskasti vuorottelemaan teoksensa juonen kerronnassa – ja Niveltämön ajoista muistiin jäänyt Karekallaksen vilpitön usko nukkien rajattomiin mahdollisuuksiin elää näyttämöllä, vakuuttaa jälleen toimivuudellaan. Likasika on hyvää lastenteatteria, kiehtova sukellus teatterin magiaan hienoine valoilluusioineen, raikkaine musiikkeineen ja uudenuutukaisella sadullaan.

LIKASIKA

KÄSIKIRJOITUS Markus Karekallas
ROOLEISSA Lumikki Kouki, Tapio Aarre-Ahtio
NUKKIEN RAKENNUS
Markus Karekallas, Lumikki Kouki,
Tapio Aarre-Ahtio, Rita Eilola
VALOSUUNNITTELU Timo Komulainen
LAVASTUS JA PUVUT Minna Välimäki
ÄÄNISUUNNITTELU
Markus Karekallas, Tatu Virtamo
MUSIIKIN SÄVELLYS
Tapio Aarre-Ahtio

 
http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/59/Likasika
http://lahenuutisia.net/blog/984729/lahden-kaksieuroistettu-lastenkulttuuri/

Esitysarvio 16.10.2012 esityksestä
PS   Lahen uutisia-katsojaraatiin kuului tällä kertaa kolme alakouluikäistä, yksi kolmevuotias päiväkotilainen ja me kaksi, äiti- ja isoisäkatsojat.